Tatjana Brnović: Na terenu nema prijatelja, sve se zaboravlja tokom tih 60 minuta

Rukometašice Crne Gore doputovale u Skoplje, gdje u nedjelju u 20.30 igraju protiv Francuske. Tatjana Brnović je u odličnim odnosima sa saigračicama iz Bresta, ali ističe da na terenu tokom utakmice nema prijatelja

15897 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Iz stanja potpune euforije, koja je kulminirala feštom protiv Poljske u „Morači” i savršenim oproštajem Jovanke Radičević, kakav nijedan crnogorski sportista nije i vjerovatno neće ni doživjeti, „lavice” su uplovile u „mirnu luku”.

Tim Bojane Popović je čarterom iz Podgorice, zajedno sa Španjolkama, Njemicama i zvaničnim licima EHF-a, juče stigao u Skoplje, gdje na miru može da se posveti bitkama za polufinale.

Do prvog meča ima dosta, jer je derbi grupe II sa Francuskom u nedjelju u 20.30 časova, zbog čega je selektorka dala slobodan dan svojim izabranicama.

Nakon duge šetnje, Tatjana Brnović je stigla u hotel „Hilton” na zakazani mini-intervju za „Vijesti” i otvoreno priznala da joj je žao što ga daje u Skoplju, a ne u Podgorici.

„Krivo nam je što smo otišle iz ‘Morače’, publika nas je fenomenalno podržala i nosila. Na njenim krilima smo ostvarile ove tri pobjede, ali takav je raspored takmičenja. Pomirile smo se sa tim i posvetile se glavnoj fazi”, istakla je djevojka koja je u pobjedi nad Poljskom na oproštaju od domaće publike proslavila 24. rođendan.

Crna Gora je dobila sve tri utakmice pred domaćim navijačima i glavnu fazu u glavnom gradu Sjeverne Makedonije počinje sa maksimalna četiri boda.

„Ugrubo bih sumirala - tri od tri je savršen ishod preliminarne runde. Igrale smo dobro u odbrani i u napadu, ali još nismo odigrale svoj najbolji rukomet. Kroz utakmice smo gradile igru i tek ćemo pokazati šta možemo”.

Kao pobjednice grupe, „lavice” su dobile četiri dana pauze do prvog meča u glavnoj rundi. Možda je to previše, moguće je da se izgubi ritam, ali kada se zna kolika je bila potrošnja glavnih igračica, kao i da neke protiv Poljske nisu bile na nivou iz duela sa Španijom i Njemačkom, ta pauza će im dobro doći.

„Bilo je malo tromije i sporije protiv Poljske, tvrđa je bila utakmica zbog samog pritiska. Bilo je mnogo emocija, a od početka se vidjelo da neće biti meč na veliki broj golova. Dosta smo i promašile, ali je važno da smo trijumfovale. Ova pauza će nam mnogo značiti da se oporavimo i pripremimo za sljedećeg, veoma ozbiljnog protivnika”, ističe Brnovićeva.

Sjajna pivotkinja od ove sezone igra za Brest i još je bolje upoznala francuske igračice. Selektor Olivije Krumbolc je podmladio tim nakon završetka olimpijskog ciklusa, odrekao se Alison Pino i Aleksandre Lakrabe, Amandin Lejno je otišla u penziju, Lora Gloze je povrijeđena, ali se nova generacija već duže sprema da zauzme mjesta velikih šampionki.

„To je ozbiljna ekipa, sa 12 igračica u Ligi šampiona, ima odlične rezultate u posljednjih nekoliko godina. Shvatamo je ozbiljno, o tome je suvišno i pričati. Pripremamo se, nisu nepoznanica. Biće to dobar meč. Francuzi rade planski, na duže staze, fino uvode igračice u sistem. Ovo je odlična ekipa, vrijedna poštovanja”.

Brnovićeva je prva tri meča odigrala nestvarno dobro u odbrani, a u nedjelju u dvorani „Boris Trajkovski” biće na najvećim iskušenjima protiv saigračice i rivalke za minutažu, Polete Fope.

„Odlično sarađujem sa njom, kao i sa svim ostalim koleginicama u Brestu. Ali, na 60 minuta se sve zaboravlja, nema prijatelja. Na terenu je ona na jednoj, mi na drugoj strani. Moramo da je zaustavimo jakom, čvrstom igrom i udvajanjem”, jasna je pivotkinja Crne Gore.

Ne računajući meč za 7. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Danskoj 2015. godine, kada „lavice” više nisu imale ni motiva i snage i izgubile 34:23, ni u jednom duelu sa Francuskom na velikim takmičenjima, a bilo ih je još devet, nije postignuto preko 47 golova. Na SP u Srbiji 2013. je postavljen rekord, kada je Francuska slavila 17:16. Zato ne bi trebalo očekivati ni lepršavu igru u nedjelju.

„I mi i Francuska igramo na mali broj golova, i one se bazira na odbrani kao mi. I ritam će biti sporiji, moraćemo dodatno da ‘stisnemo’, ali svakako da imamo šansi da iskoristimo neke stvari u njihovoj odbrani. Napravljena je smjena generacija, sredina odbrane im je mlada, nisu to igračice koje su iznijele velika takmičenja same, već uvijek uz podršku starijih. To je naša šansa”, zaključila je Tatjana Brnović.

Bonus video: