Šola novi selektor rukometaša Crne Gore: "Lavovi" imaju sjajnu perspektivu

Jedan od najboljih hrvatskih golmana svih vremena za reprezentaciju je nastupao na 132 zvanična meča u periodu od 1991. do 2005. godine

31524 pregleda 48 komentar(a)
Foto: IHF
Foto: IHF

Hrvatski stručnjak Vladimir Šola je novi je selektor muške rukometne reprezentacije Crne Gore, odlučio je Upravni odbor Rukometnog saveza Crne.

Mjesto selektora ostalo je upražnjeno nakon odluke Zorana Roganovića da se povuče po završetku nastupa na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj, na kojem je izboren plasman u glavnu rundu.

Predsjednik Petar Kapisoda obavio je razgovore sa više potencijalnih kandidata, a uzimajući u obzir njihove reference i podudarnost sa planovima Saveza u narednom periodu, predložio je i dobio podršku Upravnog odbora da povjerenje bude ukazano Šoli.

Jedan od najboljih hrvatskih golmana svih vremena, rođen 16. novembra 1968. godine, u igračkoj karijeri ostvario je izuzetne rezultate i osvojio pet medalja na najvećim takmičenjima.

Izdvajaju se zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. i zlatna olimpijska medalja iz Atine, osvojena godinu kasnije.

Za reprezentaciju Hrvatske nastupao je na 132 zvanična meča u periodu od 1991. do 2005. godine.

Poslije završetka igračke karijere 2008. godine, bio je trener više klubova u Hrvatskoj, Rusiji, Kataru i Kini, a kao trener golmana u stručnom štabu reprezentacije Hrvatske, osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

"Zahvalnost predsjedniku saveza Petru Kapisodi i Upravnom odboru na imenovanju koje doživljavam kao veliku čast. Crna Gora je zemlja koja je dala puno kvalitetnih rukometaša i koja trenutno igra lijep rukomet, a uz to ima sjajnu perspektivu. Zaista je zadovoljstvo raditi u takvim uslovima", rekao je Šola.

On je podsjetio da će za tačno mjesec odigrati prvi od dva kvalifikaciona meča protiv Slovenije i da će biti teško stvoriti nešto novo za tako kratko vrijeme.

"Stoga se moram osloniti na ono što je radio dosadašnji selektor Zoran Roganović, a prethodnih godina je radio zaista sjajan posao. To kažem ne iz kurtoazije, već zaista tako mislim i potrebno je da nastavim tamo gdje je on stao", rekao je Šola.

On je naglasio da svaki trener da neki svoj pečat u radu sa timom, pa vjerujem da ću nakon analize što većeg broja mečeva Crne Gore u proteklom periodu.

"Naročito onog protiv Slovenije na posljednjem Svjetskom prvenstvu, izvući zaključke i spremiti dobru strategiju, kako bi došli do dobrog rezultata u tom dvomeču", rekao je Šola.

Šola će na klupi debitovati 9. marta kada Crna Gora dočekuje Sloveniju u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će u januaru naredne godine biti održano u Njemačkoj.

Crnogorski rukometaši tri dana kasnije gostovaće Sloveniji u Kopru.

Biće to mečevi odluke za prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi, jer oba tima imaju maksimalna četiri boda nakon prva dva kola, dok su Kosovo i Bosna i Hercegovina bez bodova.

Bonus video: