Okupili se „lavovi”, Šola poručuje: Zanimaju nas samo četiri boda

Rukometaši Crne Gore večeras odradili prvi trening pred mečeve sa Kosovom i BiH, selektor prihvata ulogu favorita. U Prištini bez Miloša Vujovića, koji je danas suspendovan zbog crvenog kartona protiv Slovenije

19876 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Radović, Aleksandar Bakić i Risto Vujačić su se za trening zagrijavali igrajući tekbol, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Mirko Radović, Aleksandar Bakić i Risto Vujačić su se za trening zagrijavali igrajući tekbol, Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Od prethodnog selektora Zorana Roganovića, Vladu Šoli je u „amanet” ostavljen praktično obezbijeđen plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Rukometaši Crne Gore su u prva dva kola upisali ubjedljive pobjede nad Kosovom u Podgorici (29:20) i BiH u Sarajevu (36:25), a sada bi protiv ta dva tima samo trebalo da potvrde svoje sedmo učešće na kontinentalnim šampionatima.

Kako iz osam grupa na šampionat idu po dvije selekcije, te još četiri najbolje trećeplasirane, jasno je da posao maltene završen. Legendarni hrvatski golman, međutim, ne želi da se njegovi izabranici uspavaju.

„Prvo bi trebalo skočiti, pa reći hop. Pred nama je Kosovo, pa onda Bosna. Ne bi trebalo bježati od uloge favorita, mi smo to na obje utakmice, ali moramo izuzetno odgovorno ući u svaki trening i obje utakmice”, rekao je Šola na večerašnjem treningu.

„Lavovi” bi mogli sve da završe za tri dana u dvorani koja se nekada zvala „Boro i Ramiz” (sada Palata omladine i sporta), a u meč sa Kosovom ulaze kao apsolutni favoriti.

„Svako danas zna da igra rukomet, ali samo je pitanje kad se susretnu kvalitetnija i slabija ekipa sa kakvim će pristupom igrati bolja. Mislim da smo kudikamo kvalitetniji od Kosova, ako pristup bude maksimalan i odgovoran trebalo bi da pobijedimo. Vjerujem da će biti tako”.

Šolu ne zanima što je selektor Slovenije Uroš Zorman pozvao praktično B tim, što bi BiH mogla da iskoristi i eventualnom pobjedom čak i preuzme 2. mjesto u grupi 7.

„Nemam luzerski gard, da bih gledao šta protivnici rade i s kim igraju. Fokus je na nama, ozbiljne ekipe se bave samo sobom. Želim da postanemo ozbiljna ekipa i interesuje me samo na koji način ćemo igrati. Zanimaju nas četiri boda iz ove dvije utakmice i to je to”.

Hrvatski stručnjak je debitovao u martu, sa dva poraza od “dežele” (32:29 i 37:30), ali sada bolje poznaje ekipu.

„Ni sada nećemo imati dovoljno vremena. Gledali smo snimke prije nekoliko dana, imali sastanak preko Zoom-a, pripremili akcije, a svi igrači će na papiru dobiti polaze koje ćemo igrati na ove dvije utakmice. Promijenićemo način odbrane u odnosu na dvomeč sa Slovenijom, jer ove dvije ekipe igraju drugačije nego ona. Mislim da individualnog kvaliteta imamo napretek, ali sve to bi trebalo uvezati u kolektiv. Ako to uspijemo, ova reprezentacija ne bi trebalo da se boji nikoga”.

Selektor Vlado Šola i Filip Vujović
Selektor Vlado Šola i Filip Vujovićfoto: Stefan Ivanović/RSCG

Sat pred prvi trening, iz EHF-a je stigla informacija Sud za rukomet suspendovao Miloša Vujovića zbog crvenog kartona i nesportskog ponašanja na utakmici sa Slovenijom u „Morači”.

Umjesto najboljeg lijevog krila prethodnog EHF Eura je pozvan Filip Vujović, a odranije je na spisku Aleksandar Bakić.

„To je stvar EHF-a. Tu ne možemo ništa i ne bi trebalo praviti dramu. Razgovarao sam sa Milošem, biće spreman za utakmicu sa Bosnom, ali tu imamo i Bakića i malog Filipa. Miloš nam je vrlo bitan igrač, svjetska klasa, ali moramo da guramo dalje”, smiren je Šola.

Na spisku je prvi put 22-godišnji Mojkovčanin Haris Suljević, koji ove sezone odlično brani za Izviđač iz Ljubuškog i jedan je od najzaslužnijih za osvajanje devete titule u Premijer ligi BiH.

„Pratio sam ga, brani jako dobro u Izviđaču. Doveli smo ga da ga vidimo, nije isto braniti u klubu i reprezentaciji. Vidjećemo kako će se postaviti. Pokušavamo da na svakoj akciji proširimo kadar, da vidimo nove, mlađe igrače i da gledamo u budućnost. Prioritet su nam ove dvije utakmice, ali ja kao selektor moram da gledam na igrače koji dolaze”, zaključio je Šola.

U odbrani će mnogo zavisiti od Vuka Lazovića, koji će i u napadu biti prva opcija na poziciji pivota, jer zbog povrede ramena na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj još nema neprikosnovenog Nemanje Grbovića.

„Utakmica na Kosovu će biti nezgodna. Već jednom smo igrali u Prištini, ali to je bilo u vrijeme korone, nije bilo navijača. Sada očekujem vreliju atmosferu, rival će sigurno imati podršku, biće prava muška utakmica”.

I Lazovića, kao i selektora, zanimaju samo dvije pobjede.

„Kosovo je nezgodan protivnik, mora da se shvati maksimalno ozbiljno. Nema naboja zbog važnosti meča, želimo da pokažemo našu igru. I protiv BiH želimo pobjedu, nema mjesta ni za kakvo opuštanje i kalkulacije. Igramo pred svojom publikom, trijumf ne smije da dođe u pitanje”, poručio je 35-godišnji Beograđanin.

Bonus video: