Optimizam bez pokrića - „lavovi” nemoćno gledali „eksperte” na djelu

Teorija za plasman u četvrtfinalu još postoji, ali djeluje mnogo nerealnije od onog što su obećavali „lavovi” prije dolaska u Poljsku

18895 pregleda 41 komentar(a)
Kada je on zaustavljen, Francuzima je sve bilo lakše: Branko Vujović na večerašnjoj utakmici, Foto: AP Photo/Piotr Hawalej
Kada je on zaustavljen, Francuzima je sve bilo lakše: Branko Vujović na večerašnjoj utakmici, Foto: AP Photo/Piotr Hawalej

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Spremni smo da odemo stepenicu više, sanjamo četvrtfinale, možemo da igramo sa svima... Te i takve rečenice su često prelazile preko usta rukometaša Crne Gore od dana kada su počeli priprema za 28. Svjetsko prvenstvo, iako su bili svjesni da će, da bi ušli u nokaut fazu, morati da ostave iza sebe bar jednog velikana svjetskog rukometa - Španiju ili Francusku.

Šanse su umanjili porazom od „ispanosa” već prvog takmičarskog dana u Krakovu (30:25), a večeras ih sveli na domen teorije, jer su bili potpuno nemoćni protiv „eksperata” (35:24).

Teorija još postoji, ali djeluje mnogo nerealnije od onog što su obećavali „lavovi” prije dolaska u Poljsku, jer bi Španija morala da izgubi i od Slovenije i od Francuske, a da Crna Gora u petak savlada Poljsku, a potom i „deželu” u nedjelju i da ima najbolju međusobnu gol-razliku u krugu sa Slovencima i Špancima. A već u tom eventualnom krugu na minus pet...

U prvoj fazi šampionata koji organizuju Poljska i Švedska, glavni problem u igri tima Zorana Roganovića je bila odbrana. Na tri utakmice su primljena 94 gola, ali je to donekle zamaskirano efikasnim napadom, u kojem su prednjačili Branko i Miloš Vujović i bili u Top 5 strijelaca nakon tri kola.

Ali, večeras nije bilo spasa - odbrana nije postojala, a na drugoj strani često nije mogao da se probije bedem moćnih Francuza i čovjek koji je djelovao kao da ima stotinu ruku, Vensan Žerar.

Iskusni golman, koji će u 37. godini zaigrati za Kil, posebno je bio koncentrisan na najbolje igrače „lavova”.

Milošu Vujoviću je odbranio zicer i dva sedmerca u uvodnih 15 minuta i praktično „ugasio” najbolje lijevo krilo prethodnog Evropskog prvenstva, a ni Branko nije mogao da nađe put do njegove mreže, jer je u 1. poluvremenu šutirao 6-1.

Glave saigračima „iznad vode” je održao Miloš Božović, koji je u igru ušao sredinom 1. poluvremena i sa četiri gola, posljednjim pet sekundi prije kraja, pobrinuo se da Crna Gora ode na odmor sa više nego prihvatljivih minus tri (16:13).

Tada je svaki navijač Crne Gore vjerovatno pomislio da je čudo moguće ako prezimenjaci prorade, ali je Roganović odlučio da na startu nastavka šansu da Aleksandru Bakiću i Ristu Vujačiću, koji su pomogli Božoviću da se dobro završi 1. poluvrijeme.

Žerar je, međutim, za prvih 80 sekundi odbranio šuteve svoj trojici, došao do kote 13 i nagovijestio kraj uzbuđenjima.

Da stvar bude gora, sredina odbrane „lavova” nije postojala, o čemu govori frapantan podatak da je Francuska dala 35 golova, a jedan jedini sa krila. Iz jedinog šuta!

Zbog rupa u defanzivi, Nebojša Simić je bio nemoćan, vremenom je gubio motivaciju, a njegov zamjenik Nikola Matović sa nekoliko odbranjenih zicera spriječio potpuni debakl, jer Francuzi nisu odustajali i igrali su maksimalno do kraja.

Svi su htjeli da se dokažu selektoru Gijomu Žilu, zato nikome nije ni padalo na pamet da „povuče ručnu”...

Crna Gora, za koju je večeras na velikim takmičenjima debitovao Miodrag Ćorsović (zamijenio povrijeđenog Nemanju Grbovića) i dao gol, u petak (20.30) igraće protiv Poljske.

Domaćin je ostao i bez teoretske šanse da se domogne četvrtfinala porazom pred 7.000 navijača od Španije (27:23), ali će pokušati da se iskupi za tri neuspjeha i da preuzme Vasku Ševaljeviću i drugovima 4. mjesto na tabeli grupe I.

FRANCUSKA - CRNA GORA 35:24 (16:13)

Krakov - „Tauron arena”. Gledalaca: 2.411. Sudije: Kurtagić i Vetervik (Švedska). Sedmerci: Francuska 5 (5), Crna Gora 5 (1). Isključenja: Francuska 6, Crna Gora 8 minuta.

Francuska: ŽERAR (12 odbrana i tri sedmerca), Desbone 1 (dvije odbrane i sedmerac), LEN 3, REMILI 2, Lagard, Prandi 2, Ričardson 10 (4), Turna 1, N. Karabatić 2, MAE 3 (1), GREBIJ 1, L. Karabatić, FABREGAS 3, Port 1, Nai 3, Brije 3.

Crna Gora: Matović (četiri odbrane i sedmerac), SIMIĆ (šest odbrana), Bakić 3, M. VUJOVIĆ, Lazović 2, ČEPIĆ 1, Ćorsović 1, B. VUJOVIĆ 3, RADOVIĆ 3 (1), Kaluđerović, S. Vujović, Ševaljević, Božović 6, Lasica 1, Vujačić 1, ANĐELIĆ 3.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: