Budućnost krenula ka povratku u vrh

Najtrofejniji crnogorski klub počeo pripreme za sezonu u kojoj je cilj četvrtfinale Lige šampiona

5400 pregleda 30 reakcija 3 komentar(a)
Rukometašice Budućnost Bemaxa pred početak prvog treninga, Foto: Dejan Starčević / žrk budućnost
Rukometašice Budućnost Bemaxa pred početak prvog treninga, Foto: Dejan Starčević / žrk budućnost

Poslije 11 uzastopnih sezona u kojima su stizale makar do četvrtfinala Lige šampiona, rukometašice Budućnost Bemaxa u posljednje dvije nisu stigle među osam najboljih ekipa na Starom kontinentu.

Najveći crnogorski klub je bio u teškoj situaciji, dugovi su bili prijetnja i za opstanak, ali se situacija normalizovala, pa je cilj povratak na mjesto koje Budućnost zaslužuje. Za početak, makar četvrtfinale elitnog takmičenja.

Zbog toga je i dovedeno sedam pojačanja, od kojih je najzvučnije ime olimpijske, svjetske i evropske šampionke sa Francuskom, Kalidijatu Nijakate. Stameni lijevi bek je preskočio gotovo cijelu prošlu sezonu zbog operacije koljena, ali bi trebalo da bude potpuno spreman za početak nove.

- Dobro se osjećam nakon operacije, nadam se da ću sljedeće sedmice moći da treniram sa ekipom. Vjerujem da ću dobro odraditi pripreme i u pravoj formi dočekati početak sezone - rekla je 28-godišnjakinja iz Obervilijea na startu priprema podgoričkog kluba.

7 novih igračica je dovela Budućnost - vratile su se Tanja Ivanović (eks Ašanin) i Anastasija Marsenić, a stigle Francuskinja Kalidijatu Nijakate, Mađarica Noemi Hafra, Njemica Ane-Katrin Gigerih i Turkinje Neslihan Čališkan i Bejza Karačam

Rukometašica koja će izdanjima u Budućnosti pokušati da izbori mjesto u timu Francuske za Olimpijske igre u Parizu je zadovoljna kako su je primile saigračice.

- Djevojke su vrlo ljubazne, lijepo su me dočekale. Osjeća se dobra atmosfera, da sve želimo da se borimo za cilj. Budućnost je uvijek bila borben tim, to se vidjelo i prošle sezone, iako nije imala najbolje igračice. Vjerujem da ćemo ove sezone imati malo više i šuteva spolja, a moramo da zadržimo taj borbeni duh. Sve mi imamo ambicije, kao i klub, nadam se da ćemo igrati dobro i dostići ciljeve, a želimo da odemo što dalje.

Nijakate je o dolasku u Budućnost pričala sa Đurđinom Jauković, sa kojom se zbližila dok su igrale zajedno za Brest.

- Naravno da smo uvijek pričale o Budućnosti. Ovo je njen klub, ona je odavde i uvijek mi je govorila lijepe stvari o svima iz Budućnosti, stručnom štabu... Jedva čekam da se u sve to sama uvjerim - zaključila je Nijakate.

“Plave” će do petka trenirati u Podgorici, potom će osam dana provesti u Igalu, a u avgustu će igrati turnire u Ljubljani, Mecu i Koprivnici. Uzgred, vjerovatno će i Krim krajem avgusta ili početkom septembra, neposredno pred početak Lige šampiona, doputovati u Podgoricu.

- Puno je novih lica, to je veliki izazov za ovu sezonu. Otišlo je pet-šest igračica, toliko je i došlo. Uglavnom su to bekovi, pa će koncepcija igre u napadu morati da krene od nule. Iskreno se nadam da će djevojke kroz pripremni period uspjeti da se upoznaju sa akcijama i da ćemo kroz sve turnire doći do željene forme do početka Lige šampiona - istakla je Bojana Popović.

Bojana Popović
Bojana Popovićfoto: Dejan Starčević

Budućnost po imenima ima jači sastav nego lani, ali je problem što se Nijakate i Noemi Hafra vraćaju nakon teških operacija i dugih pauza.

- Najvažnije je da budemo zdrave. Nijakate i Hafra mjesec neće moći da ulaze u duele, pa nećemo od starta imati ono što želimo. One su bitne karike u igri koju planiramo, iskreno se nadam da će bar nakon te četiri sedmice moći da maksimalno rade sa timom. Potreban je i period adaptacije, pogotovo za djevojke iz inostaranstva. Ali, prije svega bi trebalo da su zdrave i da ih ubacimo u sistem i da se sažive sa klubom.

ŽRK Budućnost
foto: Dejan Starčević

Dobra stvar je što se u Ligi šampiona igra 14 kola, a šest od osam ekipa prolaze u nokaut fazu.

- Važno je da se od starta ekipa osjeća dobro i sa samopouzdanjem uđe u prve mečeve. Poenta je da rastemo kroz Ligu šampiona, nadam se da ćemo biti u punom sastavu kada krene sve i da neće biti iskakanja na duži rok u ovom pripremnom periodu. Čekaju nas turniri u Ljubljani, Mecu i Koprivnici, zbog čega ćemo dosta biti na putu, a zbog novih igračica smo ranije od rivala počeli pripreme - zaključila je Popovićeva.

Bonus video: