Kapisoda: Bila je „navalica” na mjesto selektora, Šolina filozofija mi se najviše svidjela

„Bili smo u situaciji da što prije reagujemo i bila je ‘navalica’. Atraktivna smo reprezentacija, koja još nije doživjela pun potencijal, a može da bude nagazna mina za veliki broj renomiranih reprezentacija. Znao sam da će se treneri interesovati”, rekao je predsjednik RSCG Petar Kapisoda na promociji Vlada Šole

4567 pregleda 15 komentar(a)
Vlado Šola i Petar Kapisoda, Foto: RSCG
Vlado Šola i Petar Kapisoda, Foto: RSCG

Kada je postao predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore, Petar Kapisoda je kao selektore „naslijedio” Zorana Roganovića i Pera Johansona.

U ženskoj reprezentaciji je već dva puta mijenjao - prvo je doveo Kima Rasmusena, pa Bojanu Popović, a sada je morao i u muškoj. Iako to nije želio, jer je sa nekadašnjim saigračem Zoranom Roganovićem pregovarao o produžetku saradnje, Kapisoda je morao da bira vođu „lavova”.

I izabrao je Vlada Šolu, ali je na njegovoj promociji prvo istakao 45-godišnjeg sugrađanina.

„Prije nego što predstavim novog selektora, želim da se u svoje lično i ime Rukometnog saveza zahvalim Zoranu Roganoviću na svemu što je uradio sa ekipom u prethodne četiri godine. Pozvao sam ga da bude gost na utakmici sa Slovenijom, to je najmanje što sam mogao da uradim i on je, na moje veliko zadovoljstvo, to prihvatio”, rekao je Kapisoda.

U reprezentaciji više nije ni dugogodišnji lider.

„I kapiten Vasko Ševaljević se poslije 13 godina oprostio od reprezentacije. Bio je bez ijedne mrlje. Uručićemo mu dres, to je simboličan gest i praksa sa kojom ćemo nastaviti sa svim našim zaslužnim igračima i igračicama, jer su godinama davali doprinos”.

Kapisoda je rekao da je doskorašnji selektor na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj ispunio cilj osvajanjem 18. mjesta, ali da je odlučio da ode.

„Nakon Svjetskog prvenstva je Roganović odlučio da se povuče. Odmah da kažem - nije imao nikakav pritisak. Prije šampionata smo postavili cilj, kao pred svako takmičenje, i rekli da bi prolaz u drugi krug bio iskorak. Taj cilj je ispunjen, on je to shvatio drugačije, jer smo mi interno imali još neke ciljeve, ali je on rekao da je dao riječ i povukao se”.

RSCG je želio selektora koji govori naš jezik, a izabrao je sa „najbogatijeg” tržišta - hrvatskog.

„Bili smo u situaciji da što prije reagujemo i bila je ‘navalica’. Atraktivna smo reprezentacija, koja još nije doživjela pun potencijal, a može da bude nagazna mina za veliki broj renomiranih reprezentacija. Znao sam da će se treneri interesovati”.

Kapisoda je objasnio zašto je odabrao baš Šolu, iako su slobodni bili i Igor Vori, Ivano Balić, Ivica Obrvan...

„Nakon što sam obavio razgovore sa više kandidata, nekako su mi se njegovi filozofija i poimanje stvari najviše svidjeli. Volio bih da to bude dobitna kombinacija. Nadam se da će Vlado biti uspješan sa našom reprezentacijom, svi preduslovi za to postoje. Prva prilika se već ukazuje za koji dan, kad igramo najvažniju utakmicu u ovom ciklusu kvalifikacija. Nadam se da će u četvrtak biti puna dvorana, da će Vlado vidjeti kakvu podršku imamo i da je za svakog teško da igra u tom ambijentu. Pozivam navijače, ulaz je slobodan, nadam se da će biti spektakl, ako ne isti, makar sličan onom protiv Grčke”, zaključio je predsjednik RSCG.

Bonus video: