„Lavice” kreću ka istoriji

Šampionat Starog kontinenta počinje danas u Ljubljani i Celju, tim Bojane Popović se sjutra (18) časova u „Morači” sudara sa Španijom

37478 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Na 10. Evropskom prvenstvu, rukometašice Crne Gore su zadivile svijet, prekinule dominaciju Norveške, osvetile se za poraz u finalu Olimpijskih igara u Londonu četiri mjeseca ranije i popele se na krov Starog kontinenta.

I 15. šampionat Evrope biće istorijski za „lavice”. Možda na kraju bude i zbog rezultata, ako se kojim slučajem dogura do medalje, ali će svakako biti upisan u anale kao prvo veliko takmičenje u seniorskoj konkurenciji koje se u Crnoj Gori organizuje u kolektivnim sportovima.

Spektakl kreće danas u Ljubljani i Celju, a tim Bojane Popović će sjutra (18 časova) u „Morači” igrati protiv jednog od najvećih dužnika, Španije.

„Sa nestrpljenjem čekamo subotu, a očekujem težak meč. Španija na svim pozicijama ima kvalitet, kao i rotaciju, ali možda manju nego mi. Bekovi dosta fintiraju u napadu, uporni su. Napadi im često traju minut, minut i po i moraćemo u ovom dijelu da pokažemo strpljenje”, rekla je Nađa Kadović.

Na putu ka medaljama 2012. godine, Crna Gora je rušila Španiju - u Londonu u polufinalu, a onda i u Novom Sadu u glavnoj fazi, čime je obezbijedila završni vikend u Beogradu, gdje je kasnije prigrabila zlato.

Od tada, međutim, čeka da sruši „ratnice”. Na četiri međusobna meča je osvojila samo bod, sada želi da se revanšira za sve neuspjehe.

„Postoji želja za osvetom, primijetiće se u subotu. Očekujemo pune tribine i veliku podršku. Što se tiče ciljeva, svaki sportista sanja velike stvari, ali je najbitnije da samo razmišljamo o prvom meču”, poručilo je mlado lijevo krilo Budućnost Bemaxa.

Nataša Ćorović je prošle godine debitovala na velikim takmičenjima na Svjetskom prvenstvu u Španiji, sada će imati šansu da se pokaže pred domaćim navijačima. Za nju selektorka ima posebnu ulogu u odbrani - da igra prednju u zoni 5:1.

„Sa nestrpljenjem čekamo utakmicu. Cilj je da zaustavimo tranziciju i brze igračice Španije. Odbrana mora da bude na visokom nivou, a da u napadu igramo strpljivo i pametno”, ističe 23-godišnja Nikšićanka.

Jedno od najjačih oružja „ratnica” je Alisija Fraga Fernandes, koja je nedavno sa Rapidom gostovala Budućnost Bemaxu u Ligi šampiona.

„Osjetile smo je na tom meču i nadam se da ćemo je bolje zaustaviti nego u Ligi šampiona. Ovaj meč je presudan za veće domete, pozivam navijače da dođu i da nas podrže. Njihova podrška će nam mnogo značiti”, rekla je Ćorovićeva.

Bonus video: