Odbrana vodi do prekida posta i predvorja Ljubljane

Rukometašice Crne Gore sjutra (20.30) igraju protiv Francuske, koju nisu pobijedile od nezaboravnog četvrtfinala Olimpijskih igara u Londonu. Ako trijumfuju, biće jednom nogom u polufinalu Evropskog prvenstva

16604 pregleda 8 komentar(a)
Onakav spektakl kao u “Morači” rijetko ko doživi: Marta Batinović na utakmici sa Njemačkom, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Onakav spektakl kao u “Morači” rijetko ko doživi: Marta Batinović na utakmici sa Njemačkom, Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Dan za odmor i sumiranje utisaka iz „Morače” je prošao, rukometašice Crne Gore su se juče u 10.30 časova „nacrtale” u maloj sali SC „Jane Sandanski”, gdje su počele mini-pripreme za veliki derbi grupe II.

Dvorana koja nosi ime tragično nastradalog predsjednika Makedonije, Borisa Trajkovskog, sjutra od 20.30 časova biće poprište obračuna sa Francuskom.

Kao što je bilo i protiv Španije pred start grupe D u Podgorici, „lavice” će i duel sa rukometnom velesilom dočekati sa nizom bez pobjede u međusobnim mečevima dugim 10 godina.

Posljednji trijumf upisan je u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Londonu (23:22), nakon dva minuta koje navijači nikada neće zaboraviti - izgubljene lopte, bacanja na nju Bojane Popović, asistencije za Majdu Mehmedović i izborenog sedmerca, koji je realizovala Katarina Bulatović.

6 pobjeda zaredom je upisala Francuska protiv Crne Gore na velikim takmičenjima - tri u grupnoj fazi na evropskim prvenstvima 2014, (24:20), 2018, (25:20) i 2020, (24:23), tri na šampionatima svijeta - 2015. u meču za 7. mjesto (34:23), 2017. u četvrtfinalu (25:22) i 2021. u grupi (24:19)

Prekid te crne serije bi praktično odveo Crnu Goru na završni vikend u Ljubljani, jer bi imala dva boda više od Francuske, a četiri od svih ostalih timova u grupi. I u slučaju poraza, sve bi bilo otvoreno, jer se čini da su „crvene” trenutno bolje i od Rumunije i od Holandije, sa kojima igraju u utorak, odnosno srijedu.

„Niko od nas nije došao ovdje da kalkuliše, da razmišljamo da će nam pobjeda nad Holandijom biti dovoljna. Uvijek smo sa Francuskom igrale dobro, poznajemo je. To je fantastična ekipa, sve je osvojila. Poslije toga imamo Rumuniju, koju dobro poznajemo, jer dosta nas igra u toj zemlji. Daćemo i više od 100 odsto, sigurno nećemo kalkulisati. Važna su ova četiri boda koja smo prenijele, ali na svakoj utakmici ćemo ići jako, ‘na glavu’, pa ćemo vidjeti dokle možemo da doguramo”, istakla je Marta Batinović.

Rukometašice Crne Gore
foto: Stefan Ivanović

U dvorani „Boris Trajkovski” juče je Njemačka lako savladala Holandiju, a Rumunija bila bolja od Španije. Atmosfera je bila prava pozorišna, na tribinama nije bilo ni 500 ljudi i možda ta promjena malo poremeti „lavice”, koje su na prva tri meča imale fantastičnu podršku.

„U ‘Morači’ je bio prelijep osjećaj, nikada u karijeri mi ništa neće biti žalije nego to što ne igramo cijelo prvenstvo u Podgorici. Mislim da onakav spektakl rijetko ko doživi. Bilo je divno, “Morača” je definitivno bila naš osmi igrač. Iskreno, i očekivale smo da prenesemo sva četiri boda u Skoplje, ali nas ovdje čeka pravi pakao”, ističe golmanka Glorije Buzau.

16 golova je dala Crna Gora protiv Francuske na Svjetskom prvenstvu u Srbiji 2013. godine, što joj je drugi najgori napadački učinak na velikim takmičenjima. Gori je imala samo na Evropskom prvenstvu u Švedskoj 2016, kada je od Mađarske izgubila 21:14

U timu Francuske više nema Amandin Lejno, Alison Pino, Aleksandre Lakrabe..., ali ako iko zna kako se prave šampionke, onda je to Olivije Krumbolc. Legendarni trener je osvojio 12 medalja za 21 godinu na kormilu reprezentacije, a lani na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio jedino zlato koje mu je nedostajalo u kolekciji.

„Došlo je do smjene generacija, ali Francuskoj i sad da ode pet igračica mogu da dođu mlade, koje su dobre, sa odličnim mentalitetom. Ekipa je veoma kvalitetna, nosi grb zemlje koja je osvojila sve i zna za šta se bori. Moramo da budemo sve na 100 odsto, samo da ne bude nekih povreda”, ističe Batinovićeva.

17 golova su primile „lavice” na tom meču u Beogradu 2013, a samo u tri navrata su manje puta vadile loptu iz svoje mreže - protiv DR Konga na istom takmičenju (35:9), Kine na SP u Brazilu 2011. (42:15) i Mađarske na planetarnom šampionatu u Danskoj 2015. godine (32:15)

Osim u duelu za 7. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Danskoj, kada je tim Dragana Adžića bio bez motiva i izgubio 34:23, ni u jednom duelu sjutrašnjih rivala nije bilo više od 47 golova. Jasno je, dakle, da je odbrana ključna.

„Ako budemo prave i igrale odbranu kako znamo, meni i Marini će biti puno lakše na golu. Moramo da zaustavimo njihove kontre i potruditi se da ne razbranimo njihove golmanke, da ne bi krila ‘letjela’. Ko bude imao bolju odbranu i veći procenat zaustavljenih šuteva, stići će do pobjede”.

Rukometašice Crne Gore
foto: Stefan Ivanović

Po zvaničnoj statistici, Batinovićeva je imala svega jednu odbranu protiv Poljske, iako je zaustavila tri šuta. Uživo je djelovalo da je ta brojka veća, mada su Poljakinje često i promašivale usljed dobrog postavljanja 32-godišnjakinje koja je stajala između stativa cijelo 2. poluvrijeme.

„I sama poslije kada sam vidjela statistiku, kao i treneri, iznenadila sam se. Ko god je gledao i zna rukomet, zna da je važna i dobra postavka golmana. Voljela bih da se mi dobro postavljamo, pa neka sve ide van gola. Protiv Poljske sam tokom 15-20 minuta osjetila i vidjela strah u njihovim očima da šutnu, počele su da promašuju. Čekala sam ih, vidjelo se da strahuju da krenu ka golu. Tu smo i prelomile utakmicu. Protiv Francuske, Rumunije i Holandije će biti puno bolji šutevi, moramo da odigramo odbranu i da branimo na visokom nivou. Bez odbrana golmana se ne može ništa”.

Vjerujete li da možete do medalje?

„Ko bi bio srećniji od nas? To je san svih sportista, pa i naš”, zaključila je Marta Batinović.

CRNOGORSKA SNAHA I TANDEM VARDARA

Treningu „lavica” u SC „Jane Sandanski”, dvorani koju je izgradio bivši predsjednik Vardara Sergej Samsonjenko, prisustvovala je najveća legenda makedonskog ženskog rukometa, Indira Kastratović.

Žena za koju je Bojana Popović više puta rekla da je najbolji desni bek u istoriji je supruga nekadašnjeg selektora „lavova”, Zorana Kastratovića.

Pri kraju treninga, u maloj sali sportskog kompleksa koji ima i hotel, spa centar, teretanu i teniske terene, pojavili su se rukometaši Vardara, a među njima i dva poznata lica - trener golmana Vardara, Cetinjanin Aleksandar-Fuga Roganović, i mladi srednji bek Andrej Dobrković, sin bivšeg reprezentativca Crne Gore, Marka Dobrkovića.

Vardar, prvak Evrope iz 2017. i 2019. godine, ove sezone ne igra Ligu šampiona baš zbog dugova iz ere Samsonjenka.

PORAZI HOLANDIJE I ŠPANIJE PO MJERI „LAVICA”

Rezultati prvog dana u grupi II bili su kao da su ih „crtale” rukometašice Crne Gore - Njemačka je savladala Holandiju 36:28, a Rumunija golom Bjanke Bazaliju sa 14-15 metara pred zvuk sirene srušila Španiju 28:27.

Tako sada četiri tima imaju po dva boda, pa bi „lavice” pobjedom nad Francuskom gotovo sigurno bile u polufinalu. Ako i izgube, imale bi još dvije šanse - protiv Rumunije u utorak i Holandije u srijedu.

Bonus video: