„Lavice” ispisale scenario za holivudski blokbaster

Rukometašice Crne Gore u spektakularnom meču za 3. mjesto na Evropskom prvenstvu nakon produžetaka savladale olimpijskog šampiona Francusku i osvojile prvu medalju nakon istorijske 2012. godine

32095 pregleda 37 komentar(a)
Foto: Reuters/Borut Živulovič
Foto: Reuters/Borut Živulovič

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Medalja iz Londona je vanvremenska, jer je prva i, zasada, jedina olimpijska za Crnu Goru, zlato iz Beograda sijaće vječno, ali ono što se večeras dogodilo u Ljubljani je možda i najveće čudo u istoriji našeg sporta - ranjene „lavice” su preživjele sve, dizale se kao Feniks iz pepela kada je djelovalo da su dotučene i nakon produžetka savladale olimpijskog prvaka Francusku (27:25) za senzacionalnu bronzu na Evropskom prvenstvu.

Sve što se dešavalo prethodnih 15-ak dana, od prokišnjavanja krova u „Morači” na dan prvih utakmica u grupi D, preko nestvarnog navijanja u Podgorici, Skoplju i Ljubljani, do povrede zbog koje je Milena Raičević na svoju odgovornost igrala polufinale sa Danskom, a onda posljednji meč gledala sa medicinskom kragnom oko vrata, savršen je scenario za holivudski film.

Sve djeluje nestvarno, a završilo se na najljepši mogući način - feštom sa preko 2.000 navijača, koji su iz svih krajeva Crne Gore i Evrope došli da bodre djevojke koje su po ko zna koji put oduševile naciju.

I to ne samo rezultatom, koji je istorijski, već načinom kako su se borile za svaku loptu, rizikovale povrede i igrale kao da sjutra ne postoji. Zato je i stigla nagrada, pogotovo za legendarnu Jovanku Radičević, koja je imala produženi oproštaj iz snova...

Od samog starta se vidjelo da utakmica nimalo neće ličiti na onu iz Skoplja u grupi II, koju je tim Olivijea Krumbolca dobio 27:19.

Jeste da su se izabranice Bojane Popović mučile u napadu na početku, da je između prvog i drugog gola prošlo preko šest minuta (u tom periodu izgubljene tri lopte, a Kleopatra Darlo odbranila tri šuta), ali je bilo očigledno da će odbrana biti perfektna.

Pri rezultatu 5:6, Popovićeva je zamijenila golmanke i ubacila Martu Batinović. I možda je baš ta simbolika i bila potrebna - na 43. rođendan selektorke, zablistala je upravo čuvarka mreže sa brojem 43 na dresu i sa nekoliko fenomenalnih odbrana pogurala tim ka preokretu.

Strah se pojavio kada je Tatjana Brnović u 17. minutu dobila svoje drugo isključenje, ali je „preživjela” do kraja i bila jedan od stubova bedema pred golom Batinovićeve.

Izjednačeno 1. poluvrijeme završeno je fenomenalnim golom Itane Grbić sekundu prije kraja za 13:12, da bi Ema Alivodić sa jednim, a potom Đurđina Jauković sa dva pogotka donijele plus tri na početku 37. minuta (16:13).

Statistika golmanke Glorije Buzau u tom trenutku je bila spektakularna, jer je odbranila osam od 14 šuteva, od čega četiri zicera.

Crna Gora je još tri puta imala tri razlike, ali je nakon pogotka Radičevićeve iz sedmerca za 20:17 stala u napadu.

Mreža Darlo se nije tresla preko 10 minuta, Francuska je preokrenula na 21:20, da bi kapitenka hrabro bacila „suvi list” iz penala dva minuta i 26 sekundi prije kraja za 21:21.

Na 63 sekunde do kraja, Jaukovićeva je pokazala da protivnice ni batinama nisu mogle da je zaustave i pogodila za 22:21, a kada je Alivodićeva iznudila probijanje Debore Lasurs na 37 sekundi do kraja, činilo se da je sve gotovo.

„Lavice” su, međutim, presporo izvodile loptu i Bosanke Tatjana Praštalo i Vesna Balvan su brzo podigle ruke za pasivni napad.

Lopta je ostavljena osam sekundi prije kraja, Grbićeva nije dozvolila da se izvede, zbog čega je po pravilima dobila direktan crveni karton, a Gras Zadi iskoristila sedmerac za produžetke.

Mnogi bi potonuli, ali ne i ove djevojke, koje su izvukle posljednje atome snage. Ivana Godeč je donijela prednost i pokazala da je budućnost crnogorskog rukometa, Brnovićeva da je svjetska klasa, a Matea Pletikosić i Đurđina Malović da i one imaju „šlifa” za najveća djela.

I Batinovićeva je u produžecima odbranila dva šuta, a sve je bilo gotovo pri rezultatu 26:24 na 74 sekunde do kraja, kada je Zadi iz sedmerca šutirala preko gola, ispred kojeg je tada stala Marina Rajčić.

Fešta sa preko 2.000 navijača u „Areni Stožice” natjerala je da svima u očima zaiskre suze, one najljepše...

CRNA GORA - FRANCUSKA 27:25 (13:12, 22:22)

Ljubljana - „Arena Stožice”. Gledalaca: 5.380. Sudije: Praštalo i Balvan (BiH). Sedmerci: Crna Gora 6 (6), Francuska 3 (2). Isključenja: Crna Gora 12, Francuska 12 minuta. Crveni karton: Grbić (Crna Gora) u 60. minutu.

Crna Gora: RAJČIĆ, Batinović (11 odbrana), RADIČEVIĆ 6 (6), Kadović, JAUKOVIĆ 6, Pletikosić 4, Godeč 1, Bulatović, Popović, MALOVIĆ, Ćorović, Brnović 3, ALIVODIĆ 2, PAVIĆEVIĆ 1, Kepić, GRBIĆ 4.

Francuska: Andre (jedna odbrana), DARLO (10 odbrana), TUBLAN, VALENTINI 2, K. Lasurs 1, ZADI 3 (2), Sersijan-Ugolan, FLIP 3, Kanor 3, Horaček 1, D. Lasurs 3, Edviž, FOPA 1, NZE-MINKO 4, Ondono, Granije 4.

Bonus video: