Remi sa Njemačkom i poklon Češke - kadetkinje među osam najboljih u Evropi

Igračice Tatjane Jeraminok dočekale da Češka dobije Island (28:22), pa će mlade "lavice", zajedno sa Njemicama, igrati u grupi 1 i boriti se za polufinale

16235 pregleda 8 komentar(a)
Slavlje kadetkinja Crne Gopre nakon remija sa Njemačkom, Foto: Stefan Ivanović
Slavlje kadetkinja Crne Gopre nakon remija sa Njemačkom, Foto: Stefan Ivanović
Ažurirano: 06.08.2023. 21:40h

U veoma uzbudljivom meču, kadetkinje Crne Gore su stigle do remija protiv Njemačke (23:23) golom Anastasije Golić sa 30 metara osam sekundi prije kraja i sačuvale šansu da se domognu glavne faze Evropskog prvenstva u Podgorici.

A igračice Tatjane Jeraminok među osam najboljih u Evropi pogurala je Češka, koja je savladala Island 28:22 i tako uticala da mlade "lavice", zajedno sa Njemicama, pređu u grupu 1 i ostanu u igri za polufinale.

Hrvatska, koja je bila maksimalna u grupi B, drugu fazu će početi sa dva boda, Njemačka i Crna Gora će imati po jedan, a Srbija nula.

Da su Islanđanke izbjegle poraz, Ksenija Gašević i drugarice bi morale da se zadovolje borbom za plasman od 9. do 16. mjesta, gdje bi ih čekale Švedska i Švajcarska.

Ovako su ostale u igri za medalju, ali i obezbijedile plasman na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine.

Crna Gora je odlično počela meč, imala i četiri gola razlike (6:2), ali su fizički jače Njemice preokrenule do poluvremena (12:10).

Kada su povele 17:12, činilo se da je sve gotovo, ali je Jeraminok promijenila taktiku i ubacivanjem Milke Pavlović na crtu sa bekovskih pozicija poremetila odbranu protivnica.

To je donijelo rezultat, jer je serijom 9:3 preokrenuto na 21:20, ali su gošće odgovorile sa tri vezana gola za 23:21.

Elena Mitrović je na uvodu u posljednji minut iz sedmerca smanjila na 23:22, a selektor Njemica odlučio da izvuče golmanku, jer mu je jedna igračica bila isključena.

Rizik mu se nije isplatio, jer su njegove izabranice izgubile loptu, a igračica Mornara pogodila praznu mrežu za veliko slavlje djevojaka u zelenim dresovima.

Mitrovićeva je bila najefikasnija sa sedam golova, Pavlovićeva je postigla četiri, Nina Ramusović tri, Anđela Guberinić, Natalija Lekić i Ksenija Kuzman po dva, a Golićeva, Gaševićeva i Bojana Peličić po jedan.

Teodora Rončević je upisala pet odbrana, Vanja Živković dvije (veoma bitne u finišu), a Lucija Jovanović jednu.

Bonus video: