Slovenija - obećana zemlja za igrače, košmar za RSCG

Sve više mladih crnogorskih rukometaša odlazi u “deželu”, koja je za mnoge od njih odskočna daska. Pitanje je, ipak, koliko je to dobro za naš rukomet - neki otišli prerano i nisu napredovali, a Miljan Vujović i Mirko Latković odlučili da nose dres Slovenije

35666 pregleda 48 reakcija 23 komentar(a)
Mirko Latković u dresu Crne Gore na Evropskom kadetskom prvenstvu u Podgorici, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Mirko Latković u dresu Crne Gore na Evropskom kadetskom prvenstvu u Podgorici, Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Ako niste pasionirani ljubitelji crnogorskog rukometa ili njegov dio, imena Nemanje Batute i Mirka Radetića vam vjerovatno ništa neće značiti. Ali, onaj ko je bar jednom vidio na djelu 15-godišnjake iz Tivta, odnosno sa Cetinja, zna kakvi su to biseri, momci koji bi u budućnosti trebalo da nose igru crnogorskih reprezentacija, od kadetske do seniorske.

Dječaci koji su se ove godine do posljednjeg dana borili za titulu prvaka u Kod-io Pionirskoj ligi za 2008. godište i mlađe, u novu sezonu ući će kao saigrači, jer će nositi dres slovenačke Dobove. Radetić, koji je trebalo da bude priključen prvom timu Lovćena kao treći golman, uz plan da dobije minutažu na utakmicama SBbet Prve lige i bude neprikosnoven u Kadetskoj ligi, odlučio je da napusti Cetinje. Umjesto da radi sa provjerenim stručnjakom Perom Miloševićem i odličnim trenerom golmana, Goranom Vujovićem, jedan od posljednjih bisera iz majstorske radionice pokojnog Miodraga-Miška Popovića prihvatio je poziv iz Slovenije, gdje će braniti za mlade ekipe tamošnjeg prvoligaša.

Nema obeštećenja za igrače do 16 godina

Za Batutu je, s druge strane, bilo prerano da dobije šansu u prvoligaškom društvu, jer je veliki rizik od povrede ako bi sa 15 godina igrao na poziciji desnog beka protiv znatno snažnijih rivala. Za njega se i ranije znalo da će da ode, ali je favorit za njegov potpis bio hrvatski Metković. Na kraju je i on izabrao Dobovu, koja za njegovu i slobodu Radetića nije morala ništa da plati Partizanu, odnosno Lovćenu, jer po pravilu EHF-a klubovi ne mogu da dobiju obeštećenje za igrače dok ne napune 16 godina.

Radetić i Batuta, koji su uz Danila Gutića iz Mornara (takođe desni bek), najveće nade iz generacije 2008, nisu slučajno otišli u Sloveniju, jer je ta “staza” odavno utabana. Dobova, Trimo Trebnje, Maribor, Celje, Gorenje..., koristili su “rupu u zakonu” da dovode mlade rukometaše iz Crne Gore bez obeštećenja, čime je trud naših klubova uložen u njihov razvoj obesmišljavan.

Tivatski dragulj će razvoj nastaviti u Dobovi: Nemanja Batuta
Tivatski dragulj će razvoj nastaviti u Dobovi: Nemanja Batutafoto: RK Partizan

Prije dvojice 15-godišnjaka, u Sloveniju su otišli Miljan Vujović, Radojica Čepić, Arsenije Dragašević, Meris Bošnjak, Andrej Dobrković, Radoš Premović, Lazar Sredanović, Mirko Latković, Miodrag Ćorsović, Dario Maslovar, Aleksa Lasica, Bogdan Mijušković, Bogdan Miljenović, Marko Abramović, Miloš Milačić, Vojislav Vukić...

Vujović branio za Sloveniju na SP, a mogao bi da se vrati

Mnogi od njih su odavno napustili nekadašnju jugoslovensku republiku zbog raznoraznih razloga, a nekoliko slučajeva se posebno ističe. Miljan Vujović je 2016. otišao iz Lovćena kao 15-godišnjak u Gorenje, u čijem dresu je prije punoljetstva debitovao u Ligi šampiona. Slovenci su primijetili njegov potencijal i kada je napunio 18 godina dali mu pasoš, pa je vrlo mlad debitovao za seniorsku reprezentaciju i branio na Svjetskom prvenstvu 2021. godine u Egiptu.

Od tada ga, međutim, nema u nacionalnom timu Slovenije, a u međuvremenu je iz Celja prešao u njemački Štutgart i pokazao kakva je klasa. Momak koji za 10 dana slavi 23. rođendan bi, u teoriji, mogao da zaigra za “lavove” već u januaru sljedeće godine, jer će isteći 36 mjeseci otkada je posljednji put branio za “deželu”, ali je pitanje da li ima tu želju...

Miljan Vujović u dresu Slovenije
Miljan Vujović u dresu Slovenijefoto: EHF

Čepić i Dragašević su kao 18-godišnjaci 2020. iz Rudara otišli u Celje, ali nisu dobili pravu priliku. Dragašević je prvi nastupio u Ligi šampiona, nagovijestio veliki potencijal, ali su ga usporile povrede i mononukleoza. Čepić je, s druge strane, bio na margini u timu iz Laškog sve dok nije zablistao na Evropskom prvenstvu 2022, što mu je donijelo transfer u Veclar. Nažalost, ni u redovima bundesligaša se nije izborio za adekvatnu minutažu, pa je prije nekoliko mjeseci potpisao trogodišnji ugovor sa Krinsom iz Lucerna. U Švajcarskoj ga je dočekao Dragašević, koji je od prošle godine član Fadi Vintertura.

Latkovićev otkaz pred dvomeč sa svojim trenerom

Od ostalih rukometaša koji su kao tinejdžeri krenuli ka Sloveniji, mnogi su već otišli. Neki su u Sjevernoj Makedoniji, neki su se vratili u Crnu Goru, a još jedna velika nada crnogorskog rukometa je dobila drugi pasoš - supertalentovani desni bek Mirko Latković je u februaru odbio poziv Vlada Šole za dvomeč kvalifikacija za EHF Euro protiv Slovenije, jer je odlučio da igra upravo za tu zemlju! Nije nimalo slučajno što mu je trener u Trimo Trebnju ujedno i selektor “dežele”, Uroš Zorman.

U rukometnim krugovima se pominje da 18-godišnji Cetinjanin razmišlja da promijeni odluku i opet zaigra za Crnu Goru. Ali, navodno nije siguran kakva bi bila reakcija ni seniorskih, ali ni juniorskih reprezentativaca, koje je ostavio “na cjedilu” pred Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj, završeno prošle sedmice.

Stipendije - novac bez obaveza

Kada se podvuče crta, Rukometni savez Crne Gore nije dobio gotovo ništa od selidbi mladih rukometaša u Sloveniju, sem glavobolja zbog gubitka dva momka za koje se očekivalo da budu nosioci igre reprezentacije. Zbog toga bi morao da nađe način da se zaštiti, makar od odlaska igrača kojima daje stipendiju, kao što je bio slučaj sa Latkovićem, koji je gotovo tri godine dobijao novac od RSCG za razvoj, a onda odabrao Sloveniju. Zbog toga bi možda pravi potez bio da se u stipendijske ugovore uvede i klauzula o plaćanju penala za neodazivanje reprezentaciji i biranja druge selekcije...

Bonus video: