Branko Vujović - najveća glavobolja za Špance

„Na Evropskom prvenstvu je, po meni, bio jedan od najboljih igrača. Zna sjajno da šutne, vrlo je nezgodan za odbranu i golmane, a zna i da igra jedan na jedan, da spusti loptu na pivota i oba krila. Vrlo je kompletan igrač”, rekao je Đordi Ribera o desnom beku „lavova” pred sjutrašnji meč

10420 pregleda 2 komentar(a)
Odlično poznaje Vujovića iz zajedničkih dana u Kjelceu: Aleks Dujšebajev, Foto: Shutterstock
Odlično poznaje Vujovića iz zajedničkih dana u Kjelceu: Aleks Dujšebajev, Foto: Shutterstock

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

U selektorskoj eri Đordija Ribere, Španija nije osvojila medalje samo na dva velika takmičenja - svjetskim prvenstvima 2017. i 2019. godine, kada je bila peta, odnosno sedma. Na šampionatu u Poljskoj i Švedskoj brani bronzu iz Egipta, a Crna Gora će pokušati da joj zakomplikuje taj put.

Prvi međusobni meč dvaju selekcija igra se sjutra (20.30) u „Tauron areni” u Krakovu.

„Prvi meč je na velikim takmičenjima je komplikovan za svakoga. Crna Gora je igrala veoma dobro na Evropskom prvenstvu, to je tim koji ima odlične šutere, bekove koji znaju da igraju jedan na jedan i vrlo je opasan u kontrama, pogotovo Miloš Vujović. U odbrani igra zone 6-0 i 5-1, obje su odlične i golman je veoma dobar. Biće nam veoma teško, ne samo zato što je prvi meč, već zbog toga što je Crna Gora izuzetno dobar tim”, istakao je Ribera.

Trofejni stručnjak izdvaja jednog „lava” - Branka Vujovića.

„Na Evropskom prvenstvu je, po meni, bio jedan od najboljih igrača. Zna sjajno da šutne, vrlo je nezgodan za odbranu i golmane, a zna i da igra jedan na jedan, da spusti loptu na pivota i oba krila. Vrlo je kompletan igrač”.

O velikim dostignućima još nije vrijeme da se priča.

„Iskustvo nas je naučilo da se ide meč po meč. Jedini cilj sada je utakmica sa Crnom Gorom. Mislim da je u glavama svih momaka cilj da doguramo što dalje, ali sada razmišljamo samo o prvom meču”, zaključio je Ribera.

Aleks Dujšebajev je za crnogorske medije pričao na jeziku koji je nazvao tako da pomiri sve - balkanski.

„Znamo da će biti preteško, baš nam je bitno da krenemo dobro. Crna Gora na početku turnira može da bude opasna, moramo da izađemo potpuno koncentrisani ako želimo da pobijedimo. Vidjećemo šta će biti dalje, ali sada nam je u mislima samo meč protiv Crne Gore, da osvojimo prva dva boda”, rekao je lucidni desni bek.

Dujšebajev je godinama igrao u Kjelceu sa Brankom Vujovićem, „zatvarao“ mu prostor na desnom beku, ali je u posljednjem finalu Lige šampiona njegov otac Talant stavio sina na mjesto organizatora igre, a 24-godišnjeg Nikšićanina na prirodnu poziciju.

„Dugo smo igrali zajedno, on je mnogo dobar igrač. Vrhunski je, može da radi sve. Ima šut, dodavanje, rješava situacije sa igračem više, dobar je u odbrani... Znamo da moramo da ga pazimo, jer rješava dosta situacija u napadu. Vidjećemo kako ćemo se spremati za njega, ali imamo svoj stil u odbrani, možemo da igramo 6:0 i 5:1, da vršimo razne kombinacije”.

Španci su tokom priprema savladali Rumuniju 42:29, Bahrein 34:21 i Argentinu 31:20.

„Baš smo dobro trenirali i igrali dobro na prijateljskom turniru, ali znamo da će sve biti drugačije kad krene prvenstvo. Imamo teške protivnike, moramo da damo sve što imamo protiv Crne Gore. Uvijek je malo teško da se navikneš na prvi meč na turniru, biće sigurno dobra utakmica”.

Braća Dujšebajev se u hotelu „Novotel” u Krakovu druže sa izabranicima Zorana Roganovića, ali na terenu nema prijateljstva.

„Dobri su igrači i ljudi, ali na terenu svako hoće da se bori za svoje. Crna Gora je preagresivna ekipa u odbrani, moramo da budemo spremni na dosta kontakta”.

Vjerujete li da opet možete do medalje?

„Sada mislimo samo o prvoj grupi. Ako bismo mogli da izađemo iz grupe sa maksimalnim brojem bodova, onda bismo gledali za dalje”.

Braća Dujšebajev i njihov otac Talant su u redovima aktuelnog vicešampiona Evrope Kjelcea, ali je sudbina tog kluba neizvjesna. Predsjednik Bertus Servas je nedavno rekao da je budućnost pod znakom pitanja, a danas je gradonačelnik Bogdan Venta rekao da nema sredstava iz budžeta za klub.

„Vidjećemo kakva će biti situacija, ne znamo šta će da se desi. Ali, sada je u fokusu Svjetsko prvenstvo, svako zna da mora da pruži 100 odsto za svoju reprezentaciju, a poslije ćemo vidjeti šta će biti sa klubom”, rekao je Aleks Dujšebajev.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: