„Lavovi” se oštre za obračun sa velikanom: Složna braća napadaju Španiju

„Španija je uvijek potcijenjena, jer kad se pominju favoriti za zlato uvijek se govori o Danskoj i Francuskoj, a znamo da su Španci na četiri posljednja evropska prvenstva uzeli po dva zlata i srebra. Ali, dobro je da sa njima igramo prvu utakmicu, jer znaju da sporije otvore prvenstvo”, istakao je sjajni čuvar mreže, koji za osam dana slavi 30. rođendan

15648 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Kada priđete hotelu „Novotel” u Krakovu, prvo što vidite su paneli kojim se reklamira Svjetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj, a onda čim prođete kroz ulazna vrata „dočekaju” vas rukometaši Crne Gore.

Umor na njihovim licima je bio vidljiv, jer su malo spavali zbog ranog leta iz Dohe u Varšavu, odakle su produžili ka gradu na obali Visle, ali se vidio i entuzijazam i nestrpljenje pred početak novog velikog takmičenja.

Tim Zorana Roganovića sjutra u 20.30 časova, na otvaranju 28. planetarnog šampionata, u „Tauron areni” sudariće se sa jednom od najvećih rukometnih velesila, Španijom.

„Ispanosi” su favoriti za medalju, osvajali su ih na posljednja četiri velika takmičenja, ali „lavovi” vjeruju da mogu da im se suprotstave, možda i da ih iznenade.

Veliki adut Crne Gore u posljednjih nekoliko godina je sjajni golman Nebojša Simić, koji će na drugom velikom takmičenju zaredom igrati sa mlađim bratom Božidarom.

„Nekako imam osjećaj da je Španija uvijek potcijenjena, jer kad se pominju favoriti za zlato uvijek se govori o Danskoj i Francuskoj, a znamo da su Španci na četiri posljednja evropska prvenstva uzeli po dva zlata i srebra. Jako su neugodni, dugi niz igraju zajedno, udruže se da svakog novog igrača što brže uvedu u sistem. Neće nam biti lako, ali je dobro da sa njima igramo prvu utakmicu, jer znaju da sporije otvore prvenstvo, da se kasnije uigravaju. Vidjećemo kad počne utakmica koliko je realno očekivati pozitivan rezultat”, kaže čuvar mreže koji za osam dana slavi 30. rođendan.

Nakon Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj, na kojem je Crna Gora osvojila 11. mjesto, nekoliko igrača je promijenilo klubove. Period adaptacije za neke nije prošao baš najbolje, ali se stariji od braće Simić nada da će im to biti dodatni motiv.

„Dosta igrača je napravilo iskorak u svojim klubovima, ali se i neki nisu snašli u novim sredinama. Nadam se da će kod njih proraditi voljni momenat, da dokažu da zaslužuju više minuta u svojim timovima”.

„Lavovi” se nikada nisu sastali sa gigantom sa Pirineja, koji pod komandom sjajnog stručnjaka Đordija Ribere igra izvanredno. Nije sramota ni priznati da će se više pitati rival...

„Zavisiće i kako će Španija ući u meč, a ne samo od nas. Igra dobru odbranu, ima dva jako kvalitetna golmana i biće nam potrebna koncentracija i dobra realizacija da postignemo veliki broj golova”, jasan je Simić.

Osim Španije, rivali u grupi A su i Čile i Iran. Kako tri selekcije prolaze u glavnu fazu, jasno je da Roganovićevom timu teško može da izmakne plasman među 24 najbolje reprezentacije svijeta, ali ih tada čeka pakao, jer će suparnici biti Francuska, Poljska i Slovenija (ako Saudijska Arabija ne priredi neku senzaciju).

I pored tako teškog puta, pojedini „lavovi” između redova najavljuju borbu za četvrtfinale, ali golman njemačkog Melzungena „spušta loptu”.

„Imali smo sreće na žrijebu za grupu u prvoj fazi, ali ne i u ukrštanju, jer će nam doći Francuzi, Slovenci, Poljaci... Znamo da su Francuzi i Španci među četiri glavna favorita za titulu, a Poljska igra kod kuće, napuniće se sala, što je veliki plus u odnosu na sve. Fokusirao bih se na prvu sljedeću utakmicu, ne bih pravio predikcije, ni ciljao četvrtfinale. Bio bih zadovoljan kad bismo ostvarili dvije-tri pobjede, ako se otvori šansa i četiri. To bi bio fenomenalan rezultat, a ako se sve pogodi da dođemo do četvrtfinala, to bi bilo sjajno. Nije, ipak, realno to očekivati”.

Nebojša Simić
foto: Reuters

Od snova je uvijek bila bitnija realnost, a ona govori da se, nakon Španije, mora misliti na Iran i Čile.

„Već su krenule priče možemo li do Top 8, da li možemo da iznenadimo Francusku, Poljsku..., ali nam dolaze i te reprezentacije sa kojima se do sada nismo susretali. Tokom priprema je bio potpuni fokus na Španiju, nismo dobili nikakve informacije o Iranu i Čileu, niti gledali video, jer nam je i raspored u Kataru bio zgusnut. Da smo imali vremena, možda bismo se bolje upoznali sa te dvije selekcije, ali ni na Evropskom prvenstvu se nismo ranije spremali za rivale, već smo imali dan da se spremimo. Tako je bilo i protiv Hrvatske, pa smo odigrali najbolji meč na šampionatu. Jako je bitno da dobro otvorimo prvenstvo, a dugi niz godina smo zajedno i znamo šta je čiji posao. Samo pravimo male promjene da se prilagodimo protivnicima, ali imamo naš sistem, koji bi trebalo da ispoštujemo”, zaključio je miljenik navijača.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: