Kad će „Morača” biti puna ako neće sad?

Rukometašice Crne Gore jedva čekaju meč sa Španijom na otvaranju grupe D Evropskog prvenstva, koji se u subotu od 18 časova igra u hramu našeg sporta

4402 pregleda 6 komentar(a)
„Brojimo nestrpljivo dane do prve utakmice”: Đurđina Malović, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
„Brojimo nestrpljivo dane do prve utakmice”: Đurđina Malović, Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Rukometašice Crne Gore jedva čekaju meč sa Španijom na otvaranju grupe D Evropskog prvenstva, koji se u subotu od 18 časova igra u hramu našeg sporta

Da bacite letimičan pogled na kvote svih kladionica na svijetu, pomislili biste da rukometašice Crne Gore svoj prvi meč na 15. Evropskom prvenstvu igraju negdje daleko, a ne usred „Morače”.

Na otvaranju grupe D, u subotu u 18 časova u Podgorici, bukmejkeri favorizuju Španiju, na čiju je pobjedu kvota od 1,50 do 1,60.

Zaboravlja se, međutim, istorija - „lavice” su u Crnoj Gori igrale 26 zvaničnih mečeva, dobile 21, tri odigrale neriješeno i izgubile samo dva.

Jedan u martu ove godine od Norveške u EHF Euro kupu (32:27), kada je nedostajalo mnogo važnih igračica, drugi u istom mjesecu lani od Rumunije na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre (28:25), ali su tada u finišu svjesno usporile ritam i ispustile praktično viđen trijumf, jer je viza za Tokio bila osigurana.

Nijednom, međutim, nisu izgubile u „Morači”.

Uzgred, ni Španija nije neka velesila od koje bi trebalo da se strepi - prije 11 mjeseci je iskoristila dirigovan žrijeb (birala grupu u kojoj će biti) da na svom terenu stigne do polufinala Svjetskog prvenstva, ali onda nije ni zaprijetila Norveškoj u polufinalu (27:21) i Danskoj na utakmici za 3. mjesto (35:28).

Posljednju medalju je osvojila prije tri godine na SP u Japanu, kada je u najvažnijem obračunu za polufinale nezasluženo savladala upravo „lavice” i onda dogurala do srebra.

„Gledale smo ih, spremamo se, izuzetna su ekipa. Igraju brzo, mislim da je najvažnije da igramo našu igru, da nametnemo naš tempo, da ne dozvolimo da ih jurimo. Imaćemo i mi tranziciju i prepoznatljivu odbranu, a cilj je prost - da pokušamo da ih usporimo, sa što više prekida. Ne bi trebalo da se previše fokusiramo na njih, već na našu igru, što je jako važno”, ističe Đurđina Malović.

26 zvaničnih utakmica igrale su „lavice” u Crnoj Gori. Dobile su 21, tri puta remizirale i dva puta izgubile - prvi put od Rumunije, kada su već izborile plasman na OI, a drugu od Norveške u izuzetno oslabljenom sastavu

Ljevoruka Nikšićanka je u dobroj formi, što je pokazala na posljednjoj utakmici u šampionatu Francuske, kada je dala 11 golova u dresu Tulona. I jedva čeka da istrči u dvoranu u kojoj je nekad nastupala kao desni bek Budućnosti.

„Brojimo nestrpljivo dane do prve utakmice. Zadovoljna sam pristupom, energijom i radom koji smo pokazale na dosadašnjim treninzima”.

Cilj izabranica Bojane Popović je da maksimalna četiri boda prenesu u glavnu fazu u Skoplju, tada bi moglo da se sanja i o polufinalu.

„Svaka od nas osjeća da možemo mnogo. Neću sad da prognoziram, ali je važno da smo fokusirane, da idemo utakmicu po utakmicu i vidimo dokle će nas to dovesti”, istakla je Malovićeva.

Ovo je prvo veliko takmičenje na kojem će crnogorski sportisti igrati pred svojim navijačima, zbog toga se i očekuje da će tribine „Morače” biti pune.

„Evropsko prvenstvo u Crnoj Gori je sad, pa ko zna kad. I mi pokušavamo da obuzdamo emocije, jako sam srećna i uzbuđena. Veoma je važno da se pripremimo za taj osjećaj i nalet emocija koji će biti prisutan, jer igramo pred našim narodom. Važno je da ne “izgorimo” u želji i da se pripremimo za to što nas čeka. I, naravno, pozivam sve koji su u mogućnosti da dođu i podrže nas”, poručila je 27-godišnja Nikšićanka.

Bonus video: