„Lavovi” protiv tri rivala - Poljske, navijača i umora

Rukometaši Crne Gore večeras (20.30) protiv Poljske traže pobjedu kojom bi ostali u igri makar za mjesto koje vodi na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, a možda i budu i dalje u igri za četvrtfinale Svjetskog prvenstva

12814 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Reuters/Tomasz Markowski
Foto: Reuters/Tomasz Markowski

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Hotel “Novotel” u Krakov juče je bio krcat novinarskim ekipama, jer su u kratkom razmaku brifinge održale rukometne reprezentacije Crne Gore, Poljske i Slovenije. A „zvijezda” dana bio je momak koji povezuje selekcije čiji će međusobni duel zatvoriti pretposljednji takmičarski dan u „Tauron areni” - Branko Vujović.

Kao 17-godišnjak je 2015. iz Sutjeske stigao u Kjelce i, uz dvije sezone koje je proveo na pozajmici u Celju, do prošlog ljeta bio član najboljeg poljskog kluba.

Zbog toga i ne čudi što je bio „na meti” malobrojne crnogorske novinarske ekipe i mnogo brojnije poljske, na čijem je jeziku strpljivo odgovarao na sijaset pitanja.

I Crna Gora i jedan od domaćina su Svjetsko prvenstvo počeli sa snovima o četvrtfinalu, ali u konkurenciji Francuske i Španije, pa i Slovenije, to nije bilo realno.

Poljaci su ostali već i bez prilike da se domognu i 3. mjesta u grupi I, „lavovi” još imaju teoretsku šansu da dođu do osam najboljih, ali je jasno da bi i plasman među 12 na svijetu bio spektakularan rezultat.

A da bi se tome približili, večeras (20.30) moraju da savladaju i izabranike Patrika Rombela i oko 7.000 domaćih navijača.

S obzirom na to da bi 10, možda čak i 11. sa ovog prvenstva mogao da obezbijedi kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, jasno je koliki je ulog za tim Zorana Roganovića večeras i u nedjelju protiv Slovenije.

„Pokušaćemo da već sada završimo posao oko kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, ako već imamo šansu. Opet, igramo protiv veoma dobrih reprezentacija, sigurno neće biti lako. Nećemo se predati, igraćemo svaki meč maksimalno i, nadam se, iz toga izvući neki pozitivan rezultat”, poručio je 24-godišnji Nikšićanin.

Za pet sezona u Poljskoj je dobro upoznao sve Rombelove igrače i zna gdje su „tanki”.

„Ima dosta rupa, pogotovo u odbrani. Problem im je sa desnom stranom, jer Morito i Dašek igraju krilo i beka, to lijevi bekovi i pivoti mogu da iskoriste. Zoran će sigurno analizirati svaku njihovu utakmicu i pripremiti meč na najbolji mogući način”.

Poljska je prije 10-ak godina imala sjajnu ekipu, osvajala medalje, ali je sada daleko od tog nivoa.

„Napravili su smjenu generacija kad su Bjelecki, Jurecki, Lijevski, Šmal i ostali napustili reprezentaciju. Počeli su da prave sistem, krenuli su da ispočetka uče mlade igrače, prilagođavali ih sistemu, kako bi napravili veliki rezultat. Taj proces je dug, pokušali su da nešto učine na ovom prvenstvu kao domaćini, jer imaju kvalitetnu ekipu, sa veoma dobrim igračima, ali im nije pošlo to za rukom. Možda je to zbog pritiska i prevelike želja, ali su protiv Španije pokazali da mogu da igraju sa svima. Možda su se malo kasno probudili, ali ćemo se potruditi da ih pobijedimo”, poručio je Vujović.

Crna Gora je prije dvije noći izgubila od Francuske 35:24, a sjajni desni bek smatra da se ponavlja scenario sa Evropskog prvenstva, da umor presuđuje.

„Potrudili smo se, pokušali, igrali dobro na početku, ali mislim da se ponavlja scenario sa Evropskog prvenstva. Igrali smo i tada grupu dobro, ali je počeo da nas stiže umor, počeli smo da promašujemo otvorene šuteve i zicere. Potrudićemo se da odigramo ove dvije utakmice najbolje što možemo, vidjećemo kako će to izgledati”.

U duelu sa „ekspertima” nije bilo rješenja za Vensana Žerara, koji je lako branio i zicere.

„Sve je to usko povezano. Prilikom šuteva, pogotovo otvorenih, najveću ulogu igra koncentracija. Kad si umoran, odmah je manjak koncentracije. To je uticalo, ali su i zasluge Žerarove. Ne umanjujem uopšte njegov kvalitet, dugo godina je u najboljim klubovima i prvi je golman Francuske. Imao je 45 odsto odbrana, a to je previše ako želimo rezultat”, istakao je Vujović.

Iako je četvrtfinale praktično neuhvatljivo, Roganovićevi izabranici ne pomišljaju da se opuste.

„Izazov je igrati protiv reprezentacija kao što su Francuska, Poljska i Slovenija, bilo da su prijateljske ili utakmice Svjetskog prvenstva. Trebalo bi da damo sve od sebe i pokažemo svoje najbolje lice. Osnovni cilj je bio da se prođe grupa, nezahvalno je bilo govoriti da ćemo otići u četvrtfinale pored svih ovih ekipa”.

Odbrana na ovom prvenstvu ne funkcioniše baš najbolje, a sredina je bila posebno ranjiva protiv Francuske, koja je gotovo sve golove dala sa bekovskih i pivotske pozicije.

„Pokušali smo da halfovi izlaze na bekove, kako bismo spriječili igru dva na dva, jer su tokom cijelog prvenstva tako koristili saradnju sa pivotom. Samim tim se otvorilo dosta prostora za njihove bekove, koji igraju izvanredno jedan na jedan, jaki su fizički. Protiv takve ekipe moraš da preuzmeš neki rizik, ne možeš sve da zatvoriš. Dešavalo se i da nas uguraju u pet-šest metara, ali to oni rade godinama. Mogli smo bolje, ali nije lako igrati protiv takvih igrača”, zaključio je Vujović.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: