Vajpers traži het-trik, Ferencvaroš golom tri sekunde prije kraja do prvog finala od onog kad je rasplakao Podgoricu

Mađarski tim je u nevjerovatnoj drami savladao Esbjerg 30:29, golom Emili Belk tri sekunde prije kraja. Vajpers bolji od Đera u reprizi prošlogodišnjeg finala (37:35)

8704 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EHF
Foto: EHF

U finalu Lige šampiona za rukometašice, pred 20.000 gledalaca u „MVM domu” u Budimpešti, igraće branilac titule Vajpers i domaći Ferencvaroš.

Mađarski tim je u nevjerovatnoj drami savladao Esbjerg 30:29, golom Emili Belk tri sekunde prije kraja.

Tako je prvi put nakon 21 godinu ušao u finale elitnog takmičenja, koje je čekao otkada je 21. aprila 2002. rastužio Podgoricu u revanšu protiv Budućnosti - tim koji je tada nosio ime Herc je nakon remija kod kuće (32:32), u „Morači” slavio 32:31 i izborio mečeve za titulu, ali ih je izgubio od makedonskog Đorče Petrova.

FTC je predvodila Anđela Malestajn sa sedam golova, Belk je dala šest, a po pet Katrin Klujber i Andrea Lekić.

U poraženom timu, najbolje su bile Norvežanke Nora Merk i Heni Rejstad.

Zanimljivo, Ferencvaroš je početkom aprila objavio da neće nastaviti saradnju sa Gaborom Elekom, koji je na čelu stručnog štaba od 2007. godine.

Tim je od tada osvojio Kup Mađarske pobjedom nad superjakim Đerom i ušao u finale koje je čekao duže od dvije decenije. Možda sada konačno ispuni i svoje, i snove koje je sanjao njegov otac, legendarni trener FTC-a Đula Elek, po kojem dvorana tog kluba i nosi ime...

U prvom polufinalu, koje je bilo repriza prošlogodišnjeg finala, Vajpers je savladao Đer 37:35.

Norveški tim je gotovo sve vrijeme vodio, u 2. poluvremenu više puta imao plus šest, a petostruki šampion je tek u posljednjem minutu prišao na minimalnu razliku golom Estej Nze-Minko.

Ole-Gustav Gjekstad je uzeo tajm-aut, a maestralna Ruskinja Ana Vjahireva svojim petim pogotkom otklonila sve dileme.

Najefikasnije su bile Šveđanka Jamina Roberts sa osam i Čehinja Marketa Ježabkova sa sedam golova, dok su u redovima Đera odskočile Stine Oftedal sa 11 i Ana Gros sa devet pogodaka.

Jelena Despotović se nije upisala.

Bonus video: