Šansa da se popravi utisak - protiv Slovenije za dobar oproštaj od Krakova i pravu uvertiru za martovski dvomeč

Rukometaši Crne Gore na oproštaju od Svjetskog prvenstva danas (15.30) u Krakovu igraju sa Slovenijom. Dobro izdanje bi popravilo utisak, ali i podiglo samopouzdanje pred martovski dvomeč sa istim rivalom u kvalifikacijama za EP

15706 pregleda 19 komentar(a)
Foto: AP Photo/Piotr Hawalej
Foto: AP Photo/Piotr Hawalej

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Posljednja utakmica na Svjetskom prvenstvu, baš kao i prošle godine na kontinentalnom šampionatu, nema preveliki značaj za rukometaše Crne Gore.

Porazima od Francuske i Poljske u glavnoj fazi, kao i lani u duelima sa Holandijom i „ekspertima”, „lavovi” su izgubili sve šanse za velike stvari. San o četvrtfinalu je raspršen u srijedu, u petak je otišla i posljednja nada da se može do kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre (sljedeća će biti, mada “tanka”, na EHF Euru u Njemačkoj u januaru 2024), pa današnji duel sa Slovenijom (15.30) ne može praktično ništa da donese izabranicima Zorana Roganovića.

Ništa, sem prestiža i podizanja samopouzdanja, koje će biti i te kako važno u martu, kada će se Crna Gora baš u dvomeču sa „deželom” boriti za 1. mjesto u grupi 7 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, samim tim i „jači” šešir u žrijebu za nastup u Njemačkoj.

„Lavovi” bi, doduše, mogli da se domognu i četvrte, možda i 3. pozicije u grupi I na SP u Poljskoj i Švedskoj, ali za to im je potrebno čudo - Poljsku bi preskočili na tabeli ako bi danas slavili sa makar šest, a posljednjeg rivala u „Tauron areni” ako trijumfuju sa devet golova razlike...

„Bile su priče o četvrtfinalu, ali smo ostali i bez toga i bez olimpijskih kvalifikacija, koje smo sanjali. Okrećemo se meču sa Slovenijom, moramo ozbiljno da izađemo na teren i popravimo čitav utisak. Sa Slovencima ćemo igrati kvalifikacioni dvomeč, možemo ovaj duel da iskoristimo kao pripremu za to što nas čeka u martu”, istakao je Aleksandar Bakić.

Crna Gora je u petak protiv Poljske postigla samo 20 golova, najmanje u Roganovićevoj selektorskoj eri.

„Umor nas je polako stigao, nismo bili na zavidnom nivou, iako smo pokušavali. Nije nam išlo, opet smo imali problem sa napadom i protivničkim golmanom. Sada se fokusiramo na Sloveniju, da odradimo meč na najbolji mogući način”, naglasilo je 22-godišnje lijevo krilo.

Neobično je da se crnogorski reprezentativci već nakon tri-četiri meča žale na umor, a nadali su se da će odigrati sedam, možda čak i devet utakmica na šampionatu u Poljskoj i Švedskoj.

„Ne znam šta je u pitanju. Turnirsko je takmičenje, a kada doživiš poraz, to i psihički utiče na tebe. Mislim da ni psihološki nismo bili spremni koliko bi trebalo za Svjetsko prvenstvo, ovo može da nam bude iskustvo za sljedeće takmičenje, da znamo kako sve funkcioniše. Većina nas je prvi put na SP, nadam se da ćemo na narednom ispuniti ciljeve”.

Predvodnik istorijske generacije Komova, koja je u Andrijevicu donijela pehar namijenjen pobjedniku Kupa Crne Gore 2019. godine, na lijevom krilu je mijenjao neprikosnovenog Miloša Vujovića i dokazao da je budućnost „lavova”, jer igra i sjajno u odbrani. Ekipa, međutim, nije ostavila sjajan utisak u duelima sa evropskim selekcijama, možda se to danas promijeni.

„O Španiji i Francuskoj je suvišno trošiti riječi. Dali smo sve od sebe, probali, ali su bili bolji. Poljska nije toliko bolja od nas, ali smo imali loš dan. Potrudićemo se da bar meč sa Slovenijom odigramo na najbolji mogući način i da se pripremimo za ono što nas čeka u martu”, zaključio je Bakić.

Još jedan mladi igrač je pokazao da zaslužuje šansu i da bi mogao da zauzme mjesto Stevana Vujovića i Vaska Ševaljevića - Vasilije Kaluđerović. Rukometaš njemačkog drugoligaša Potsdama svjestan je da je protiv Poljske napad podbacio.

„Moguće je da je pokvaren utisak, ali smo igrali jako dobru odbranu, zatvorili njihovog najboljeg igrača Sićka, nisu imali rješenje kako da ga proigraju. Neke stvari koje smo spremali za njih smo realizovali, ali nismo imali sreće da dajemo lake golove, kontre, sedmerce... Jednostavno, nije nam se dalo”, rekao je 24-godišnji Cetinjanin.

„Lavovi” su previše promašivali, učinili su da Mateuš Kornecki djeluje kao najbolji golman na svijetu, iako vjerovatno nije ni u Top 50.

„Energija lakih golova hrani cijelu ekipu, a kad promašimo takve situacije, svi padamo. Dese se greške u napadu i odbrani, teško se izvući iz svega toga. Moramo da naučimo da i to pobijedimo, da damo sve da bismo izvukli pozitivan ishod. Igrali smo dobro protiv Poljske, ali promašeni ziceri, kontre i penali bi puno koštali i najbolju ekipu na svijetu. Laki pogoci donose pobjede, a mi smo morali za svaki gol i metar terena da se dobro oznojimo. Smatram da smo na dobrom putu, ali laki golovi su nam jako potrebni, oni donose rezultat”.

Kaluđerović smatra da će posljednji duel na SP za igrače koji nisu imali puno odmora biti jako težak.

„Neki su fizički iscrpljeni, neki psihički. Radićemo da se izdignemo iz toga, ova utakmica nam je bitna jer ćemo u martu igrati dvomeč sa Slovenijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Moramo da damo sve od sebe, da izađemo na teren i probijemo led na posljednjoj utakmici, jer da smo igrali za nijansu bolje i davali zicere, i protiv Francuske bismo se dugo držali. Sigurno ne bi bio onakav rezultat, da smo dali neke lake golove, potpuno bi drugačija bila slika”, zaključio je mladi lijevi bek.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: