Rudar protiv Litije - prva evropska odiseja mladih rukometašica Igora Markovića

Filijala Budućnost Bemaxa danas (18 časova) na startu EHF Evropskog kupa dočekuje slovenačku Litiju

3873 pregleda 2 komentar(a)
Igor Marković, Foto: Stefan Ivanović/Matchlens
Igor Marković, Foto: Stefan Ivanović/Matchlens

Decenijama je Budućnost Bemax bila jedini predstavnik crnogorskog ženskog rukometa (počesto nije bilo ni muškog) na evropskoj sceni, a ove sezone će mu se pridružiti još dvije ekipe.

Tivat će sjutra debitovati u Evropi protiv Đorče Petrova u Skoplju na startu EHF Evropskog kupa, a danas (18 časova) u Univerzitetskoj dvorani u Podgorici prvi put će se sa ovim nivoom takmičenja susresti mlade rukometašice Rudara.

Filijala Budućnosti je posljednji put u Evropi igrala u sezoni 2020/2021, ali tada je to bila generacija 2002. godište i mlađe.

Sada za tim koji od prošle sezone vodi Igor Marković igraju juniorske reprezentativke, rođene 2004. godine, pojačane velikim talentima iz generacije 2007 - Ninom Ramusović, Anđelom Guberinić i Natalijom Lekić.

Rudar će se za mjesto u narednoj rundi boriti sa slovenačkim timom zanimljivog imena - Litija.

„Očekujem tešku utakmicu, jer je Litija baš dobra, iskusna i fizički jaka ekipa. Ima tri-četiri iskusne igračice - golmanka je branila za Krim u Ligi šampiona, lijevi bek je bio na spisku reprezentacije Slovenije, a desni bek i lijevo krilo na širem. To je iskusna ekipa, a mi imamo mlad tim, sastavljen od igračica 2004. godište, koje nemaju iskustvo iz ovakvih utakmica. Ali, siguran sam da ćemo agresivnošću uspjeti da se suprotstavimo i odigramo dobru utakmicu”, rekao je Marković.

Markovićevi aduti: Nikolina Marković i Ivana Vujadinović
Markovićevi aduti: Nikolina Marković i Ivana Vujadinovićfoto: Stefan Ivanović/Matchlens

Nekadašnji crnogorski reprezentativac smatra da favorita nema.

„Cilj je, kao i na svakoj utakmici, pobjeda, ali i da prođemo u dvomeču. Sportski je nadati se da to možemo da ostvarimo, ne bježimo od toga. Ne mislim da je iko favorit, šanse su nam 50:50. Igramo prvu utakmicu kod kuće, obećavam maksimum i da će se ekipa boriti, ‘ginuti’ za svaku loptu, a na kraju ćemo vidjeti za šta će to biti dovoljno”.

Današnja utakmica će biti samo prvo poluvrijeme dvomeča.

„Neće se ništa riješiti u prvih 60 minuta. Šta god da se desi na prvoj utakmici, imamo revanš”, zaključio je Marković.

Bonus video: