Najteži izazov, snovi isti - četvrtfinale još u mislima

Rukometaši Crne Gore, i pored povrede Nemanje Grbovića, i dalje vjeruju da mogu da se domognu četvrtfinala 28. Svjetskog prvenstva. Na tom putu, večeras (18 časova) u Krakovu ih čeka gotovo nepremostiva prepreka - duel sa Francuskom

20665 pregleda 10 komentar(a)
Oko njega se vrti igra Crne Gore u napadu: Branko Vujović, Foto: IHF
Oko njega se vrti igra Crne Gore u napadu: Branko Vujović, Foto: IHF

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Kao što je to u intervjuu za novogodišnji broj „Vijesti” poručila Jelena Dubljević, „bar je maštanje i vjerovanje u nešto džabe”. Tom parolom vodili su se i rukometaši Crne Gore, koji su listom pred dolazak u Krakov poručivali da sanjaju plasman u četvrtfinale 28. Svjetskog prvenstva.

Prvu šansu da se približe snovima su propustili na otvaranju „Tauron arene” protiv Španije, sada im je druga i posljednja da uhvate voz za Gdanjsk. A težeg rivala nisu mogli da imaju - izabranici Zorana Roganovića će večeras (18 časova) igrati protiv Francuske, velikana svjetskog rukometa koji je u XXI vijeku osvojio čak 17 medalja na velikim takmičenjima, od čega nevjerovatnih 11 zlatnih.

Ionako pakleno težak zadatak je postao još teži, jer je jedan od najvažnijih u redovima „lavova”, Nemanja Grbović, završio šampionat. Prvi pivot nacionalnog tima je u 23. minutu, u guranju sa trojicom igrača Čilea, dobio crveni karton, ali je u padu povrijedio rame i mora da pauzira tri-četiri sedmice.

„To nam je jedna od najranjivijih pozicija. Zna se šta Grbović znači za našu igru, za ovu ekipu i napad, koji je bio jako tečan. On ima baš veliku ulogu u stvaranju šansi za ostale igrače, a i njegova efektivnost nam je puno značila. I pored toga, imamo planove i ambicije. Iako su šanse umanjene, neće nas to poremetiti u planovima, jer mislim da možemo da igramo sa svima. To ćemo pokazati već od sljedećeg meča, iako je protivnik najteži mogući. Uz pripremu i još bolju igru u odbrani nego na prethodna dva meča, možemo da budemo konkurentni svima”, samouvjeren je selektor Roganović.

Umjesto 32-godišnjeg Pljevljaka, timu je sinoć priključen njegov 10 godina mlađi sugrađanin, Miodrag Ćorsović, kružni napadač slovenačkog Trimo Trebnja.

„Ćorsović je zalog za budućnost. To je igrač koji će ovoj reprezentaciji dati puno. Ovo je dosta mlada ekipa, izuzev nekoliko igrača, i tome bi se trebalo okrenuti. On je jedan od momaka koji će nositi kako odbranu, tako i napad. Ovo iskustvo će mu biti jako dobro, a siguran sam da će nam i dosta pomoći, jer se zna šta znači ta mladost i polet, da nas malo i digne poslije Grbine povrede. Siguran sam da ćemo zajedno sa njim napraviti neke dobre rezultate”, istakao je Roganović.

Francuzi su imali problema sa povredama pred početak šampionata, zbog problema sa trbušnim zidom je sada van ekipe i izvrsni desni bek Dika Mem, ali „eksperti” i pored toga imaju ekipu za strahopoštovanje.

„Trudim se da gledam sve utakmice ili bar velike djelove. Francuska je ista kao ranije, na dosadašnjim utakmicama je igrala koliko joj je bilo potrebno. Ima još prostora za napredak, gazi i melje rivale, a na nama je da joj se suprotstavimo na najbolji mogući način. Igrali smo protiv nje na prethodnom Evropskom prvenstvu, gdje smo izgubili, ali pouke i iskustvo koje imamo sa tog meča možemo da upotrijebimo”.

15 puta zaredom Francuska je stizala bar do četvrtfinala svjetskih prvenstava, od 1993. u Švedskoj do 2021. u Egiptu. Nastavku niza bi mogla da se približi već večeras, ako pobijedi Crnu Goru. Na tih 15 šampionata “eksperti” su osvojili šest zlatnih, jednu srebrnu i četiri bronzane medalje, a po dva puta su bili četvrti i šesti

Roganović smatra da njegov tim mora da pojača igru u odbrani, a da zadrži nivo u napadu.

„Nastavićemo da igramo našu igru. Čvrsto vjerujemo u to što radimo, napad i tranzicija su do sada jako dobro funkcionisali. Moramo malo bolje da namjestimo odbranu, tu će nam i Ćorsović značiti. Važno je da popravimo saradnju sa Nebojšom Simićem, da mu ne ostavljamo šuteve koji mu možda ne prijaju”, zaključio je Roganović.

Poslije tri kola u Poljskoj i Švedskoj, na čelu liste strijelaca su Islanđanin Bjarki Mar Elison i Danac Matijas Gidsel sa po 26 golova, tik iza njih su dva Vujovića - Branko sa 25 i Miloš sa 24.

Sjajni desni bek „lavova” nije bio zadovoljan igrom protiv Čilea, to nije krio ni juče, na brifingu u hotelu „Novotel” u Krakovu.

„Isto kao što sam rekao poslije utakmice - mogli smo kvalitetnije da odigramo, pogotovo u situacijama kada smo se odvajali na tri-četiri razlike, jer smo pravili gluposti. Bilo je dosta isključenja, oni su prilazili, pojavljivao se pritisak, ali je najbitnije da smo zadovoljni rezultatom. Sad slijede teže utakmice, na kojima ćemo morati da podignemo kvalitet igre i u odbrani i u napadu”, istakao je 24-godišnji Nikšićanin.

Od Francuske nema težeg rivala u svjetskom rukometu, ali predaje nema.

„Sigurno najveći izazov za svakog od nas, najbitnije je da se u utakmicu ne uđe sa prevelikim respektom. Imao sam šansu da u klupskom rukometu igram protiv svih njihovih reprezentativaca. To je vrhunska selekcija, koja se zadovoljava samo zlatom. Pokušaćemo da pokvarimo njihove planove, ali je nezahvalno reći da ćemo pobijediti Francusku”.

15 medalja sa Francuskom je osvojio Nikola Karabatić - 10 zlatnih (četiri na SP, po tri na OI i EP), srebro na OI u Rio de Žaneiru, te po dvije svjetske i evropske bronze

Crna Gora je bolje igrala protiv Španije, nego u duelima sa Čileom i Iranom, u kojima je bila favorit. Sada se vraća ulozi autsajdera.

„Svakom je lakše da igra kad je autsajder, bez pritiska, jer nema šta da se izgubi. Tako je i Čile igrao protiv nas - da su dobili, bili bi heroji, a nije strašno što su izgubili. U ponedjeljak je pritisak bio na nama, večeras će biti na Francuskoj”, ističe najmlađi od trojice Vujovića u Roganovićevom timu.

Vujović i Božo Anđelić su do sada sjajno sarađivali sa Grbovićem, sada će morati da se oslone na Vuka Lazovića i Ćorsovića.

„Veliki hendikep za nas. Grbo nam dosta znači u napadu i odbrani, kao i kontri. Koristi svaki mogući prostor da utrči i primi loptu, imao je dobru realizaciju. Moramo da idemo dalje, možda ćemo nešto malo i promijeniti u igri, ali tu je Vuk Lazović, koji takođe može da odigra na visokom nivou. Vidjećemo kako će sve funkcionisati„”.

Problem za Ćorsovića je što je jako rijetko trenirao sa najboljom postavom reprezentacije, momci ga ne poznaju, a nema vremena za uigravanje.

„Nije lako da se dođe tek tako, pogotovo pivotu, koji mora da zna svaku akciju, a mi smo imali pet-šest novih od posljednjeg okupljanja. Nemoguće je da nauči sve te akcije za jedan dan, ali ćemo pokušati da ga iskoristimo najbolje što možemo, da makar Lazović odmori u nekoliko napada”, naglasio je ljevoruki Nikšićanin.

Branko Vujović: Nemam dodatni motiv zbog Remilija

Branko Vujović je dosta dugo čekao na pravu šansu u Kjelceu, jer je Talant Dujšebajev vjerovao samo svom sinu Aleksu, a sjajnom Nikšićaninu davao prilike „na kašičicu”.

Tek kad je prije godinu objavljeno da ide u Hanover, Vujović je počeo da igra u redovima poljskog velikana, zablistao u finalu Lige šampiona, ali je već bilo kasno, jer je dogovoren dolazak Nedima Remilija.

Ljevoruki Francuz će mu sada biti rival na terenu, ali ističe da mu to neće biti dodatni motiv. Mada, bilo bi dobro da ga zasjeni, kao Dujšebajeva protiv Španije.

„Nikad ni u klubu, ni u reprezentaciji nisam gledao konkurenciju, nisam to tako ni shvatao. Ja igram najbolje što mogu, kao i oni. Remili je vrhunski igrač, može da igra i na desnom i na srednjem beku. Nemam dodatni motiv, igraću protiv njega kao protiv bilo koga drugog”, poručio je Vujović.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: