Vujovići plesali pred prezimenjakom, Crna Gora konačno upisala pobjedu koju čeka duže od deceniju

Branko upisao devet golova i šest asistencija, a „leteći” Miloš 10 puta zatresao mrežu Irana, za prvu pobjedu Crne Gore u prvoj fazi svjetskih prvenstava (34:31)

18621 pregleda 9 komentar(a)
Miloš Vujović je dao 10 golova iz 11 šuteva, Foto: IHF
Miloš Vujović je dao 10 golova iz 11 šuteva, Foto: IHF

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Nekada je Veselin Vujović žario i palio svjetskim rukometom, večeras je samo nemoćno mogao da posmatra kako dva momka koja se prezivaju isto kao on plešu na terenu „Tauron arene” - Branko je upisao devet golova i šest asistencija, a „leteći” Miloš 10 puta zatresao mrežu Irana, za prvu pobjedu Crne Gore u prvoj fazi svjetskih prvenstava (34:31).

Nakon pet poraza u Španiji 2013. godine i potom baš od „ispanosa” dvije noći ranije u Krakovu, „lavovi” su iskoristili sedmu šansu da se upišu.

Prvi put su na velikim takmičenjima, ne računajući duele sa Čileom i Južnom Korejom prije deceniju za plasman od 21. do 24. mjesta, bili u ulozi velikog favorita i bilo je vidljivo da im to ne prija.

Jeste da su gotovo sve vrijeme vodili, da su imali kontrolu praktično svih 60 minuta, ali je bilo očito da su u pojedinim trenucima bili u grču.

Kada je bilo najteže, kada je polufinalista Azijskog šampionata serijom 4:0 izjednačio na 20:20 u 35. minutu, odgovornost je preuzeo najmlađi, 20-godišnji Radojica Čepić i sa dva gola omogućio da se lakše diše.

Potom su palicu preuzeli Branko i Miloš, uz podršku Nebojše Simića na golu, kao i Boža Anđelića, koji je tri puta pogodio, a devet puta saigračima asistirao za gol.

Jasno je, međutim, da Crna Gora može i mora bolje. Možda to pokaže već u ponedjeljak protiv Čilea, kada će imati šansu da remijem ili pobjedom prenese dva boda u grupu I glavne faze...

Iranci su na startu tri puta vodili, ali je brzo počelo ono što su „lavovi” najavljivali - dobra odbrana je otvarala šanse za kontre, u kojima je neumoljiv bio Miloš Vujović.

Najbolje lijevo krilo prethodnog Evropskog prvenstva je vezalo četiri gola iz kontri, jedan iz sedmerca, pa je već u 10. minutu njegov slavni prezimenjak morao da traži tajm-aut pri rezultatu 9:5.

Ta razlika je nekoliko puta ponovljena do velikog odmora, a mogla je da bude i na pauzi, ali je Ali Rahimi odbranio zicer Nemanji Grboviću i onemogućio ga da realizuje osmu kontru svog tima u 1. poluvremenu.

Na početku nastavka je Branko Vujović, za kojeg Iranci, kao ni dva dana ranije Španci, nisu imali rješenje, povisio na 20:16. Uporni Persijci su izjednačili, Čepić pokrenuo tim, a čini se da je ključni trenutak bio sredinom 2. poluvremena.

Kada je 24-godišnji nikšićki ljevoruki bombarder bio na klupi da malo uhvati vazduha, Risto Vujačić je izborio i isključenje Merdada Samsamija i sedmerac, koji je iskoristio Miloš Vujović za 26:23.

Tim potezom, kao i sa dva vezana gola u 1. poluvremenu, stameni Baranin je dokazao da može da odmijeni Branka Vujovića i u napadu, a ne samo da bude odbrambeni adut.

Do kraja Iran više nijednom nije prišao na manje od dva razlike, a u pet navrata je bilo rekordnih plus pet.

Iako je upisana jako važna pobjeda, jasno je da Crna Gora mora da igra mnogo bolje u odbrani već od meča sa Čileom, a pogotovo u glavnoj fazi, kada se iz Katovica u Krakov sele Francuska i Slovenija.

Suparnik će vjerovatno biti i Poljska, koja će, nakon poraza od „eksperata” i „dežele”, imati šansu da pređe 80 kilometara dalek put ako savlada autsajdera Saudijsku Arabiju.

CRNA GORA - IRAN 34:31 (19:16)

Krakov - „Tauron arena”. Gledalaca: 2.600. Sudije: Fonseka i Santoš (Portugal). Sedmerci: Crna Gora 3 (3), Iran 2 (2). Isključenja: Crna Gora 4, Iran 8 minuta.

Crna Gora: Matović, N. SIMIĆ (12 odbrana), Bakić, M. VUJOVIĆ 10 (3), Lazović, ČEPIĆ 4, B. VUJOVIĆ 9, RADOVIĆ, Kaluđerović, Ševaljević, B. Simić, Božović 1, Lasica 2, Vujačić 2, ANĐELIĆ 3, GRBOVIĆ 3.

Iran: SIJAVOŠI (šest odbrana), Rahimi (četiri odbrane), HEJDARPUR 3 (2), GALANDARI 3, NORUZINEDŽAD 6, Kabirijanđu, Jadegari 1, BARBAT 3, ORAEI 7, Behnamnija, Kazemi, Masudi, Kijani 1, Samsami, SADEGI 7, Sadegzadeh.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: