Nekad je i „Morača” morala da padne

Rukometaši Crne Gore u fenomenalnoj atmosferi stali u finišu i izgubili od Slovenije (32:29) u 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj

17895 pregleda 14 komentar(a)
Odlično igrao, u finišu me ponestalo svježine: Vasilije Kaluđerović, Foto: Luka Zeković
Odlično igrao, u finišu me ponestalo svježine: Vasilije Kaluđerović, Foto: Luka Zeković

Sve neosvojive tvrđave su nekada pale, nije ni “Morača” mogla vječno da odolijeva - rukometaši Crne Gore su prvi put u istoriji izgubili u našoj najvećoj dvorani, a Slovenija uspjela ono što nisu velika Danska, Njemačka, Švedska...

Tim Uroša Zormana je u uzbudljivom finišu imao više strpljenja, iskustva, svježine i, na kraju krajeva, kvaliteta i slavio 32:29, čime je preuzeo 1. mjesto u grupi 7 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

„Lavovi” imaju za čim da žale, jer su u nevjerovatnoj atmosferi imali fenomenalnog Nebojšu Simića, pet golova prednosti u 1. poluvremenu, u nastavku se vratili iz minusa i tri puta došli do plus dva, ali nisu bili dovoljno staloženi kada se rješavalo pitanje pobjednika.

Poraz nije stvorio previše problema, jer je Crna Gora pod vođstvom tadašnjeg selektora Zorana Roganovića ubjedljivim pobjedama nad Kosovom i BiH praktično izborila plasman u Njemačku, ali je bilo dosta problema u igri.

Božo Anđelić je počeo utakmicu, ali se mučio sa odbranom Slovenije, možda i sa taktičkim zamislima novog selektora Vlada Šole, Radojica Čepić je imao malu minutažu, a Miloš Vujović bio previše nervozan, zbog čega je i dobio crveni karton u 28. minutu.

Uzgred, možda je izabran i pogrešan trenutak da se „preskoči” Marko Lasica i poziv uputi 25-godišnjem Nikšićaninu Luki Radoviću, koji je cijeli meč predsjedio na klupi.

Da je u timu bio njegov devet godina stariji sugrađanin, koji je bio odličan na Svjetskom prvenstvu, možda bi dobio šansu umjesto novog kapitena Mirka Radovića, jer je on iz igre šutirao 3-1...

Šola nije u timu imao Miloša Božovića, koji je došao na okupljanje, ali zbog povrede skočnog zgloba nije mogao da igra.

U odnosu na Svjetsko prvenstvo nije bilo ni kapitena Vaska Ševaljevića (oprostio se od reprezentacije) i iskusnog Stevana Vujovića, pa je od pet lijevih bekova koji su bili u Krakovu „knjiga spala na dva slova” - Čepića i Vasilija Kaluđerovića. Tu je bio i mladi Arsenije Dragašević, ali je ostao prikovan za klupu.

Novi selektor želi da igra brži rukomet, zato je u startnu postavu ubacio 24-godišnjeg Cetinjanina, koji je pokazao da na njega može ozbiljno da se računa. U finišu je, vjerovatno od umora, napravio neke greške koje su mogle da se izbjegnu.

Upravo na krilima Kaluđerovića i Miloša Vujovića, kao i fenomenalnih navijača, Crna Gora je odlično počela i natjerala Zormana da uzme tajm-aut već u 7. minutu pri rezultatu 6:2. Slovenci su tada zaigrali bolje u odbrani, prišli na 6:5, ali je odgovor bio pravi, pa je Kaluđerović u 17. minutu donio plus pet (10:5).

Gosti su, ipak, zahvaljujući raspoloženim bekovima Aleksu Vlahu, Domenu Makucu i Juru Dolenecu prišli na 13:12, a Vujović bespotrebno odgurnuo Blaža Janca, zbog čega je poslat na tribine. Slovenija je to iskoristila da preokrene na 14:13, da bi Stefan Čavor izjednačio pred veliki odmor.

Gosti su u 39. minutu prvi put došli do dva razlike (19:17), ali su Branko Vujović i Aleksandar Bakić u 44. minutu preokrenuli na 23:21. Bilo je i 24:22 i 25:23, ali je napad „lavova” bio sve bezopasniji kako je meč odmicao.

Šola je veliki dio meča igrao sa dva ljevaka u bekovskoj postavi - Brankom Vujovićem i Čavorom, ali su Slovenci njih, kao i Kaluđerovića i Anđelića, agresivnom igrom tjerali na greške.

U tim trenucima je i Urban Lesjak odbranio neke jako teške šuteve, što je donijelo samopouzdanje gostima, pa je Makuc na tri i po minuta do kraja vratio plus dva (29:27).

Crna Gora je dva puta smanjivala, a meč je izgubljen na 29:30 - Slovenci su izgubili loptu, ali niko nije vidio da im je gol prazan. Branko Vujović je pokušao da doda loptu nekom od saigrača iz skoka, ali to niko nije vidio, pa ju je Janc ukrao i omogućio Zormanu da 61 sekundu prije kraja uzme tajm-aut.

Njegovi izabranici su brzo pomjerali loptu, koja je došla na lijevo krilo do Tilena Kodrina, a on nije pogriješio i 35 sekundi prije kraja povisio na nedostižnih 31:29. „Lavovi” su pokušali da brzo uzvrate, ali su samo primili još jedan gol...

Isti rivali sastaće se i za tri dana u Kopru, a Crna Gora će biti bez najvećeg aduta, Nebojše Simića, koji je dobio dozvolu stručnog štaba da se vrati u Njemačku i prisustvuje porođaju supruge.

CRNA GORA - SLOVENIJA 29:32 (14:14)

Podgorica - Dvorana “Morača”. Gledalaca: 5.000. Sudije: Hansen i Madsen (Danska). Sedmerci: Crna Gora 3 (2), Slovenija 1 (1). Isključenja: Crna Gora 6, Slovenija 10 minuta. Crveni kartoni: M. Vujović (Crna Gora) u 28, Henigman u 38. (3X2) i Novak u 55. minutu (Slovenija).

Crna Gora: Matović, N. SIMIĆ (13 odbrana), Bakić 3, Dragašević, M. VUJOVIĆ 3, Čavor 3, LAZOVIĆ 4, Čepić 1, B. VUJOVIĆ 5 (2), M. RADOVIĆ 1, KALUĐEROVIĆ 5, B. Simić 1, Vujačić 1, L. Radović, ANĐELIĆ 2.

Slovenija: LESJAK (pet odbrana i sedmerac), Kastelic (četiri odbrane), BLAGOTINŠEK 2, HENIGMAN 1, JANC 4, DOLENEC 3, Cehte 1, KODRIN 2, Zarabec, Žabić, Horžen 1, Mazej, Ovniček 2, MAKUC 3, Novak 5, Vlah 8 (1).

Ovacije na oproštaju Ševaljevića i Roganovića

Pred početak meča, od reprezentacije su se i zvanično oprostili Vasko Ševaljević i Zoran Roganović.

Dugogodišnji kapiten je dobio uramljen dres sa brojem 21 iz ruku Petra Kapisode, sa kojim već sarađuje u Upravnom odboru RSCG, u kojem je naslijedio Majdu Mehmedović.

Najdugovječniji kapiten je, s druge strane, dobio plaketu za sve ono što je uradio tokom četiri i po godine, u kojima su “lavovi” pomjerili granice na prvenstvima Evrope i svijeta. Navijači su obojicu pozdravili ovacijama.

Bonus video: