Bojana bez ustezanja: Ni u čemu nemamo prednost

Rukometašice Budućnost Bemaxa danas (18 časova) gostuju Odenzeu, šefica stručnog štaba Bojana Popović surovo iskrena, ali i optimistkinja da će ekipa odigrati bolje nego protiv Bitighajma

9656 pregleda 8 komentar(a)
Bojana Popović, Foto: Dejan Starčević
Bojana Popović, Foto: Dejan Starčević

Malo kada ćete čuti nekog trenera da kaže ono što je Bojana Popović izustila pred gostovanje Odenzeu:

- Nemamo prednost ni kao tim, jer nismo duže zajedno, niti kao individue. Prosto, nijednu našu igračicu kad uporedim s njihovim ne bih mogla da istaknem da je ispred. Uz uigranost i stvari koje su se dešavale u pripremnom periodu, sve prednosti prebacujem na njihovu stranu, jer realno jeste tako.

Ta izjava šefice stručnog štaba Budućnost Bemaxa najbolje najavljuje šta bi moglo da se dogodi “plavima” na današnjem gostovanju u Danskoj (18 časova). Podgoričanke su pripremni period, vjerovatno prvi put u klupskoj istoriji, završile bez pobjede (pet poraza i remi), a u istom ritmu su nastavile i u 1. kolu Lige šampiona, jer su poražene od Bitighajma u “Bemax areni” 27:22.

Tim sa sedam novih igračica je neuigran, daleko od prave forme, a i riječi Popovićeve da na neke od njih ne gleda kao pojačanja, dovoljno govori koliko je zadovoljna timom koji joj je na raspolaganju. Protiv njemačkog prvaka su od tih sedam djevojaka na terenu bile samo Kalidijatu Nijakate, Tanja Ivanović i Anastasija Marsenić, na klupi su presjedjele Noemi Hafra, Neslihan Čališkan i An-Katrin Gigerih, a Anastasija Babović je bila na tribinama.

Hafra dugo nije ni trenirala, za Gigerih nije bilo potrebe da ulazi, jer je Armel Atingre bila izvanredna, a na pitanje zašto nije bilo Turkinje Čališkan, Popovićeva je bila vrlo direktna:

- Na poziciji lijevog beka imamo četiri igračice, ali nemoguće je razvijati ih sve u istom momentu. Može da se radi na podizanju forme dvije od njih, ali za tri ili četiri je nemoguća misija, jer trening traje dva sata, utakmica 60 minuta i ne mogu sve da dođu na red. U mojoj glavi, neko ko ima iskustvo iz Lige šampiona ima prednost u odnosu na nekog ko je nije igrao. Ne možemo da zovemo pojačanjima neke djevojke ako prošle sezone nisu imale gotovo nikakvu ulogu u klubovima. Njih zovem klupskim igračicama.

Odenze je na početku ove sezone osvojio Superkup Danske, u prvenstvu je prvi sa gol-razlikom plus 45 nakon tri meča, ali je na startu Lige šampiona poražen od ĆSM-a u Bukureštu (28:24) i želi da se pomjeri s nule.

- Znamo kako igra Odenze, gaji skandinavski stil igre u kojem se dosta trči. Specifično je to što je doveo dosta bekova, uz one odranije koje su bile uigrane imaju mnogo veću i raznolikiju rotaciju. Imaju i šutere i fintere, ekipa su koju je mnogo teže zaustaviti nego Bitighajm, za koji smo tačno znali što radi, ali nismo odgovorile na zadatke - naglasila je Popovićeva.

Budućnost je podbacila na startu sezone, sada mora da pokaže napredak.

- Bitno je da u odbrani popravimo karakter i energiju, da pokažemo da možemo kao tim da odradimo neke stvari. Toga nije bilo u prethodnom meču, time sam najviše razočarana, uz napad koji je mogao da bude mnogo bolji. Moramo da rastemo iz utakmice u utakmicu. Nismo imale priliku da uradimo to tokom priprema, neke igračice su ušle u tim tek pred početak Lige šampiona. Još imamo nejasnoća u rotaciji, ko, šta i koliko može. Vidjećemo koliko će Hafra moći, jer smo je štedjeli na treninzima, ali sigurno će dobiti određenu minutažu. Ulazimo u meč hrabro, sa željom da pokažemo da možemo u nekim segmentima mnogo bolje, iako znamo da će biti veoma teško.

Tim koji od ove sezone vodi Ole-Gustav Gjekstad, osvajač tri vezane titule u Ligi šampiona sa Vajpersom, najjači je na bekovskim pozicijama.

- Odenze ima širi sastav od Bitighajma, najmanje osam bekova, sve igraju i sve su različite. Imaju dva vrhunska šutera, norvešku reprezentativku Vale-Dal i možda najboljeg desnog beka na svijetu, Holanđanku Dione Hausher, uz omalene bekove koji su sjajni finteri u obje strane. Sve su danske, norveške ili holandske reprezentativke, nema nepoznatih karika. Hausher je glavna igračica, agresivna, vidi sve situacije, proigrava pivota, a i nalazi sebi dosta prostora - zaključila je šefica stručnog štaba Budućnosti.

Bonus video: