Nakon prve, stiže i druga - bez kalkulacija protiv Čilea, samo pobjeda

Rukometaši Crne Gore večeras (18 časova) igraju sa Čileom na zatvaranju prve faze 28. Svjetskog prvenstva. U glavnu fazu mogu i ako izgube četiri razlike, ali moraju da trijumfuju da bi prenijeli dva boda

29765 pregleda 10 komentar(a)
Rukometaši Crne Gore nakon utakmice sa Iranom, Foto: IHF
Rukometaši Crne Gore nakon utakmice sa Iranom, Foto: IHF

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Prije tri godine u Austriji, rukometaši Crne Gore su upisali prvu pobjedu na evropskim prvenstvima, a lani drugi put u istoriji stigli do glavne faze i osvojili 11. mjesto. Sada su pomjerili granicu i na šampionatima svijeta, jer su protiv Irana upisali prvu pobjedu u prvoj fazi (34:31), čime su praktično izborili ulazak u glavnu rundu.

Ali, daleko od toga da je cilj u Krakovu ispunjen. Pred „lavovima” je još puno posla u jednom od najljepših evropskih gradova, a prvi korak je da u njemu ostanu.

Protiv Čilea večeras (18 časova) imaju idealnu šansu da se domognu mjesta među 24 najbolje ekipe na planeti, jer mogu sebi da dozvole i poraz od četiri gola razlike.

Nikom, međutim, takve kalkulacije nisu u mislima. Tim Zorana Roganovića želi da savlada rivala kojeg je porazio i prije 10 godina, u borbi za plasman od 21. do 24. mjesta na Svjetskom prvenstvu u Španiji (35:31).

Uzgred, u slučaju bilo kakve pobjede, Čile bi išao u glavnu fazu i prenio dva boda, a Crna Gora bi krenula sa nule u obračune sa Francuskom, Slovenijom i Poljskom. Zbog toga su pobjeda ili makar remi neophodni da bi se grupa I počela sa dva boda.

„Nema opuštanja, moramo dobro da se pripremimo za Čileance i da pobijedimo. Trijumf nad Iranom je istorijski, prvi na svjetskim prvenstvima, ali je najteže igrati te utakmice koje su unaprijed dobijene. Dobro smo ih analizirali, pripremili i savladali”, rekao je Vuk Lazović za „Vijesti”.

„Lavovi” su favoriti i protiv Čilea, ali opuštanja ne smije da bude.

„To su najgore utakmice. Trebalo bi da se skupimo kao ekipa, da sa tom našom hemijom koja nas krasi uđemo u meč i odradimo posao. Čileanci su totalno drugačiji od Iranaca, nemaju šut spolja, ali imaju dosta dobru konekciju sa pivotmenom. Tu moramo da obratimo pažnju, da to zatvorimo i odigramo možda malo pliće u odbrani. Najbitnije je da pobijedimo, sve ostalo je manje važno”.

Razmišljate li već i o potencijalnim rivalima u glavnoj fazi?

„Volio bih da prvo završimo posao protiv Čilea, pa da onda razmišljamo o ostalima. Ali, normalno je da se misli i o drugoj fazi, jer su apetiti porasli. Digli smo malo ljestvicu, Čile ne bi trebalo da bude problem za nas. Moramo da uđemo fokusirano, a onda ćemo razmišljati o rivalima u glavnoj fazi”, poručio je Lazović.

Osim zbog činjenice da bi u glavnu fazu, u slučaju trijumfa ili remija protiv Južnoamerikanaca, prenijeli dva boda, „lavovi” žele i da povećaju moral novim slavljem.

„Moramo da pobijedimo i zbog bodova i zbog samopouzdanja, koje će nam biti potrebno u glavnoj fazi. Čekaju nas jako teške utakmice”, naglasio je Marko Lasica.

Iskusni Nikšićanin priznaje da ih je Iran iznenadio stilom igre.

„Nisam mislio da će biti lako. Veselin Vujović je sve posložio kako bi trebalo, jaki su fizički, a iznenadili su nas, jer su igrali mnogo drugačije nego protiv Čilea. Protiv nas su pružili maksimum, borili se do samog kraja i bilo je jako teško da ih savladamo”.

Ni protiv Čilea neće biti lako. Tim baskijskog stručnjaka Aitora Ećaburua je ispustio trijumf protiv Irana u 1. kolu, a Španiju dugo mučio, prije nego što je položio oružje i izgubio 34:26.

„Protiv Španije su se držali do 50. minuta na dva-tri razlike, tako da neće biti lako. Nema lakih protivnika na Svjetskom prvenstvu, moramo da budemo maksimalno fokusirani. Ako damo 100 odsto mogućnosti, rezultat neće izostati”.

Iako igraju sa Čileom, Roganovićevim izabranicima su u mislima i već viđeni rivali u glavnoj fazi - Slovenija, Francuska i najvjerovatnije Poljska.

„Već smo pomalo počeli da se pripremamo i za te protivnike. Gledali smo utakmicu Poljska - Slovenija, biće jako teško. Poljaci su domaćini, Slovenija je izuzetna ekipa, a o Francuskoj i da se ne priča. O tom-potom, da riješimo Čile na pravi način i pobijedimo, pa ćemo razmišljati o narednim protivnicima”, zaključio je Lasica.

Aleksandar Bakić ima „nesreću” da pokriva istu poziciju kao maestralni Miloš Vujović, ali i on dobija minutažu, prije svega u odbrani, jer sjajno igra na poziciji „dvojke” u zoni 6:0 i prednjeg u formaciji 5:1.

„Osjećaj nakon prve pobjede je fenomenalan, svi zajedno smo odigrali super i ispravili greške iz prvog meča. Pokazali smo da imamo prostora za napredak, odbrana mora da bude još agresivnija, a u napadu sve funkcioniše kako bi trebalo. Skautirali smo Čileance, neugodni su. Borbeni su, igraju srcem za svoju zemlju, kao i mi. Ponovo smo favoriti, potrudićemo se da to opravdamo, ali moramo da budemo oprezni, jer na svjetskim prvenstvima uvijek ima iznenađenja”, upozorio je 22-godišnjak iz Andrijevice.

Lijevo krilo hrvatskog Neksea je imalo i poruku za navijače.

„Nadam se da ćemo zabilježiti još nekoliko pobjeda i obradovati Crnu Goru. Hvala navijačima koji su došli u velikom broju da nas podrže, nadam se da će tako biti i na sljedećim utakmicama”.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: