„Lavovi” u Prištini osigurali sedmo učešće na evropskim prvenstvima

Tim Vlada Šole savladao Kosovo 26:24 i osigurao makar status jedne od četiri najbolje trećeplasirane selekcije u kvalifikacijama za EHF Euro u Njemačkoj. U nedjelju protiv BiH u „Morači” dovoljan i bod za 2. mjesto u grupi 7

28242 pregleda 938 reakcija 8 komentar(a)
Božidar Simić je dao jedan gol u Prištini, Foto: Federata e Hendbollit e Kosovës
Božidar Simić je dao jedan gol u Prištini, Foto: Federata e Hendbollit e Kosovës

Dilema nije bilo, sada su otklonjene i one teoretske - pobjedom nad Kosovom u Prištini (26:24), rukometaši Crne Gore su i definitivno obezbijedili plasman na Evropsko prvenstvo, sedmo ukupno, šesto uzastopno.

Ostalo je samo da se riješi da li će „lavovi” u Njemačku ići kao drugi u grupi 7 ili kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije iz osam grupa.

Nedoumica postoji samo zato što je Bosna i Hercegovina savladala kombinovanu selekciju Slovenije u Cazinu 27:26, pa je Crnoj Gori u nedjelju u „Morači” protiv „zmajeva” dovoljan bod da ostane druga.

Tim Vlada Šole je od početka meča u Palati omladine i sporta postavio stvari na svoje mjesto, zahvaljujući igračima najvećeg pedigrea - Branko Vujović je dao četiri od prvih pet golova, a Nebojša Simić bio neprelazan između stativa, pa je prednost rasla do 10:5 u 28. minutu.

Ista razlika je bila na poluvremenu (11:6), a Simić je u prvih 30 minuta upisao čak 11 odbrana!

Crna Gora je u 2. poluvremenu dva puta stigla do plus šest, propustila šansu da ode na sedam razlike, a onda su domaći zaprijetili - sa dva gola Drenita Tahirukaja i jednim Valjona Dedaja su prišli na 13:16 i imali dva napada da još priđu, a u jednom je Matej Tači iz kontre pogodio prečku.

„Upalila” se i publika, ali su Kosovari izgubili loptu u napadu sa igračem više, a Aleksandar Bakić sa dva vezana gola umirio navijače i uveo meč u mirnu luku...

Tači je na sedam minuta do kraja posljednji put zaprijetio, smanjio na 22:19, ali je prvo pogodio Risto Vujačić, Simić odbranio zicer, a Luka Radović svojim drugim pogotkom povisio na 24:19 i sve je bilo gotovo.

Vujović je bio najefikasniji sa sedam golova, četiri je dao kapiten Mirko Radović, njegov zamjenik na desnom krilu i prezimenjak Luka tri, kao i Bakić i Vasilije Kaluđerović, po dva Stefan Čavor i Vuk Lazović, a po jedan Vujačić i Božidar Simić.

Njegov stariji brat je zaustavio 17 šuteva i jedan sedmerac.

KOSOVO - CRNA GORA 24:26 (6:11)

Priština - Palata omladine i sporta. Gledalaca: 1.260. Sudije: K. Hanes i D. Hanes (Njemačka). Sedmerci: Kosovo 3 (2), Crna Gora 4 (2). Isključenja: Kosovo 4, Crna Gora 6 minuta.

Kosovo: BERIŠA (14 odbrana i dva sedmerca), Mehmeti, Jupa 5, Čačaj, Dedaj 2 (1), TAHIRUKAJ 6, MUŠKOLJAJ 2, ĆUNI 2, Šabani, Ramosaj 1, GEGAJ, Ramadani, Muljaj, ĐUKA 5 (1), TAČI 1, Zogaj.

Crna Gora: Matović, N. SIMIĆ (17 odbran i sedmerac), F. Vujović, BAKIĆ 3, Dragašević, Čavor 2, LAZOVIĆ 2, ČEPIĆ, Ćorsović, B. VUJOVIĆ 7, M. RADOVIĆ 4 (2), KALUĐEROVIĆ 3, B. Simić 1, Božović, Vujačić 1, L. Radović 3.

Bonus video: