I Njemačka pada u grotlu „Morače”

Rukometašice Crne Gore večeras (18 časova) pred svojim navijačima igraju drugi meč u grupi D protiv Njemica. Ako pobijede, a Španija savlada Poljsku, „lavice” bi i prije posljednjeg kola osigurale maksimalna četiri boda pred selidbu u Skoplje

29775 pregleda 19 komentar(a)
„Ako uđemo sa velikom željom, borbom, stavom, energijom i srcem kao na otvaranju grupe, vjerujem da ćemo opet slaviti”: Ivona Pavićević, Foto: Boris Pejović
„Ako uđemo sa velikom željom, borbom, stavom, energijom i srcem kao na otvaranju grupe, vjerujem da ćemo opet slaviti”: Ivona Pavićević, Foto: Boris Pejović

Prvo „finale” rukometašica Crne Gore bilo je za pamćenje. Pred 3.019 navijača u „Morači” pala je Španija (30:23), napravljen je veliki korak ka glavnoj fazi 15. Evropskog prvenstva, a već večeras bi „lavice” mogle da osiguraju maksimalna četiri boda pred selidbu u Skoplje.

Za to je dovoljno da pobjede u najvećoj crnogorskoj dvorani upišu timovi koje i bukmejkeri „vide” kao favorite - izabranice Bojane Popović u duelu sa Njemačkom od 18 časova, i Španija protiv Poljske na utakmici koja počinje u 20.30.

Ako se taj scenario realizuje, Crna Gora bi posljednje kolo grupe D i duel sa ekipom iz najistočnije zemlje koja učestvuje na ovom šampionatu čekala bez ikakvog opterećenja...

U duelu sa „ratnicama”, domaće su pokazale da imaju kvalitet za velika djela. Odbrana je bila izvanredna, napad raznovrstan, pa se ni u jednom trenutku nije postavljalo pitanje ko će osvojiti prva dva boda.

Đurđina Jauković
Đurđina Jaukovićfoto: Boris Pejović

Jedina loša stvar bilo je čak 16 izgubljenih lopti (12 u 1. poluvremenu), koje je Španija iskoristila da postigne nekoliko lakih golova iz kontri. U pozicionom napadu nije mogla praktično ništa Marini Rajčić i bedemu ispred nje.

„Fantastična utakmica, presrećne smo zbog pobjede. Utakmica je bila veoma važna za nas, pokazale smo da smo prave lavice, borile smo se, a atmosfera je bila fenomenalna. Vjerovale smo od početka, uzele smo im ono u čemu su najbolje - tranzicija i široki prolaz bekova. Od početka se vidjelo da ne mogu tako lako protiv nas”, rekla je Ivona Pavićević, čija je „kokica” proglašena za jedan od najljepših golova drugog dana EHF Eura.

Utakmica sa Španijom se čekala mjesecima, od žrijeba se pričalo samo o osveti, o prvoj pobjedi u međusobnim mečevima nakon 10 godina. Sav taj pritisak nije omeo tim, naprotiv.

„Igrale smo kao da je finale, tako smo se i osjećale. ‘Ginule’ smo jedna za drugu, bile smo prava ekipa, samo tako možemo da napravimo uspjeh. Čeka nas novi težak meč protiv Njemačke, to je odlična ekipa, ali ćemo se pripremiti kao i za Španiju”, naglasilo je 26-godišnje lijevo krilo.

Bojana Popović je, zahvaljujući ubjedljivoj prednosti, mogla da rotira i čuva glavne snage za nastavak takmičenja.

Milena Raičević
Milena Raičevićfoto: Boris Pejović

Za razliku od nje, selektor Njemačke Markus Gaugiš je do kraja morao da koristi sve najbolje što ima, jer je tek u samom finišu slomio otpor Poljske i slavio 25:23 golovima Emili Belk i Johane Štokšleder u posljednja tri minuta.

„Gledale smo tu utakmicu, bila je mnogo teška. Do posljednjih nekoliko minuta se nije znalo ko će pobijediti, sreća je bila na strani Njemačke. Sigurno je da će i nama biti teško protiv nje. Malo je vremena za pripremu, ali vjerujem da ćemo se boriti kao protiv Španije. Sigurno ne možemo da izgubimo ovakvu energiju u jednom danu. Sve zavisi od nas. Ako uđemo sa velikom željom, borbom, stavom, energijom i srcem kao na otvaranju grupe, vjerujem da ćemo opet slaviti”, poručila je Pavićevićeva.

Za razliku od mnogih ranijih godina, Crna Gora ima odličnu konkurenciju na svim pozicijama, osim možda na lijevom beku, gdje je nezamjenljiva Đurđina Jauković.

Ni na jednoj, međutim, nema toliki kvalitet kao na poziciji pivotkinje - Tatjana Brnović je izvanredno počela meč protiv Španije i u odbrani i u napadu, u istom ritmu je nastavila i Ema Alivodić, dok će šansu sigurno dobiti i djevojka koja je ove sezone odlična u dresu Budućnost Bemaxa, 21-godišnja Ivana Godeč.

Tatjana Brnović
Tatjana Brnovićfoto: Boris Pejović

„Prvi meč je uvijek najteži, dugo se čeka. Konačno smo ga dočekale i slavile, što je jako bitna. Ponosna sam na ekipu, odradile smo sve što smo dogovorile”, naglasila je Alivodićeva.

Djevojka iz Berana priznaje da je mislila da će duel sa „ratnicama” biti znatno komplikovaniji.

„Nisam očekivala da će biti tako lako i da ćemo konstantno da vodimo. Mislila sam da će biti dva-tri razlike na kraju, ovih sedam je šokantno, jer je Španija baš dobar tim”.

Iako su bile zajedno na 12 velikih takmičenja, Crna Gora i Njemačka su se sudarile samo tri puta.

Ema Alivodić
Ema Alivodićfoto: Boris Pejović

„Lavice” vode 2:1 u pobjedama - slavile su na Svjetskom prvenstvu Brazilu 2011. godine (25:24) i EHF Euru u Zagrebu (27:20), a istim rezultatom su izgubile u Novom Sadu 2012, kada su neposredno pred meč saznale da su obezbijedile plasman u polufinale. I sada bi pobjeda odškrinula vrata završnog vikenda.

„Sigurno će biti teško. Njemačka je stvarno jaka, dobra je na svim pozicijama. Moramo maksimalno da se spremimo da bismo im pružile jak otpor”, smireno konstatuje Alivodićeva.

IMALE SMO SKRIVENI PLAN

Crna Gora nije samo savladala Španiju, već ju je i nadmudrila. Našla je rješenje za sve njene napadačke akcije i nijednom joj nije dozvolila da priđe na manje od dva razlike.

„Znale smo da će napad da im traje jako dugo i spremale se da budemo strpljive. Čekale smo pravi momenat da uđemo u faul, poštovale smo sve što smo spremale”, rekla je Ema Alivodić.

Kada je selektor „ratnica” Huan Ignasio Prades iz očaja probao duboku zonu, Bojana Popović je imala spremno rješenje - izvlačila je golmanku i igrala sa dvije pivotkinje - Alivodićevom i Tatjanom Brnović.

„U jednom trenutku Španija je zaigrala 3-3 zonu, sa "flasterima" na bekovima, ali smo imale skriveni plan, očekivale smo da će se to desiti. Bila je dobra i uspješna ideja. Dobra je saradnja između nas dvije, ali i sa bekovskom linijom. Nadam se da ćemo nastaviti u tom ritmu, baš nam dobro ide”.

Itana Grbić
Itana Grbićfoto: Boris Pejović

JOŠ 1.000 ULAZNICA U PRODAJI

Rukometni savez Crne Gore je juče saopštio da je za meč sa Njemačkom u prodaji ostalo još 1.000 ulaznica. Cijene su 25 i 30 eura za oba današnja meča, a biletarnica u „Morači” će biti otvorena od 12 časova.

Ulazi u dvoranu će biti otvoreni od 16 časova.

Bonus video: