Prije nekoliko godina ovo bi bio sjajan rezultat, ne i sad - „lavovi” tuguju nakon minus pet protiv Španije

Tim Zorana Roganovića dugo prijetio velikanu svjetskog rukometa, osam minuta prije kraja smanjio na 25:23, ali više nije mogao

26450 pregleda 26 komentar(a)
Branko Vujović na večerašnjem meču, Foto: IHF
Branko Vujović na večerašnjem meču, Foto: IHF

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Da su prije nekoliko godina rukometaši Crne Gore izgubili od Španije pet golova razlike igdje sem na svom terenu, sigurno ne bi bili tužni, već vjerovatno srećni zbog odličnog otpora gigantu. Ali, nakon 60 minuta borbe u „Tauron areni” u Krakovu, na otvaranju grupe A 28. Svjetskog prvenstva, „lavovi” imaju za čim da žale.

Možda ne za pobjedom, jer joj nisu bili blizu, iako su se dugo borili, ali makar za manje ubjedljivim porazom, jer za ono što su prikazali nisu zaslužili konačnih minus pet (30:25). Nažalost, Miloš Vujović nije imao svoje veče, Nemanja Grbović je prerano dobio dva isključenja, pa je ispao iz ritma kada ga je Zoran Roganović čuvao da ne završi prerano meč, a i lopte su se nakon odbrana izuzetno raspoloženog Nebojše Simića često odbijale „ispanosima” pravo u ruke.

„Lavovi” su odlično počeli meč, pogotovo u napadu, a Branko Vujović je dokazao zašto su ga se Španci najviše pribojavali, jer je diktirao tempo. Dao je gol i upisao dvije asistencije za vođstvo 4:3, a sudije su mu poništile čist pogodak za 5:3, jer su prerano dunule u pištaljku. Izvinile su se za tu grešku, ali je bila skupa, jer je lopta poslije bloka došla u ruke Gonsala Peres de Vargasa, koji je pogodio praznu mrežu (Simić izašao zbog isključenja Radojice Čepića).

Golmanu Barselone to kao da je dalo samopouzdanje, jer je dostigao učinak kolege sa suprotne strane, odbranio po dva zicera Božu Anđeliću i Milošu Vujoviću, kojem je zaustavio i sedmerac pri posljednjem vođstvu Crne Gore (7:6).

U 13. i 16. minutu je dva puta isključen Grbović, što je Španija iskoristila da sa četiri vezana pogotka preokrene na 10:7. Da stvar bude još gora, Roganović je morao da izvuče iz igre 32-godišnjeg Pljevljaka, kako ne bi rizikovao da prerano završi utakmicu, a igra u napadu bez njega nije bila tečna kao ranije.

Španija se lakše branila nego u prvoj polovini 1. poluvremena, ali je Branko Vujović nekako nalazio rješenja i smanjio na 14:12 u 28. minutu, i usput iznudio isključenje Migela Sančes-Migaljona. Nažalost, brojčana prednost nije iskorišćena, pa je velikan svjetskog rukometa na odmor otišao sa plus tri (15:12).

Kada se zna da je najbolje lijevo krilo Evropskog prvenstva šutiralo 5-2 (oba gola iz sedmeraca), a da je Grbović na terenu bio 13 minuta, taj rezultat je bio dobar i budio nadu da bi „lavovi”, ako još neko bude raspoložen kao sjajni desni bek i golman, mogli da namuče selekciju koja je osvajala medalje na četiri posljednja velika takmičenja.

Vujović je dva puta vraćao minus dva, potom su isto radili i Marko Lasica i Simić (vidio da je Peres de Vargas krenuo da prekine kontru, pa bacio loptu ka mreži), da bi u 42. minutu, u napadu sedam na šest, Vuk Lazović smanjio na 18:17.

Nažalost, u vraćanju u odbranu se sudario sa Kauldijem Odriozolom, dobio dva minuta zbog ometanja izvođenja, a njegovi saigrači bili brzopleti u napadu, što su golovima u nebranjenu mrežu kaznili Anhel Fernandes i Aleks Dujšebajev za 21:17.

Anđelić i Grbović su vratili nadu i smanjili na 21:19. Ista razlika je bila još dva puta (24:22 i 25:23), ali je opet napad stao, nisu hvatane ni lopte nakon Simićevih odbrana, pa je Odriozola sa dva realizovana sedmerca vratio maksimalnih plus četiri (27:23) i na pet i po minuta do kraja riješio pitanje pobjednika.

Da stvar bude gora, Španci su sa tri vezana gola otišli na rekordnih i pomalo nezasluženih šest razlike (30:24), prije nego što je Miloš Božović postavio konačnih 30:25.

Možda ovih minus pet bude problem, ako se kojim slučajem napravi neki krug selekcija sa istim brojem bodova, ali sad se o tome ne razmišlja. U fokusu moraju da budu Iran i Čile, sa kojima Crna Gora igra u subotu, odnosno ponedjeljak. Po onome što su reprezentacije iz Azije i Južne Amerike pokazale u međusobnom meču, Roganovićevi izabranici će biti veliki favoriti...

ŠPANIJA - CRNA GORA 30:25 (15:12)

Krakov - „Tauron arena”. Gledalaca: 1.808. Sudije: Bruner i Salah (Švajcarska). Sedmerci: Španija 3 (3), Crna Gora 3 (2). Isključenja: Španija 8, Crna Gora 12 minuta.

Španija: PERES DE VARGAS 1 (devet odbrana i sedmerac), Korales, Pesinja, Makeda 1, A. FERNANDES 5, A. Dujšebajev 4, SOLE 1, FIGERAS 3, GARSIJANDIJA 2, Kasado, Gvardiola, TARAFETA 3, Sančes-Migaljon, D. DUJŠEBAJEV 4, Odriozola 6 (3), D. Fernandes.

Crna Gora: Matović, SIMIĆ 2 (16 odbrana), Bakić 1, M. VUJOVIĆ 2 (2), Lazović 2, ČEPIĆ 1, B. VUJOVIĆ 7, RADOVIĆ, Kaluđerović, S. Vujović 1, Ševaljević, Božović 3, Lasica 2, Vujačić, ANĐELIĆ 1, GRBOVIĆ 3.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: