Tek sad počinje pakao - „lavovi” protiv Francuske traže kartu za ostanak u igri za četvrtfinale

Pobjedom nad Čileom, rukometaši Crne Gore zauzeli 2. mjesto u grupi A, iza Španije, i prenijeli dva boda u glavnu fazu. Već na startu grupe I čeka ih najveći izazov u svijetu rukometa - duel sa Francuskom, koja je bila maksimalna u grupi B u Katovicama

22825 pregleda 16 komentar(a)
Povrijedio rame u sudaru u kojem je dobio crveni karton, pitanje je da li će moći da igra: Nemanja Grbović, Foto: IHF
Povrijedio rame u sudaru u kojem je dobio crveni karton, pitanje je da li će moći da igra: Nemanja Grbović, Foto: IHF

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Drugi put u istoriji, rukometaši Crne Gore su među 24 najbolje ekipe na svijetu. Prvi put su to izborili nezaboravnog 16. juna 2012, kada su u paklenoj atmosferi u „Morači” savladali selekciju koja je dva mjeseca kasnije igrala finale Olimpijskih igara u Londonu, Švedsku (20:18), ali se nisu proslavili u Španiji i zauzeli su 22. mjesto sa pobjedom i šest poraza.

Sada bi mogli da odu mnogo dalje, možda čak i do četvrtfinala, ali je jasno da će morati da igraju mnogo bolje nego protiv Irana i Čilea.

Tim Zorana Roganovića se večeras u „Tauron areni” u Krakovu, baš kao i dvije noći ranije protiv Iranaca, mučio sa Južnoamerikancima, igrom u odbrani opet nije oduševio i ubijedio da bi u glavnoj fazi mogao da se nosi sa velikanima, ali možda se sve promijeni.

„Lavovi”, jednostavno, nisu navikli da su u ulozi favorita na velikim takmičenjima, kao što su bili na dva prethodna meča grupe A 28. Svjetskog prvenstva, a sada se opet vraćaju „zvanju” autsajdera.

Pogotovo će to biti na prvoj utakmici u novoformiranoj grupi I, jer će se u srijedu sudariti sa aktuelnim olimpijskim šampionom, Francuskom.

Najveća rukometna sila XXI vijeka je maksimalno odradila posao u Katovicama, večeras u direktnom duelu za 1. mjesto u grupi B porazila Sloveniju 35:31 i pokazala zašto je jedan od glavnih favorita za zlato. Ali, nijedna utakmica se ne gubi prije nego što počne...

Grbović u laktanju u kojem je zaradio isključenje povrijedio rame. Već je večeras bio na snimanju magnetnom rezonancom zbog velikog bola, rezultati se očekuju sjutra

Čile je na početku mučio Crnu Goru, tri puta imao plus dva, ali je Nemanja Grbović sa četiri gola izjednačio na 4:4, a onda su se „uključili” maestralni Vujovići - Miloš sa dva i Branko sa jednim pogotkom su zaključili seriju 7:4 i nagovijestili trijumf.

Uporni Latinoamerikanci se nisu dali, iskoristili su činjenicu da je Roganovićev tim od 15. do 25. minutu dobio pet isključenja, između ostalih i crveni karton Grbovića, pa su serijom 4:0 stigli do izjednačenja (13:13).

Još četiri puta su poravnali, posljednji u 35. minutu (21:21), nakon čega su se opet raspucali prezimenjaci, ali i važne golove dali Božo Anđelić, Miloš Božović i Mirko Radović, čime je pitanje pobjednika riješeno.

Nije bilo, ipak, mnogo razloga za sreću. Ni zbog igre, koju su otvoreno kritikovali najbolji, ni zbog povrede Grbovića, jer je u laktanju u kojem je zaradio isključenje povrijedio rame. Već je večeras bio na snimanju magnetnom rezonancom zbog velikog bola, rezultati se očekuju sjutra.

„Lavovi” u srijedu, takođe u Krakovu, igraju sa Francuskom, u petak sa domaćom Poljskom, koja je večeras jedva savladala Saudijsku Arabiju (27:24) i izbjegla borbu za plasman od 25. do 32. mjesta, a u nedjelju sa Slovenijom.

Ako bi upisali sve tri pobjede, što bi bilo ravno čudu, bili bi nadomak sna - četvrtfinala. Mada, ni to im ne donosi siguran odlazak u Gdanjsk, jer bi mogla da rješava međusobna gol-razlika u krugu sa Špancima i Francuskom. Ali, prvo da se odradi prvi dio nemogućeg scenarija - da se sruše „eksperti”...

CRNA GORA - ČILE 35:33 (20:18)

Krakov - „Tauron arena”. Gledalaca: 1.100. Sudije: Ozdeniz i Erdogan (Turska). Sedmerci: Crna Gora 4 (4), Čile 6 (5). Isključenja: Crna Gora 14, Čile 2 minuta. Crveni karton: Grbović (Crna Gora) u 22. minutu.

Crna Gora: Matović, SIMIĆ (sedam odbran i sedmerac), Bakić, M. VUJOVIĆ 12 (4), Lazović, ČEPIĆ, B. VUJOVIĆ 9, RADOVIĆ 2, Kaluđerović, S. Vujović 1, Ševaljević, Božović 2, Lasica, Vujačić, ANĐELIĆ 5, GRBOVIĆ 4.

Čile: Oliva (tri odbrane), GARSIJA (četiri odbrane), Sebaljos, ER. FOJHTMAN 9 (4), Delgado, FRELIH 2, EM. FOJHTMAN 1, E. Salinas 4, Iljeska, R. SALINAS 6 (1), Paja 1, Skaramelji, SALGADO 2, Kodina, AUMADA-KOLJADO 6, Donoso 2.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: