Za ovakve utakmice se živi

Rukometašice Crne Gore večeras (18) protiv Rumunije igraju ključni meč za plasman u polufinale 15. Evropskog prvenstva, Ema Alivodić i Đurđina Jauković uvjerene u bolju igru i pobjedu

22633 pregleda 16 komentar(a)
Zov polufinala: Đurđina Jauković i Milena Raičević, Foto: Boris Pejović
Zov polufinala: Đurđina Jauković i Milena Raičević, Foto: Boris Pejović

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Prije 10-ak godina, kada su rukometašice Crne Gore krenule ka visinama, uspostavljen je sistem u kojem je centar svega jaka, veoma čvrsta odbrana.

Kako godine odmiču, ništa se ne mijenja, stasavaju nove „lavice” spremne za „rat” pred svojim golom, ali je za velike rezultate neophodna i odlična igra u napadu.

Taj segment muči tim Bojane Popović, ni na jednoj od prethodne četiri utakmice nije bio blistav, a sve probleme je ogolila Francuska.

Sjajni Olivije Krumbolc je sve usmjerio na Milenu Raičević, zaustavio iskusnog srednjeg beka, a samim tim i prekinuo sve niti u igri Crne Gore.

Zbog toga su „lavice” izgubile od olimpijskog šampiona, ali moraju da zaborave šta se dešavalo prije dvije noći u dvorani „Boris Trajkovski” u Skoplju, gdje večeras (18 časova) imaju meč-loptu - duel sa Rumunijom.

Ukoliko pobijede tim Florentina Pere, Jovanka Radičević i drugarice će gotovo sigurno biti učesnice polufinala u Ljubljani.

„Želimo da ostavimo poraz od Francuskinja u sjenci i zaboravimo kako smo igrale. Bilo je puno tehničkih grešaka, nismo mogle da pronađemo adekvatno rješenje u napadu. Ali, to ostaje iza nas, čeka nas Rumunija i na to smo fokusirane. Daćemo sve od sebe”, obećava Ema Alivodić.

Dobra stvar je što su „lavice” iz Podgorice u glavnu fazu prenijele maksimalna četiri boda, te da im je u glavnom gradu Sjeverne Makedonije dovoljna samo jedna pobjeda, i to večeras, da prvi put nakon 2014. stignu do polufinala velikih takmičenja.

„Nismo našle pravi način da postignemo gol u nedjelju. Jednostavno, nije išlo. Bio je loš dan, ako smo mogle da biramo, neka se to desilo protiv Francuske”, rekla je pivotkinja iz Berana.

Protiv Francuske je podbacila i Đurđina Jauković, koja je pogodila svega dva puta iz osam šuteva.

„Odbrana je bila na zavidnom nivou, spustile smo Francusku na mali broj golova iz pozicionog napada, ali ih je dosta dala pred kraj iz kontri nakon naših grešaka. Znamo da je najveći problem bio u napadu, moramo tehničke greške da svedemo na minimum, nijednu ekipu ne bismo mogle da dobijemo sa čak 20. Odgledali smo te stvari, imamo vremena da se pripremimo i ispravimo do utakmice sa Rumunijom”, naglašava prvi lijevi bek Crne Gore.

Olakšavajuća okolnost za napad Crne Gore je što večerašnji rival ne igra ni približno tvrdu i dobru odbranu, niti je fizički moćan kao Krumbolcov sastav.

„Rumunija ne igra tako odbranu, ali svakako ima dobru ekipu, pogotovo napadački. Sve znamo ko je Kristina Neagu, kakva je pivotkinja Pintea i koliko je dobra saradnja između njih dvije. Biće teško, moraćemo da ‘stegnemo’ i igramo jako kao na prva tri meča u Podgorici. Vidjećemo da li će to biti dovoljno za pobjedu”, ističe Ema Alivodić.

Ema Alivodić
foto: Boris Pejović

Rumunska liga je jedna od najjačih u Evropi, a sve reprezentativke igraju u njoj - pet je u redovima šampiona, Rapida, četiri u Gloriji iz Bistrice, tri u ĆSM Bukureštu, za koji igra i Alivodićeva, dvije u Ramniku Vlčei, te po jedna u ĆSM Slatini i Minauru iz Baja Marea.

„Cijela reprezentacija igra u Rumuniji, u Bukureštu i drugim okolnim gradovima. Znam ih sve, stvarno dobro igraju u svojim klubovima. Sa mnom su Neagu i Pintea, moraćemo da se posvetimo njihovoj saradnji. To je dobar tim, koji ne smije da se potcijeni, a odbranu, naš glavni adut, moramo da igramo na zavidnom nivou”, jasna je 25-godišnja „lavica”.

Večerašnji meč ima veliki značaj, ali u taboru Crne Gore uvjeravaju da ih to neće omesti.

„Postoji pritisak, ali pozitivan. To su utakmice za koje se živi, koje čekaš, koje se dese sad, pa ko zna kad. Biće teško, ali to je ono što smo čekale, priželjkivale i voljele da se dogodi. Bilo nam je teško poslije poraza od Francuske, ali idemo dalje, jer nas čeka nešto jako bitno. Kao pravi profesionalci”, zaključila je Alivodićeva.

Jaukovićeva zna u čemu je problem sa napadom i nada se da će biti riješen.

„Moramo bolje da se krećemo i ispoštujemo ono što dogovorimo prije početka meča. Najbitnije je da puštamo loptu i da igramo više timski u napadu, jer nekad završavamo akcije individualnim kvalitetima. I Francuskinje su se mučile u napadu, dolazile dosta puta do pasivnog, ali su puštale loptu, a mi smo nestrpljive i pokušavamo da sve riješimo poslije tri-četiri pasa. Mislim da će to već na ovoj utakmici biti bolje”.

I igračica Bresta je svjesna da će protiv Rumunije imati više prostora za nju i ostale u napadu, nego prije dvije noći.

„Očekuje nas težak meč, ali Francuska ima jednu od boljih odbrana u Evropi, sistem u kojem sve funkcioniše, dok Rumunke imaju dosta falinki u defanzivi. Igračice nisu toliko fizički jake i ne pripremaju se kao Francuskinje, pa mislim da će nam biti lakše. I na prethodnom meču je sve bilo na nama, ali nismo ispunile zahtjeve. To sada moramo da uradimo”.

Crna Gora i Rumunija su posljednji put igrale u martu prošle godine u Podgorici, na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. „Lavice” su dva dana ranije savladale Norvešku 28:23 i odgovarao im je poraz do pet golova razlike, vodile su 23:21, a onda se opustile kad je sve bilo riješeno i izgubile 28:25.

Đurđina Jauković
foto: Luka Zeković

„Imamo recept kako da igramo protiv njih. Imamo recept i za njih. Znamo da sve kreće od Kris, ako zaustavimo nju i saradnju sa Pinteom imamo čemu da se nadamo. Posljednji put smo igrale protiv njih na kvalifikacijama za Olimpijske igre, njih dvije su nam bile najveći problem. Ali, da ne otkrivamo taktiku, možda Rumunke ovo čitaju”, uz osmijeh je rekla 25-godišnja Nikšićanka.

Najubojitiji šuter tima Bojane Popović ističe da rival ima još nekoliko veoma nezgodnih igračica.

„Bazaliju ima izuzetno jak šut, a i Grozav koristi svaku šansu koju dobije. Imaju vrhunske golmanke, ali sve zavisi od nas. Smatram da ponekad ne bi ni trebalo da gledamo video, već da bijes sa prošle utakmice samo izbacimo iz sebe, ostavimo srce na terenu i izgaramo od prvog do posljednjeg minuta”, poručila je Đurđina Jauković.

Bonus video: