Juniorke putuju u Rumuniju, Marković poručuje: Imamo jasan cilj - plasman u glavnu rundu

Tim Igora Markovića igraće u Mioveniju, u grupi D sa Sjevernom Makedonijom, Češkom i Danskom. Prvi meč sa Makedonkama u četvrtak u 18.45 časova po našem vremenu

7407 pregleda 0 komentar(a)
Foto: RSCG
Foto: RSCG

Prva od tri mlade crnogorske rukometne selekcije koja će ovog ljeta izaći na najveću scenu je ženska juniorska. Djevojke rođene 2004. godine i mlađe od četvrtka će u Rumuniji nastupati na Evropskom prvenstvu, a cilj je jasan - plasman među osam najboljih selekcija Starog kontinenta.

Tim Igora Markovića igraće u Mioveniju, u grupi D sa Sjevernom Makedonijom, Češkom i Danskom. Selekcija sa sjevera Evrope je apsolutni favorit, jer je prošle godine bila srebrna na Svjetskom prvenstvu u Skoplju, dok će se mlade „lavice” boriti sa preostala dva tima za plasman u glavnu fazu.

Zanimljivo je da je ova generacija prije dvije godine na startu Evropskog prvenstva u Podgorici savladala upravo Dankinje 25:18, potom i Austriju 32:21, ali je nakon toga doživjela pet poraza i završila na 8. mjestu. Na SP prošlog ljeta je zauzela 18. poziciju.

Marković i njegove izabranice večeras putuju u Rumuniju, a prvi meč igraće u četvrtak protiv Makedonki (18.45 časova po našem vremenu). Dan kasnije je u istom terminu duel sa Češkom, a u nedjelju u podne sa Danskom.

Pripreme su počele 30. maja, a Marković poručuje da je ekipa spremna za veliki izazov u Rumuniji.

„Okosnicu ove generacije čine igračice Rudara, a tokom klupske sezone bilo je dovoljno vremena da se uigra za reprezentativno ljeto. Takođe, imali smo i duge pripreme, dovoljno vremena da podignemo nivo forme i igre, koji će nam omogućiti da budemo konkurentni na prvenstvu. Imamo jasan cilj, a to je plasman u glavnu rundu. Znamo da neće biti lako, ali vjerujemo da možemo da ga ostvarimo”, rekao je 41-godišnji Cetinjanin.

Jasno je da mnogo toga zavisi od prva dva meča.

„Sjeverna Makedonija je u pripremnom periodu, u posljednjih 15 dana, imala šest kontrolnih mečeva, što je najbolja potvrda koliko ozbiljno pristupa ovom takmičenju. Za razliku od nje, mi smo tokom priprema imali samo provjere protiv muških ekipa, ali uvjeren sam da je to bilo dovoljno da se adekvatno uigramo. Ova generacija ima veliko iskustvo, prije dvije godine je nastupala na prvenstvu u Podgorici, igračice se dobro poznaju jer je većina u istom klubu. Uz odličnu atmosferu koju imamo od prvog dana priprema, možemo da se nadamo dobrim izdanjima u Rumuniji”, zaključio je Marković.

Ovog ljeta će mladi igrati na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj, a kadetinje na šampionatu Starog kontinenta u Podgorici, i to u gotovo istim terminima - u Varaždinu, Koprivnici, Opatiji i Rijeci igraće se od 2. do 13. avgusta, a u dvoranama „Voco” i „Morača” će početi dan kasnije, a finalni mečevi će se igrati isto kada i u Hrvatskoj.

Spisak - golmanke

Andrea Škerović

Marija Marsenić

Aleksandra Bazović

Krila

Ivana Vujadinović

Maša Kuzmanović

Snežana Ćorović

Tamara Radonjić

Nina Radmanović

Pivotkinje

Ema Kolić

Hristina Rešetar

Andrea Brajović

Bekovi

Jelena Vukčević

Anđela Milošević

Nikolina Marković

Sara Burić

Nađa Micevska

Natalija Lekić

Bonus video: