Očajan napad i novi nokaut - „lavovi” dali najmanje golova u Roganovićevoj eri i izgubili od Poljske

Za kraj im ostaje još meč u nedjelju sa Slovenijom (15.30 časova), da pokušaju da savladaju makar jednu evropsku selekciju, jer su Iran i Čile, ipak, rukometni „treći svijet”...

20804 pregleda 26 komentar(a)
Vasilije Kaluđerović u borbi za loptu sa Patrikom Valčakom, Foto: Reuters/Tomasz Markowski
Vasilije Kaluđerović u borbi za loptu sa Patrikom Valčakom, Foto: Reuters/Tomasz Markowski

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Četvrtfinale je postalo nemoguća misija oko 17 časova, kada je Španija savladala Sloveniju (31:26), a sada više nema ni teoretske šanse da rukometaši Crne Gore na 28. Svjetskom prvenstvu izbore mjesto na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Parizu.

Ostaje im nada da će to uraditi na Evropskom prvenstvu, kao jedna od dvije selekcije koja će ugrabiti posljednje vize, jer su u Krakovu doživjeli i treći poraz, ovog puta od domaće Poljske (27:20).

Za kraj im ostaje još meč u nedjelju sa Slovenijom (15.30 časova), da pokušaju da savladaju makar jednu evropsku selekciju, jer su Iran i Čile, ipak, rukometni „treći svijet”...

Djelovalo je kao da se u 1. poluvremenu na golu Poljske pojavio najbolji rukometaš svijeta iz 2009. godine, Slavomir Šmal, a ne Mateuš Kornecki, koji je do večeras branio na samo jednom meču i upisao sedam odbrana iz 25 šuteva.

Nije Kornecki radio ništa spektakularno, ali su „lavovi” djelovali potpuno pogubljeno, bez koncentracije pri šutu, pa su često pogađali 28-godišnjaka iz Kjelcea, čak i kada bi pao.

Nisu koristili ni sedmerce, Vasko Ševaljević je šutnuo preko, a Miloš Vujović pored gola, lopte su se toliko često i naivno gubile, da bi protiv nekog ozbiljnijeg rivala na odmoru bio dvocifren minus.

Srećom, Poljska nije svjetska klasa, a i odbrana Crne Gore je djelovala za nijansu bolje nego na prethodnim mečevima, pa je i Nebojša Simić mogao da se istakne.

Domaćin je dao prvi gol na meču poslije četiri i po minuta igre, već u 6. vodio 3:0, da bi tek nakon 370 sekundi igre mrežu Korneckog zatresao Vuk Lazović.

Muke su se nastavile, Roganović je uzeo tajm-aut u 14. minutu, do kojeg je njegov tim dao samo dva gola, ali je bilo još gore, jer je Pjotr Jendraščik svojim trećim pogotkom povisio na 6:2.

„Lavovi” su tada sjajno iskoristili period kada je isključen 212 centimetara visoki Tomaš Genbala, jer je pogodio Lazović, a Miloš Vujović dva puta zatresao praznu mrežu za 5:6.

U 20. minutu je crveni karton dobio prvi strijelac Poljske, Arkadijuš Morito, zato što je grubo faulirao krilo Fuhse Berlina, ali to Roganovićevom timu nije pomoglo, jer je u napadu sa dva igrača više igrao presporo i napravio tehničku grešku.

Odbrane Simića i loša rješenja Poljaka u napadu omogućila su Branku Vujoviću da u 27. minutu izjednači na 8:8, ali je onda uslijedio period koji je pokazao koliko momci u crvenim dresovima nisu “prisutni” na meču - u napadima sa igračem više je prvo Ševaljević napravio faul, potom je lopta pogodila u nogu Miodraga Ćorsovića, da bi kapiten loš niz, u kojem je promašio i penal, zaključio isključenjem pred sami odmor, na koji su domaći otišli sa plus tri (11:8).

20 golova je dala Crna Gora, što je negativan rekord u selektorskoj eri Zorana Roganovića. Od oktobra 2018, kada je debitovao protiv Farskih Ostrva, sadašnji šef struke je vodio ukupno 42 meča (zvanična i prijateljska), a njegov tim je najmanje golova do sinoć dao protiv Danske na Evropskom prvenstvu u Debrecinu, gdje je izgubio 30:21

Roganovićev tim je u 1. poluvremenu šutirao 21-8, a izgubio 10 lopti. Dakle, prosuo je 23 napada i dao svega osam golova! Da je igrao sa bilo kim od najjačih selekcija na svijetu, imao bi dvocifren minus već na velikom odmoru.

U nastavku mu se opasno približio - Arijel Pjetrasik je praktično bez bloka rešetao mrežu nemoćnog Simića, dao četiri gola i natjerao Roganovića da u 43. minutu traži tajm-aut pri rezultatu 13:20, tj. nakon serije 5:12.

Branko Vujović je tada dao dva, Radojica Čepić jedan gol za 16:20, potom je Miloš Vujović iz kontre smanjio na 18:21, ali je Kornecki kaznio igru bez golmana i na malo više od devet minuta do kraja, poslije 15. odbrane, pogodio praznu mrežu za nedostižnih minus pet (18:23).

Roganović je „ispucao” posljednji tajm-aut, a sve je bilo gotovo na 7:40 do kraja, kada je Kornecki odbranio zicer Božidaru Simiću...

CRNA GORA - POLJSKA 20:27 (8:11)

Krakov - „Tauron arena”. Gledalaca: 9.087. Sudije: Bruner i Salah (Švajcarska). Sedmerci: Crna Gora 4 (2), Poljska 2 (0). Isključenja: Crna Gora 6, Poljska 8 minuta. Crveni karton: Morito (Poljska) u 20. minutu.

Crna Gora: Matović, N. SIMIĆ (13 odbrana i dva sedmerca), Bakić, M. VUJOVIĆ 6 (2), LAZOVIĆ 3, ČEPIĆ 4, Ćorsović 2, B. VUJOVIĆ 3, RADOVIĆ, Kaluđerović, Ševaljević, B. Simić, Lasica 1, Vujačić 1, ANĐELIĆ.

Poljska: KORNECKI 1 (18 odbrana), Moravski, Dašek 4, JENDRAŠČIK 6, Komaževski 4, Valčak, Bis, SIĆKO 5, Pjetrasik 4, ČUVARA, Pilitovski, MORITO 1, Krajevski, M. GENBALA, DŽJAVAKIJEVIČ 2, T. Genbala.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: