„Lavice” udarile u zid, sa Rumunijom za polufinale

Rukometašice Crne Gore izgubile 22 lopte, promašile 21 šut, pa je konačnih 27:19 protiv Francuske sasvim realan rezultat. Srećom, još sve drže u svojim rukama i već u utorak protiv Rumunije mogu da ovjere put u Ljubljanu

20050 pregleda 27 komentar(a)
Nemoć u napadu: Itana Grbić u duelu sa Poletom Fopom, Foto: DENIS DUKOVSKI/24rakomet.mk
Nemoć u napadu: Itana Grbić u duelu sa Poletom Fopom, Foto: DENIS DUKOVSKI/24rakomet.mk

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Prva prilika da se obezbijedi polufinale 15. Evropskog prvenstva je prohujala - rukometašice Crne Gore su udarile u francuski zid, potpuno se pogubile protiv sjajne odbrane olimpijskog šampiona, “prodale” čak 22 lopte, nisu realizovale 21 šut i doživjele sedmi uzastopni poraz od jedne od najvećih velesila (27:19).

Sreća je što se tim Bojane Popović i dalje sve pita, a ključna će biti utakmica sa Rumunijom u utorak (18 časova) u dvorani “Boris Trajkovski” u Skoplju. Ako pobijedi, biće 99 odsto u polufinalu i onda samo čekati da Francuskinje na utakmici koja počinje dva i po sata kasnije osvoje makar bod protiv Njemačke i otklone i posljednju sumnju u odlazak Crne Gore u borbu za medalje...

U slučaju poraza od Kristine Neagu i drugarica, više ništa ne bi bilo u rukama “lavica”, jer bi tada Rumunke trijumfom nad Njemačkom u srijedu mogle da dođu do završnog vikenda u Ljubljani.

- Francuska je bila mnogo bolji tim. Zaustavila je naš napad, natjerala nas na puno tehničkih grešaka i dala mnogo lakih golova. Moramo da igramo mnogo bolje u napadu, a djevojke moraju da opet počnu da uživaju u rukometu. Kada su opuštene, igraju mnogo bolje - istakla je selektorka.

Iako su imale podršku oko 400 navijača, rukometašice Crne Gore su počele previše stegnuto u napadu, pa su iskoristile tek šestu šansu da daju gol, i to u finišu 6. minuta, kada je Đurđina Jauković konačno pronašla put do mreže Kleopatre Darlo. Do tada joj je saigračica iz Bresta odbranila dva šuta, uhvatila i “živu loptu” Mileni Raičević, a “lavice” su imale i dvije tehničke greške.

Srećom, u tim trenucima je Marina Rajčić bila raspoložena, ali muke u napadu nije mogla ni da zamaskira solidna odbrana. Zbog toga je u 13. minutu bilo 5:2, a Darlo je već na kontu imala šest intervencija, tj. 75 odsto uspješnosti!

Jovanka Radičević i Tatjana Brnović su smanjile na 5:4, ali je olimpijski šampion sjajnom igrom u defanzivi potpuno poremetio bekovsku liniju rivala i u 21. minutu stigao do 9:4. Popovićeva je probala sve, na desnom beku krenula sa Đurđinom Malović, potom ubacila Itanu Grbić, a tek je ulaskom Matee Pletikosić malo promijenjen ritam, što je omogućilo da na velikom odmoru bude samo minus tri (12:9).

Nažalost, poslije povratka ekipa iz svlačionice, muke su postale još veće - baš kao i u 1. poluvremenu, Crnoj Gori je trebalo tačno pet minuta i 48 sekundi da postigne prvi gol (Đurđina Malović), ali ih je Francuska prije toga dala četiri (dva iz kontri) i povisila na 16:9.

Povratka u život više nije bilo, pogotovo nakon što je Darlo odbranila novi šut Jaukovićeve pri rezultatu 16:11, što je bio samo uvod u novu seriju, kojom je Francuska u 45. minutu došla do nedostižnih plus 10 (21:11). Koliko su “lavice” bile van ritma, govori i činjenica da Radičevićeva i Jaukovićeva nisu iskoristile sedmerce (kapitenka lobom prebacila prečku, lijevi bek pogodio golmanku Florijan Andre), a Raičevićeva gubila loptu za loptom...

Nošene glasnom podrškom, djevojke u crnim dresovima su 10 minuta prije kraja prišle na 22:17, imale i napad pri tom rezultatu, ali su opet počele neshvatljivo da griješe, da predaju loptu pravo u ruke protivnicama i ubjedljiv poraz je bio neminovan.

- Čestitam Francuskoj, igrala je mnogo bolje od nas. Napad nam nije bio dobar, imale smo mnogo grešaka i promašenih zicera. Nismo igrale našu igru, ništa od onog što smo pripremale i željele, zato smo i ovako ubjedljivo izgubile - rekla je Raičevićeva.

FRANCUSKA - CRNA GORA 27:19 (12:9)

Skoplje - Dvorana “Boris Trajkovski”. Gledalaca: 973. Sudije: Braset i Sundet (Norveška). Sedmerci: Francuska 3 (2), Crna Gora 5 (3). Isključenja: Francuska 6, Crna Gora 2 minuta.

Francuska: Andre (sedmerac), DARLO (12 odbrana), TUBLAN 3, Koatanea, VALENTINI 4, K. Lasurs, ZADI 2, Sersijan-Ugolan 1, FLIP 4, Kanor 4, Horaček 2 (2), D. Lasurs, Edviž, FOPA 6, NZE-MINKO, Ondono 1.

Crna Gora: RAJČIĆ (šest odbrana), Batinović (pet odbrana), RADIČEVIĆ 6 (3), Kadović, JAUKOVIĆ 2, Pletikosić 1, Godeč 1, Bulatović, Popović, MALOVIĆ 1, Ćorović, BRNOVIĆ 2, Alivodić, RAIČEVIĆ 2, PAVIĆEVIĆ 3, Grbić 1.

Bonus video: