Niko nikad kao oni - Danci prvi u istoriji do het-trika na svjetskim prvenstvima

Tim Nikolaja Jakobsena treći put zaredom postao prvak svijeta, nakon što je u velikom finalu u Stokholmu savladao Francusku 34:29

14930 pregleda 14 komentar(a)
Simon Pitlik daje jedan od svojih devet golova, Foto: REUTERS/Kacper Pempel
Simon Pitlik daje jedan od svojih devet golova, Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Po dva puta su Rumunija i Francuska osvojili po dvije vezane titule, jednom je to uradila i Švedska, ali niko nikada nije uradio ono što su uspjeli rukometaši Danske - tim Nikolaja Jakobsena je treći put zaredom postao prvak svijeta, nakon što je u velikom finalu u Stokholmu savladao Francusku 34:29.

Danci su sjajno počeli meč, na krilima mladih bekova Simona Pitlika i Matijasa Gidsela poveli 6:2, pa 12:7, ali su se „eksperti” vratili do poluvremena (15:16).

Na startu nastavka su izjednačili, ali tada je na scenu stupio 31-godišnji Rasmus Lauge.

As Vesprema, koji je do finala igrao samo tri meča i nije dao gol iz tri šuta, večeras je izrešetao mrežu Remija Debonea i Vensana Žerara. Realizovao je 10 od 11 šuteva, a čak devet puta je bio precizan u 2. poluvremenu, kada je riješeno pitanje prvaka.

Pitlik, sin nekada dvostrukog olimpijskog šampiona kao selektora rukometašica Danske, Jana Pitlika, dao je devet golova, a posljednji je bio spektakularan, za nedostižnih 32:29 na dva minuta i 22 sekunde do kraja.

Tada je Niklas Landin Jakobsen odbranio penal Melvinu Ričardsonu, a Lauge odmah stigao do dvocifrenog broja pogodaka.

Nestvarno zvuči podatak da su bekovi Danske čak 30 puta zatresli mrežu rivala. Osim Laugea i Pitlika, pogađali su Gidsel (šest puta), Niklas Kirkeloke, Mads Mensa Larsen (po dva) i Mikel Hansen (jednom).

Nedim Remili je bio najefikasniji u poraženom timu sa šest golova, Dika Mem je dao pet.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: