Herojska Budućnost stala na korak od čuda protiv Đera

Da je samo koristila sedmerce, možda bi oslabljena ekipa Bojane Popović, u kojoj nije bilo Milene Raičević i Ivone Pavićević, srušila najvećeg favorita Lige šampiona. Nažalost, izgubila je 25:23

8523 pregleda 5 komentar(a)
Ivana Godeč na večerašnjem meču, Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost
Ivana Godeč na večerašnjem meču, Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost

Kako je samo malo falilo za najveću senzaciju u rukometnoj sezoni 2022/2023 - Budućnost Bemax se herojski borila sa velikim Đerom, bila blizu čuda, ali je na kraju morala da prizna poraz (23:25).

Da je samo koristila sedmerce, možda bi oslabljena ekipa Bojane Popović, u kojoj nije bilo Milene Raičević i Ivone Pavićević, srušila najvećeg favorita Lige šampiona.

I ovako je uradila mnogo, jer je super zvijezde Ambrosa Martina zaustavila na svega 25 golova, a mreža Armel Atingre se u jednom periodu nije zatresla čak 10 i po minuta!

Upravo je fenomenalna francuska golmanka potpuno „zakuvala” situaciju, jer je pet minuta i dvije sekunde prije kraja pogodila praznu mrežu mađarskog tima za 21:22.

Nažalost, tada je Ane-Mete Hansen povisila na 23:21, a Sandra Toft odbranila zicer Nađi Kadović sa lijevog krila.

Budućnost nije iskoristila još jedan napad, a Estel Nze-Minko pogotkom za 24:21 u 58. minutu stavila tačku na meč...

Mađarski gigant je imao velike probleme da dođe u glavni grad Crne Gore.

Avion iz Beča, koji je u petak trebalo da sleti na Aerodrom Podgorica, kružio je iznad Golubovaca, ali nije mogao da sleti zbog olujnog nevremena, pa se vratio u Austriju.

Zbog toga je ekspedicija Đera doputovala tek danas oko 14.30 časova, pa je meč umjesto u 18, igran u 20 sati.

To nije bila jedina nevolja za petostrukog prvaka Evrope, kojem se zagubio i prtljag, pa su igračice Ambrosa Martina igrale u dresovima Budućnosti bez ikakvih obilježja.

Na početku je mađarski tim dominirao, Ivet Broh dva puta donosila plus dva (3:1 i 4:2), ali mlada domaća ekipa nije dozvolila da se odvoji.

Šta više - sa igračicom manje (isključena Andrijana Popović), „plave” su se odlično branile, a u napadima bez golmanke dale dva gola i izjednačile na 5:5, prije nego što je Nataša Ćorović, kada je njena sugrađanka opet bila na „hlađenju”, dala svoj treći gol za 8:7 u 20. minutu.

Sudije iz Sjeverne Makedonije, Marija Ilijeva i Silvana Karbeska, dosta su griješile i izazivale nervozu na obje strane, a bolje se snašao iskusniji tim, koji je preokrenuo na 13:10.

Na poluvremenu je bilo 12:14, da bi Ivana Godeč nakon sjajnih pasova Ilde Kepić i Matee Pletikosić izjednačila poslije četiri minuta nastavka.

Nadine Šacl, pa Stine Oftedal dva puta su vratile plus tri Đeru (17:14), a Estel Nze-Minko donijela rekordnih plus četiri na isteku 41. minuta (20:16).

Tada je Popovićeva uzela tajm-aut, njen tim zaigrao fenomenalno u odbrani, ali nije i u napadu.

Nikolina Vukčević jeste dva puta pogodila, ali je Silje Solberg odbranila sedmerce mladoj Jeleni Vukčević i Vanesi Agović, čime je sačuvala svoj tim i omogućila Korejki Eun-He Rju da na tačno osam i po minuta do kraja vrati tri razlike (21:18).

Budućnost nije klonula duhom, opet je zaprijetile, golom djevojke kojoj to nije u opisu posla stigla na minimalni zaostatak, ali više nije mogla.

Falilo je tako malo, možda samo da je zdrava bila Ivona Pavićević, da sa lijevog krila leti i pogađa kao cijele sezone i na Evropskom prvenstvu...

U Ligi šampiona je sada pauza, a Budućnost sljedeći meč igra 8. januara u Bukureštu protiv Rapida.

BUDUĆNOST BEMAX - ĐER 23:25 (12:14)

Podgorica - „Bemax arena”. Gledalaca: 600. Sudije: Ilijeva i Karbeska (Sjeverna Makedonija). Sedmerci: Budućnost Bemax 4 (1), Đer 4 (2). Isključenja: Budućnost Bemax 6, Đer 10 minuta.

Budućnost Bemax: Škerović, ATINGRE 1 (13 odbrana i sedmerac), J. Kadović, ĆOROVIĆ 4, J. Vukčević 1 (1), PLETIKOSIĆ 2, GODEČ 3, Popović, Marsenić, Kardoso de Kastro 3, Agović 1, BULATOVIĆ 2, Tomova, N. KADOVIĆ 1, KEPIĆ 3, N. Vukčević 2.

Đer: SOLBERG (pet odbrana i dva sedmerca), Toft (šest odbrana), Haugsted, Ogonovski, Blom 2, ŠACL 3, HANSEN 3, Gros 2 (2), RJU 3, OFTEDAL 6, ĐERI-LUKAČ, Nze-Minko 3, BROH 3, Faluvegi, Farkaš.

Bonus video: