Njemačka, Norveška i Egipat u četvrtfinalu, Hrvati sanjaju poraz Danske

Njemci su bili ubjedljivi protiv Holandije (33:26), čime su zadržali perfektan skor i tako i teoretski ostavili Srbiju bez četvrtfinala

9212 pregleda 2 komentar(a)
Slavlje rukometaša Njemačke, Foto: REUTERS/Kacper Pempel
Slavlje rukometaša Njemačke, Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Kolo prije kraja glavne faze 28. Svjetskog prvenstva, znaju se imena šest učesnika četvrtfinala.

Francuskoj, Španiji i Švedskoj danas su se pridružili Njemačka i Norveška iz grupe 3, tj. Egipat iz grupe 4.

Njemci su bili ubjedljivi protiv Holandije (33:26), čime su zadržali perfektan skor i tako i teoretski ostavili Srbiju bez četvrtfinala.

I Norveška ima maksimalan učinak, jer su bili bolji od Katara 30:17.

U posljednjem kolu, Srbija i Holandija će u direktnom duelu odlučivati ko će biti 3. u grupi 3, ali teško da će pobjednik tog duela osvojiti ukupno 10. mjesto, koje će najvjerovatnije voditi u olimpijske kvalifikacije.

S obzirom na to da su u četvrtfinale ušli Francuska, kao domaćin OI, te Egipat, koji će vjerovatno biti šampion Afrike, u olimpijske kvalifikacije sigurno vodi i 9. mjesto na SP u Švedskoj i Poljskoj.

A ako prvak Evrope bude neko od velikana koji se bore za medalje na ovom prvenstvu (Francuska, Švedska, Španija, Njemačka), ili Danska i Hrvatska, i 10. mjesto sa ovog prvenstva će donijeti kvalifikacije za OI.

Kandidati za to mjesto su ekipe koje imaju četiri boda i potrebne su im pobjede u posljednjem kolu. Najbliže su Slovenija (grupa 1) i Island (grupa 2), koji imaju gol-razliku plus 17, a igraće sjutra sa Crnom Gorom, odnosno Brazilom.

U grupi 3 Srbija ima plus 12, a Holandija plus četiri, dok je na 9. mjestu sigurna selekcija iz grupe 4 - Hrvatska ili Danska.

„Vatreni” su danas savladali Belgiju 34:26, a ako u posljednjem kolu opravdaju ulogu favorita protiv Bahreina imaće sedam bodova.

Ukoliko veoma ubjedljivo trijumfuju, nestrpljivo će čekati pobjedu Egipta nad Danskom, da bi se u posljednji čas domogli četvrtfinala. Mada, sve to djeluje mnogo daleko, jer dvostruki uzastopni šampion svijeta ima dva boda više i za 22 pogotka bolju gol-razliku...

Danci su večeras savladali selekciju SAD 33:24.

Izvještavanje omogućio Lob

Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore

Bonus video: