„Lavice” skupljaju snagu za novi napad na medalju, selektorka jasna: Cilj da smanjimo broj grešaka

Milena Raičević polufinale igrala pod injekcijama i teško da će moći da pomogne protiv Francuske

19099 pregleda 33 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Jutro nakon poraza od Danske u polufinalu 15. Evropskog prvenstva, rukometašice Crne Gore su se pojavile u „Areni Stožice” da bi prisustvovale obaveznom brifingu sa novinarima.

Bilo je očito da su umorne, tužne zbog ispuštene šanse za plasman u finale, ali i odlučne da daju i posljednji atom snage u sjutrašnjem meču za 3. mjesto (17.45 časova).

Pitanje je da li će i to biti dovoljno, jer je Francuska objektivno kvalitetnija, što je dokazala u glavnoj fazi u Skoplju, kada je slavila 27:19.

Nepoznanica je i kako će „lavice” reagovati nakon izgubljenog polufinala, jer su bile uvjerene da mogu da trijumfuju.

„Nije lako prevazići neke stvari, ali kada dođeš na finalni vikend, sa tri najbolje ekipe na svijetu, moraš da imaš malo manja očekivanja i da sebi praviš manji pritisak, da uživaš. Moramo da budemo realne u nekim situacijama i da iz tih poraza lakše izađemo”, naglasila je Bojana Popović.

Utakmice za 3. mjesto obično dobija ekipa koja lakše prihvati poraz u polufinalu.

„Emotivno pražnjenje je bilo veliko i kod nas i kod Francuskinja, koje su manje umorne i lakše će se oporaviti. Ali, s obzirom na to da su očekivale i nastupile protiv Norveške kao da su favoritkinje za finale, vjerovatno ni njima nije lako. I nama svima je teško pao poraz, pogotovo zbog toga što je velika potrošnja istih igračica kroz čitav turnir, ali ono što nas čeka je borba za medalju. Igramo sa olimpijskim šampionom, možda je i lakše, jer smo ih već osjetile, nego da je to bila Norveška, koja podiže formu kroz prvenstvo i igra najbolje te najvažnije utakmice”, naglašava selektorka.

Milena Raičević je polufinale igrala pod injekcijama i teško da će moći da pomogne protiv Francuske.

„Vidjećemo ko će koliko moći, Mika je pod velikim znakom pitanja. Za ostale ćemo vidjeti kakvu će ulogu da imaju, zavisno od oporavka, jer je nekoliko igračica, da ne kožem koje, baš iscrpljeno”.

Na jednom takmičenju je teško dva puta dobiti istog rivala, što može da bude prednost Crne Gore.

„Ta rečenica se upotrebljava u ovakvim situacijama, ali Francuska je mnogo dobar tim. Pokazala je kroz obje grupe najbolju igru, a u polufinalu bila odlična u 1. poluvremenu, dok je Norveška nije slomila sa nekoliko dobrih golmanskih odbrana i lakih golova. Francuska na to nije imala odgovor, jer ni kroz prvu ni glavnu fazu nije imala takve protivnike, nije znala kako da se nosi sa takvim otporom. Znala sam da će joj biti strašno teško protiv Norveške i predvidjela sam ovakav ishod, ali ne baš sa tolikom razlikom”.

Tim Olivijea Krumbolca od 2016, kada je bio olimpijski vicešampion, nije osvojio medalju samo na Svjetskom prvenstu u Japanu 2019.

„Francuska će sigurno pokušati da izvuče maksimum iz ovog prvenstva i da nas dobije još jednom. Znamo gdje smo griješile na prvom meču, imale smo mnogo tehničkih grešaka i poklonile im 10-ak golova. To ne smijemo sada da dozvolimo. Cilj je da se broj grešaka smanji i da ponovimo odbrambene situacije koje su bile dobro i podignemo nivou u napadu”.

Kako ćete se snaći ako Milena Raičević na bude mogla da igra?

„Kako moramo. Imamo igračice koje nisu igrale, dobiće još jednu šansu da pokažu da su to bili loši dani, da bi na njih trebalo da se računa. Nisu se puno potrošile, to mogu da urade sada i učestvuju u osvajanju velike medalje. Ne može ništa da se zasluži bez velike borbe i davanja, eto još jedne prilike da pokažu da zaslužuju da budu tu”, zaključila je Popovićeva.