Iran samo jedna od prepreka ka cilju - još traje san „lavova” o četvrtfinalu

Iako su poraženi od Španije na startu 28. Svjetskog prvenstva, rukometaši Crne Gore ne odustaju od (ne)realnog cilja - plasmana u četvrtfinale. Prva prepreka na tom putu je Iran (18 časova)

14572 pregleda 6 komentar(a)
Foto: AP photo / Piotr Hawalej
Foto: AP photo / Piotr Hawalej

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Trideset treći meč rukometaša Crne Gore na velikim takmičenjima bio je 12. protiv svjetskih velikana, tj. selekcija koje su na te šampionate ili došle kao aktuelni osvajači medalja i veliki favoriti, ili su ih tada prigrabile. Najbliže senzaciji bili su 2016. u Sopotu, kada je mladi tim Ljubomira Obradovića umalo priredio čudo protiv Danske, ali je u finišu ispustio šansu i izgubio 30:28.

Iznenađenju su bili donekle blizu ponovo u Poljskoj, jer su u 1. kolu 28. Svjetskog prvenstva u „Tauron areni” u Krakovu dugo odolijevali Španiji, prijetili joj sve do osam minuta prije kraja, ali je tada razlika u iskustvu i kvalitetu isplivala na površinu.

„Ispanosi” su slavili 30:25, a sve je moglo da bude drugačije da nije bilo detalja koji prave razliku - izgubljenih lopti, loših reakcija nakon odbrana Nebojše Simića, promašenih zicera... Najveći jaz je napravio broj tehničkih grešaka, jer su ih “lavovi” imali 18, dva puta više od osvajača medalja na četiri posljednja velika takmičenja.

„Imali smo velike šanse protiv tako velike i moćne Španije, ali od samog početka nešto nije štimalo. Nisu svi igrači bili uključeni 100 odsto, mogu odmah da prebacim krivicu na sebe, jer sam napravio nekoliko grešaka, u pojedinim momentima i oštetio svoju reprezentaciju. Pokušao sam da dam maksimum, ali kao da nije bio moj dan”, skrušeno komentariše Miloš Vujović.

Najbolje lijevo krilo prethodnog Evropskog prvenstva je promašilo prva tri šuta, a upisalo se dva puta, i to iz sedmeraca. Mučilo se da nađe ritam protiv atipične odbrane rivala i sjajnog Gonsala Peres de Vargasa, baš kao i njegovi saigrači.

„Borili smo se 60 minuta, ali je Španija ipak opravdala ulogu favorita. Odigrala je maksimalno cijeli meč, dosta dubokom odbranom 5:1 nam je otežala postizanje golova, jer je odvojila bekove na 10-15 metara, a krila su bila stopirana. Bilo je teško nadigrati tu njihovu odbranu. Moramo što prije da zaboravimo poraz i okrenemo se novoj utakmici”.

Na velikim takmičenjima nema mnogo vremena za analizu onog što je bilo, jer je odmah sljedeći meč. Za Crnu Goru biće to večerašnji duel sa Iranom, koji je u četvrtak protiv Čilea slavio nakon trilera u završnici (25:24) i upisao prvu pobjedu u istoriji u prvoj fazi svjetskih prvenstava.

Zanimljivo, prvu uopšte je upisao baš protiv Čileanaca u borbi za plasman od 21. do 24. mjesta na SP u Kataru, a i „lavovi” su na planetarnom šampionatu u Španiji 2013. u istoj fazi savladali istu selekciju iz Južne Amerike. Sada će pokušati da se upišu i u prvoj rundi...

„Iran i Veselin Vujović su naši novi protivnici. Moramo što više detalja i informacija da pokupimo o njima i da ove utakmice, koje su nam najbitnije, dobijamo”, istakao je jedan od trojice Vujovića u našem timu.

Polufinalista Azijskog šampionata je gubio u 1. kolu 23:20, ali je zahvaljujući odličnom golmanu Mohamadu Sijavošiju preokrenuo na konačnih 25:24. Finiš tog susreta su uživo gledali i Zoran Roganović i njegovi izabranici.

„Ušli smo 10-ak minuta prije kraja, vidjeli da je dosta izjednačena borba između njih i Čilea. Očekivali smo da će Iran pobijediti sa malo većom razlikom, ali je Čile pokazao da nije ekipa za potcjenjivanje. Svi žele bodove, te dvije utakmice nam neće biti jednostavne, već teške do samog kraja, ali se nadam da ćemo opravdati ulogu favorita”.

Iako su na startu poraženi od Španije, a čekaju ih pakleni dueli sa Francuskom, Poljskom i Slovenijom u glavnoj fazi, „lavovi” ne odustaju od sna - plasmana u četvrtfinale, koje bi im osiguralo kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu.

„Za ovo prvenstvo smo postavili visoke ciljeve - želimo u četvrtfinale, koje bi nam omogućilo da sanjamo o Olimpijskim igrama. Propustili smo prvu priliku da lakše dođemo do tog cilja, ali od sljedeće utakmice moramo da budemo puno koncentrisaniji i spremniji, jer će biti teško. Znamo šta želimo, nadam se da ćemo u pojedinim momentima imati i više sreće”, zaključio je Miloš Vujović.

I drugo krilo koje je počelo meč u prvoj postavi, Mirko Radović, smatra da će Crna Gora igrati bolje kako šampionat bude odmicao.

„Na svjetskim prvenstvima smo poslije duže vremena, bilo je uživanje igrati, a odigrali smo dosta dobro. Držali smo se gotovo do samog kraja, konačni rezultat nije ni realan. Ubijeđen sam da ćemo sljedeću utakmicu odigrati dosta bolje, jer ima prostora za napredak”, poručuje 32-godišnji Cetinjanin.

Kapiten makedonskog Eurofarm Pelistera najavljuje vatren duel sa timom iz Azije.

„Očekujem mušku borbu, pravi 'fajt'. Oni su borbena ekipa, a to može da se kaže i za nas. Naravno, idemo na pobjedu”.

Iranci su se u 1. kolu izvukli iz gotovo bezizlazne situacije i sada mogu da igraju rasterećenije.

„U finišu su prelomili i pobijedili, mislim da će im to biti dodatni vjetar u leđa, ali to ne bi trebalo da nas interesuje. Gledaćemo našu igru, naš sistem i daćemo sve od sebe. Moramo da obratimo pažnju, jer njih predvodi naš legendarni stručnjak Veselin Vujović, on će sigurno spremiti neku 'poslasticu' za rukometni svijet”, istakao je Radović.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: