Budućnost na startu Lige šampiona sa Bitighajmom - debi ekipe koja je nepoznanica za sve

Rukometašice Bojane Popović danas (14 časova) u „Bemax areni” dočekuju Bitighajm. Noemi Hafra i Kalidijatu Nijakate u sastavu, ali je pitanje koliko mogu da pomognu

13156 pregleda 4 komentar(a)
Jedan od oslonaca ekipe: Ivona Pavićević, Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost
Jedan od oslonaca ekipe: Ivona Pavićević, Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost

Poslije pet i po mjeseci, tokom kojih su odigrale samo tri meča u domaćim takmičenjima i po navici osvojile duplu krunu, rukometašice Budućnost Bemaxa se vraćaju na najveću scenu.

Na početku 31. izdanja Lige šampiona, izabranice Bojane Popović dočekaće Bitighajm, koji je prošle sezone na putu ka šampionskoj tituli u Bundesligi izgubio samo bod.

„Plave” su imale puno problema tokom priprema, jer su se, bar na papiru, najveća pojačanja Kalidijatu Nijakate i Noemi Hafra tek priključile ekipi nakon teških povreda s kojima su stigle u klub, a van stroja je bila i prva golmanka Armel Atingre. Uzgred, Budućnost je pripremni period završila bez pobjede, sa pet poraza (dva vrlo ubjedljiva) i remijem.

Bitighajm u znatno drugačijem raspoloženju čeka današnji duel u „Bemax areni” (14 časova), jer je u pripremnom periodu upisivao samo pobjede i remi sa jednim od favorita za osvajanje Lige šampiona, Mecom (francuski tim juče usred Mađarske porazio vicešampiona Evrope Ferencvaroš čak 38:25).

Uzgred, lako je osvojio Superkup Njemačke i na startu Bundeslige prije četiri dana savladao Solingen 43:20.

„Bitighajm je tim koji trči najviše u Ligi šampiona, igra mu se svodi na to. Poziciono malo napada i mislim da to možemo da riješimo, ali ključ je da spriječimo tranziciju rivala. Osvojio je Superkup Njemačke, igra odlično i u prvenstvu, tako da je u dobrom ritmu, a ekipa je na okupu već tri sezone. Analizirale smo ga dva mjeseca, biće teško, ali želimo pobjedu na startu”, poručila je Popovićeva.

4 puta su do sada igrali Budućnost i Bitighajm, a podgorički tim vodi 3:1 u pobjedama. U sezoni 2019/2020. je bilo 34:28 i 30:23 za „plave”, a dvije godine ranije 32:24 u „Morači”, tj 27:21 za Njemice u „MHP areni” u Lidvigzburgu

Šefica stručnog štaba, koja je u četvrtak potpisala novi, trogodišnji ugovor, najavila je da će u timu biti i Mađarica i Francuskinja.

„Još ne znam koliko će Hafra i Nijakate biti u prilici da doprinesu našoj igri, jer su dugo pauzirale nakon povreda. Najvažnije je da imaju želju i sigurna sam da će podizati formu kako sezona bude odmicala. Međutim, obje su pauzirale devet mjeseci, nisu igrale pripremne utakmice, tako da ni same ne znamo što možemo da očekujemo od njih”, naglasila je Bojana Popović.

Na četiri dosadašnja međusobna duela, Budućnost je tri puta savladala tim iz pokrajine Baden-Virtemberg.

„Moramo da budemo koncentrisane u napadu i odigramo dobru utakmicu. Prvi meč u sezoni je uvijek težak, naročito nama, jer nemamo mnogo pripremnih mečeva. Bitighajm je favorit, jer je na okupu već tri godine, ima više igračica u rotaciji, ali na terenu ćemo pokazati da možemo protiv njega”, poručila je kapitenka Milena Raičević.

U odnosu na prošlu sezonu, Budućnost je mnogo mijenjala - otišle su Matea Pletikosić, Ilda Kepić, Nataša Ćorović, Nina Bulatović, Jovana Kadović i Gordana Marsenić, a osim Nijakate i Hafre stigle su Turkinja Neslihan Čališkan i Njemica An-Katrin Gigerih, dok su se vratile Tanja Ivanović, Anastasija Marsenić i Anastasija Babović.

Jedan od najvećih oslonaca, kao i prethodnih sezona, biće lijevo krilo Ivona Pavićević.

„Borbenost i velika želja biće naši glavni aduti, samo na taj način možemo da napravimo dobar rezultat. Već na startu očekuje nas težak protivnik, Bitighajm je odlična ekipa sa sjajnim pojedincima. U napadu moramo da budemo stabilne i da napravimo što manje tehničkih grešaka, najvažnije je da zaustavimo njihovu tranziciju. Sigurna sam da ćemo se boriti i da će presuditi veća želja za pobjedom”, naglasila je 27-godišnja Podgoričanka.

Bonus video: