„Lavovi” se spremaju za bitku za 1. mjesto

Rukometaši Crne Gore sjutra (18 časova) dočekuju Sloveniju u 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

2547 pregleda 0 komentar(a)
Novi kapiten Crne Gore Mirko Radović, Foto: IHF
Novi kapiten Crne Gore Mirko Radović, Foto: IHF

Rukometna groznica već trese Crnu Goru, jer će “lavovi” prvi put poslije skoro godinu zaigrati u “Morači”. Rival u 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, sjutra od 18 časova, biće Slovenija, koja je nedavno savladala Crnu Goru na oproštaju od planetarnog šampionata u Švedskoj i Poljskoj.

Obje selekcije su jednom nogom već u Njemačkoj, ali je ulog na utakmicama u četvrtak u Podgorici i u nedjelju u Kopru veliki, jer će pobjednik grupe biti u boljem šeširu na žrijebu. Tim novog selektora Vlada Šole prvi put će kao kapiten povesti Mirko Radović, kojeg su saigrači odabrali za lidera.

- Ponosan sam što su me za kapitena izabrali saigrači. To će biti dodatna odgovornost, ali se tome radujem i biću samo prvi među jednakima. Sanjao sam da jednog dana budem u reprezentaciji, kad sam taj san doživio, mislio sam da je to - to. Ali, ovo je šlag na torti. Presrećan sam zbog toga, daću sve od sebe da opravdam povjerenje saigrača - rekao je 32-godišnji krilni igrač makedonskog Eurofarm Pelistera.

Šola je prvi trening sa novom ekipom odradio u ponedjeljak veče, a već sjutra će debitovati.

- Imamo malo vremena da se pripremimo za meč sa Slovenijom, uradićemo sve da to što bolje odradimo. Očekujemo punu “Moraču” i radujemo se igranju na domaćem terenu. Svi znaju koliko uživamo kad igramo kod kuće, nadam se da će dvorana biti puna i da ćemo još jednom obradovati naciju - rekao je Radović.

Prije mjesec i po, Slovenci su u Krakovu slavili 31:23, ali je tadašnji selektor Zoran Roganović odmarao najbolje i dao šansu igračima sa klupe.

- Znamo dosta o Slovencima, kao i oni o nama. Neće biti velikih tajni. To je odlično vođena reprezentacija, ima vrhunske individualce, a možda i najveća snaga joj je to što igrači znaju da igraju zajedno, jedan za drugog. U napadu su veoma strpljivi, odlično igraju jedan na jedan. To je reprezentacija u usponu, odlična u odbrani, sa dva vrhunska golmana i očekuje nas vrhunski spektakl - poručio je novi kapiten Crne Gore.

Prvi put nakon 17. aprila prošle godine, kada je igrao protiv Grčke u revanšu baraža za Svjetsko prvenstvo, za “lavove” će zaigrati Stefan Čavor. U junu je operisao prednji ukršteni ligament, ali se vratio na teren početkom februara i sada je opet tu, na mjestu na kojem najviše voli da igra.

Odbrana je ključ skoro svake utakmice, zajedno sa golmanom. Uvijek smo se bazirali na njoj, moramo da se najbolje pripremimo da zaustavimo Slovence, jer su veoma dobri u napadu i imaju odlične individualce u igri jedan na jedan. Biće zahtjevna utakmica, ali očekujem pobjedu - rekao je Stefan Čavor

- Najbitnije je da sam se vratio kako bi trebalo, a presrećan sam što sam opet tu i jedva čekam meč protiv Slovenije. Svaki igrač želi da se vrati u reprezentaciju, a imamo gdje da se vratimo, jer sigurno imamo najbolje navijače. Zbog toga ne mogu da dočekam duel sa Slovencima - priznao je 28-godišnji Budvanin.

Desni bek njemačkog Veclara poručuje da je utakmica važna za 1. mjesto u grupi.

- Slovenija je težak protivnik, nije ista reprezentacija kao ona protiv koje smo igrali na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj. Biće veoma teško, ali mislim da kod kuće, pred našom publikom i navijačima, možemo da očekujemo pobjedu - poručio je Čavor.

Bonus video: