Popović: Ništa se ne mora, sem da se umre

Budućnost Bemax danas (14 časova) dočekuje Savehof, Bojana Popović u monologu na pres konferenciji dugo pričala o startu sezone, kritikama, izostanku navijača, problemima, pojačanjima koja to nisu...

18225 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Popović: Zbog povreda Budućnost opet uigrava mlade igračice, Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost
Popović: Zbog povreda Budućnost opet uigrava mlade igračice, Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost

Poslije dva startna poraza, od kojih je drugim izjednačen negativni rekord kluba sa 15 golova minusa, rukometašice Budućnost Bemaxa su u teškoj situaciji. Da nakon tri kola ne bi postala gotovo bezizlazna, Milena Raičević i drugarice danas (14 časova) moraju da savladaju Savehof u “Bemax areni”.

Bojana Popović, ipak, ne želi da stavlja takav pritisak na svoje igračice.

- Ništa ne moramo, samo moramo da umremo. Radimo ovaj posao zato što ga volimo i ne moramo da imamo nikakvo moranje. Moranje opterećuje naš mladi tim - rekla je šefica stručnog štaba Podgoričanki.

Legendarna rukometašica je imala neuobičajeno dug monolog na pres konferenciji, u kojem se osvrnula na djevojke koje su ovog ljeta stigle u Budućnost, kritike javnosti, izostanak navijača... Najveća pojačanja trebalo je da budu Kalidijatu Nijakate i Noemi Hafra, ali one su stigle povrijeđene i daleko su od željene forme.

- Kako je rekao jedan gospodin - imamo samo pojačanu ishranu. Još ne osjećamo pojačanja da su tu i ne možemo da pričamo o njima. Ne možemo da kažemo da je napravljena greška, ali su dovedene igračice koji su dvije i po godine pauzirale. Kroz treninge pokušavamo da ih vratimo, ali tada i gubimo neki naš karakter i bezobrazluk. Pojačanja nisu došla spremna, pa igramo sa ekipom koja je mlada i neiskusna. Padovi su očekivani, jer se uigrava ekipa. Potpuno je nova, jer je otišla maltene cijela postava iz prošle sezone.

“Plave” su bile blage autsajderke pred prvi meč sa Bitighajmom u Podgorici, apsolutne pred drugi sa Odenzeom u Danskoj, a sada su favoritkinje.

- Uloga favorita je prvi put na našoj strani, što nas raduje, jer volimo da prije utakmice razmišljamo o pobjedi. Očekuje nas težak meč i iskreno se nadam da će djevojke igrati bez pritiska, jer ga mi ne pravimo, da će odigrati kako znaju i kako rade na treninzima. Fascinantno ih je gledati na treninzima, ali ne prenesemo takvu sliku na utakmici. Nešto ih pritiska, vjerovatno je to breme koje je na njih palo, ali i vrijeme koje je potrebno da se adapiraju na nove stvari - naglasila je Popovićeva.

Legenda svjetskog rukometa, koja je i selektorka Crne Gore, smatra da je ekipi potrebna podrška, a ne kritike.

- Ljudi koji nisu u sportu i ne razumiju ga, misle da bi bolje to radili. Prihvatam kritike i trebalo bi da postoje, ali i da se podrže djeca koje sa mnom dvije i po, tri godine prolaze kroz sve i svašta. Ta generacija koja je kroz Budućnost stasavala je otišla na Evropsko prvenstvo i osvojila bronzu, a četiri-pet njih je otišlo ovog ljeta. Ostale smo opet sa mlađima, koje bi trebalo da podižemo, a sve u službi Budućnosti i reprezentacije. Dominatno na ovim prostorima je da nemamo nikakvog strpljenja, pogotovo ne za našu djecu i čekamo da se nešto desi što ne valja da bismo kritikovali.

Problem je što na tribinama nema navijača. Nekada je “Morača” bila premala da primi sve, sada se igra u “Bemax areni”, gdje je protiv Bitighajma bilo 250 ljudi, i to mahom prijatelja i rodbine igračica, kao i djece iz kluba.

- Slika je tužna. Sala nije puna, a i u košarci se pokazalo da navijamo za nekoga ko nije odavde, za tuđu ekipu, a ne domaći klub. Ako voliš Budućnost, voliš ga svim srcem, ko god da igra i ko god da ga vodi. Naša publika je navikla samo da se osvaja, kao da smo ne znam kolika zemlja. Sigurna sam da nije bilo publike, da ništa ne bismo napravile ni sa Budućnosti, kao ni na EP, jer bez navijača ne može niko. U “Morači” niko nije volio da igra, nemoguće da se rivalu noge ne odsijeku - poručila je Popovićeva.

Na kraju je rekla da joj je izazov da radi u Budućnosti, iako nije nimalo lako.

- Ja i moji bliži saradnici znamo kroz šta smo prolazili dvije i po godine. Bilo je momenata kada sedam-osam mjeseci nismo primili platu, a to niko nije iznio u javnost. Niko se nije okrenuo da nam da pomoć, a Ivan Vuković nam je dao sitne stvari, koliko je mogao i bio u mogućnosti. Kasnije smo, zahvaljujući sponzorima koji su se pojavili, sve regulisali i krenuli na pravi put. Do sada nismo imali mogućnost da kupimo skupe igračice, sada postoji šansa da se ide u tom pravcu. Ali, brend mora da se vrati, da imaju povjerenje da dođu ovdje. Kada vide tim, da su sve mlade igračice, pođu u jake timove sa kojima su bliži osvajanju Lige šampiona - naglasila je šefica stručnog štaba Budućnosti.

Bonus video: