Rukometna bajka zemlje od 50.000 stanovnika: Prije pet godina šokirali "lavove", sada su na korak od plasmana na EP

"Nije važno što smo mala zemlja, samo treba da imamo 14 dobrih rukometaša u timu"

19600 pregleda 64 reakcija 3 komentar(a)
Slavlje rukometaša Farskih Ostrva nakon pobjede nad Ukrajinom, Foto: hsf.fo
Slavlje rukometaša Farskih Ostrva nakon pobjede nad Ukrajinom, Foto: hsf.fo

Smještena u Atlantskom okeanu, na pola puta između Norveške i Islanda, Farska Ostrva dugo su u svijetu sporta bila prepoznata po simpatičnoj i skromnoj fudbalskoj selekciji, koja je iz godine u godinu polako rasla.

Iako je bilo nekoliko rezultata za pamćenje, fudbaleri ove zemlje nikada nisu bili ni blizu bajke, koju ovih dana pišu rukometaši Farskih Ostrva.

Zvuči nevjerovatno, ali zemlja koja ima oko 50.000 stanovnika (nešto više, na primjer, od Bara i Bijelog Polja, a manje od Nikšića) nalazi se na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo u rukometu, koje će se naredne godine održati u Njemačkoj.

"Nije važno što smo mala zemlja, samo treba da imamo 14 dobrih rukometaša u timu", rekao je prošle godine na EP za mlade 17-godišnji Oli Mitun, sada uzdanica seniorske reprezentacije i rukometaš švedskog Savehofa.

Upravo, on i dosta njegovih saigrača iz te mlade selekcije čine osnovu seniorske reprezentacije, koja je sinoć pobjedom na Ukrajinom u kvalifikacijama (33:26) zauzela treće mjesto u grupi - poziciju koja bi trebalo da bude dovoljna za odlazak na EURO.

Na Evropsko prvenstvo idu po dvije prvoplasirane selekcije iz svih kvalifikacionih grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane, a Farani trenutnu poziciju mogu da izgube samo ako u posljednjem kolu izgube od prvoplasirane Austrije, a Ukrajina savlada Rumuniju najmanje sa sedam razlike.

Ipak, to i nije baš realno, s obzirom na to da je Rumunija u prvom meču komšije dobila sa "plus osam".

Prije nešto manje od pet godina rukometaše Farskih Ostrva na tada šokantan način upoznala je Crna Gora. Iako veliki favoriti "lavovi" u oktobru 2018. u dvorani "Verde" nisu uspjeli da slome žilavu selekciju sa sjevera Evrope, pa je nestvaran remi (24:24) tada odjeknuo Evropom.

Osim pomenutog Mituna, Farska Ostrva imaju još nekoliko veoma talentovanih rukometaša, a posebno se ističe njegov rođak Elis Elefsen a Skipagotu, koji će na ljeto navući dres velikog Kila, a koji je Ukrajince torpedovao sa 13 golova.

Bonus video: