Od Vardara do Triglava

Pobjedom u trileru nad Rumunijom (35:34), rukometašice Crne Gore izborile borbu za medalje na 15. Evropskom prvenstvu. Ostalo da se riješi ko će biti rival u polufinalu - Norveška ili Danska

23382 pregleda 11 komentar(a)
Ivona Pavićević slavi jedan od svojih šest golova protiv Rumunije, Foto: DENIS DUKOVSKI/24rakomet.mk
Ivona Pavićević slavi jedan od svojih šest golova protiv Rumunije, Foto: DENIS DUKOVSKI/24rakomet.mk

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Do posljednjih sekundi navijači su stajali na prstima, nestprljivo čekali da se završi drama u Skoplju, da “lavice” poslije osam godina zaigraju u polufinalu evropskih prvenstava. Bilo je svega: povreda, jakih duela, sudijskih grešaka, nervoze, promašenih zicera, ali je najvažnije ono što se piše na kraju - rukometašice Crne Gore su u obračunu spuštenih gardova savladale Rumuniju 35:34 i došle na milimetar od polufinala Evropskog prvenstva. A tamo ih je “ubacila” Francuska, koja nije dozvolila da se dogodi prva od četiri stavke nestvarnog scenarija, savladala Njemačku 29:21 i povukla tim Bojane Popović sa sobom u Ljubljanu.

Posljednji dan takmičenja u Skoplju neće biti takmičarski bitan, jer se zna da olimpijski šampion u Sloveniju ide kao pobjednik grupe II, a Crna Gora kao drugoplasirana. Ostaje da se vidi s kim će igrati za finale - prvoplasiranom ekipom grupe I, Norveškom, ili njenim sjutrašnjim rivalom Danskom, koja može da je prestigne pobjedom.

Pitanje je da li će u samoj završnici Popovićeva moći da računa na Milenu Raičević, koja je zbog jakog udarca u 58. minutu iznijeta sa terena na nosilima. Jedna od naših najboljih rukometašica svih vremena je poslije duela pala i naletjela pravo na Sonju Serafićeanu, koja ju je nehotice udarila potkoljenicom u potiljak. Raičevićeva je odmah večeras otišla na skener, a definitivno će propustiti sjutrašnju utakmicu sa Holandijom, kao i Jovanka Radičević, umjesto kojih će u sastavu biti Ljubica Nenezić i Ilda Kepić. Po prvim prognozama, trebalo bi da bude spremna za polufinale.

Šta reći o utakmici koju je gledala vjerovatno cijela Crna Gora, ili makar onaj dio koji ovu reprezentaciju osjeća kao svoju? Selektorka je iznenadila startnom postavom, jer je umjesto Đurđine Jauković u startnu postavu uvrstila Itanu Grbić, što je bio pun pogodak - srednji bek Bresta je bio nezaustavljiv od starta i već u 5. minutu, sa dva gola, donio 5:2.

Tada se pomislilo da “lavice” možda ne čeka paklen zadatak, ali taj osjećaj je trajao kratko, jer je Rumunija izjednačila već u 9. minutu na 6:6. Odbrane na obje strane su bile loše, a da nije bilo raspoložene Julije Dumanske na jednoj i Marine Rajčić na drugoj strani, bilo bi mnogo više od ionako ogromnih 36 golova na poluvremenu, podijeljenih na jednake polovine.

U nastavku je Rumunija prva došla do plus dva (21:19), Crna Gora preokrenula na 24:22, da bi tim Florentina Pere još tri puta vodio (27:26, 28:27 i 29:28), golovima bekova Kristine Neagu, Elize Bućeski i Bjanke Bazaliju.

Tada je Grbićeva pokazala da ne samo da može da igra na poziciji srednjeg beka, već i da bude lider ekipe - prvo je “bombom” izjednačila na 29:29, a potom između dvije asistencije Jaukovićevoj dala sjajan gol za 33:30 na malo više od četiri minuta do kraja.

Rumunija je imala snage da opet zaprijeti, dva puta prilazila na minimalnu razliku, ali je Itana prevarila sve - i protivničke igračice i sudije, koje su, umjesto da sude faul nad njom, dozvolile joj da još jednom “tapne” loptu i izbori sedmerac 28 sekundi prije kraja, a Radičevićeva ga smireno realizovala za nedostižnih 35:33.

Bojana Popović: Ovo je nevjerovatan uspjeh

Bojana Popović je nakon meča rekla da je očekivala ovako težak zadatak.

- Rumunke imaju kvalitet, znale smo da ćemo morati da imamo najveći fokus na Neagu i Pinteu, pokazale su da su tvrd protivnik. Odlučivala je jedna lopta, Itana je bila fantastična, nosila je cijelu ekipu u napadu. U odbrani smo mogle i morale bolje, ali tako se utakmica otvorila, da ide na više golova. Ponosne smo, toliko emocija je u meni, da mi dođe da plačem, ali ću sačuvati suze za neko drugo vrijeme - rekla je Bojana Popović.

Legenda svjetskog rukometa je pohvalila karakter svojih izabranica.

- Nevjerovatne djevojke i borba. Sve su imale svoju ulogu, ispoštovale je, nije se postavljalo pitanje ko će koliko da uđe, da li da se odigra jedna odbrana ili napad. Ponosna sam i zahvalna im na svemu što su dale do sada. Naš cilj je ostvaren, trebalo bi da uživaju u svemu što slijedi, što ćemo biti na završnom turniru. To je velika stvar za Crnu Goru, sa koliko aktivnih seniorski raspolažemo ovo je nevjerovatno.

Itana Grbić je počela u startnoj postavi umjesto Đurđine Jauković i zasluženo bila igračica meča sa osam golova, uz svega dva promašaja, i čak 12 asistencija.

- Nije Itana bila iznenađenje za nas, znale smo da će da odradi posao maksimalno. Možda za njih, iako je odlično znaju. Radila je fenomenalan posao u napadu, bila pokretač akcija, iz njenih nogu i ruku je dosta toga krenulo, ali su sve bile u pravom momentu na pravom mjestu i realizovale na najbolji mogući način.

“U ključnim momentima smo dale bitne golove”

Ivona Pavićević je bila jedna od junakinja velike pobjede nad Rumunijom (35:34). Lijevo krilo Budućnost Bemaxa nije realizovalo svoj prvi šut, ali jeste svih šest preostalih i stigla je nagrada.

- Osjećaj je nevjerovatan. Utakmica je bila preteška, ali smo se borile kao prave lavice. Do samog kraja je bilo neizvjesno. Neagu je nezaustavljiva, ali uspjele smo da u ključnim momentima damo bitne golove i odbranimo se.

Ivona je pauzirala preko godinu zbog doping skandala u Koroni Brašov, a kažnjena je mnogo više od Rumunki, iako nije ni znala šta radi, već je samo vjerovala ljudima iz kluba. I priznaje da je zbog toga imala dodatni motiv.

- Imala sam dodatni motiv, s obzirom na to da zbog njih godinu nisam igrala rukomet. Ali, ne može da bude veći motiv od polufinala - poručila je 26-godišnja Podgoričanka.

Pet godina mlađa Ivana Godeč je u 2. poluvremenu igrala odlično u odbrani, a ukrala je i jednu loptu.

- Otkad smo se okupile, cilj nam je bio da idemo u Ljubljanu i igramo polufinale. Presrećne smo, osjećaj je nevjerovatan, ne mogu da ga opišem. Da je utakmica trajala još 180 minuta, mogla sam da igram. Energija je bila predobra, baš sam prezadovoljna. Bilo je gusto, ali sam vjerovala u tim. Znala sam da ćemo da pobijedimo.

RUMUNIJA - CRNA GORA 34:35 (18:18)

Skoplje - Dvorana “Boris Trajkovski”. Gledalaca: 924. Sudije: Vraneš i Veninger (Austrija). Sedmerci: Rumunija 4 (4), Crna Gora 5 (5). Isključenja: Rumunija 12, Crna Gora 6 minuta.

Rumunija: Ćuka, Dumanska (10 odbrana), HOSU (jedna odbrana), PRISTAVICA 1, BUĆESKI 5, NEAGU 9 (4), TANASIJE, Bazaliju 3, Dindiligan 4, Badea 2, Ostase 4, Liksandroju, SERAFIĆEANU 2, Mihai, PINTEA 2, Grozav 2.

Crna Gora: Rajčić (devet odbrana), BATINOVIĆ (dvije odbrane), RADIČEVIĆ 8 (5), Kadović, JAUKOVIĆ 5, Pletikosić, Godeč, Bulatović, Popović, MALOVIĆ 2, Ćorović, BRNOVIĆ 5, Alivodić, RAIČEVIĆ 1, PAVIĆEVIĆ 6, Grbić 8.

GRUPA I (LJUBLJANA)

SJUTRA:

Mađarska - Slovenija (15.30)

Hrvatska - Švedska (18)

Norveška - Danska (20.30).

Standings provided by Sofascore

GRUPA II (SKOPLJE)

REZULTATI:

Rumunija - Crna Gora 34:35 (18:18),

Francuska - Njemačka 29:21 (13:9).

SJUTRA:

Rumunija - Njemačka (15.30)

Holandija - Crna Gora (18)

Francuska - Španija (20.30).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: