Novo veliko priznanje za crnogorske sudije: Jelena Vujačić i Anđelina Kažanegra idu na Svjetsko prvenstvo

Ovo će im biti prvi planetarni šampionat, a znanje su pokazale na evropskim prvenstvima 2020. u Danskoj i u novembru prošle godine, kada su domaćini bili Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora

7430 pregleda 3 komentar(a)
Jelena Vujačić i Anđelina Kažanegra, Foto: Shutterstock
Jelena Vujačić i Anđelina Kažanegra, Foto: Shutterstock

Novo veliko priznanje za crnogorske rukometne sudije - Jelena Vujačić i Anđelina Kažanegra dijeliće pravdu na Svjetskom prvenstvu za rukometašice u decembru, čiji su domaćini Danska, Norveška i Švedska.

Jedine Crnogorke koje su na EHF listi sudija su dobile značke IHF-a u junu 2021. godine, nakon što su u Gruziji položile posljednji test za to zvanje.

Ovo će im biti prvi planetarni šampionat, a znanje su pokazale na evropskim prvenstvima 2020. u Danskoj i u novembru prošle godine, kada su domaćini bili Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora.

Dva dana prije ove vijesti iz sjedišta Međunarodne rukometne federacije, iz evropske kuće rukometa (EHF) objavljeno je da će Cetinjani Ivan Pavićević i Miloš Ražnatović suditi EHF Euro u januaru 2024. za muškarce u Njemačkoj-

To će im biti 10. veliko takmičenje, kruna bi trebalo da budu Olimpijske igre u Parizu...

Jelena i Anđelina su u Ligi šampiona debitovale prije nepunih sedam godina, 20. novembra 2016, kada su sudile meč Esbjerg - Savehof.

Ukupno su u elitnom klupskom takmičenju dijelile pravdu na 26 mečeva, a 27. će im biti u subotzu, kada će biti na centru u duelu Meca i Zaglembja iz Lubina.

Najveći meč u Ligi šampiona im je bilo polufinale fajnl-fora 2022. godine, između Meca i Vajpersa.

Na prethodnom Evropskom prvenstvu su sudile derbi Danska - Švedska, kao i mečeve Mađarska - Švajcarska i Mađarska - Švedska, a dvije godine ranije su bile učesnice čak šest mečeva: Mađarska - Hrvatska, Njemačka - Norveška, Rumunija - Norveška, Mađarska - Rumunija, Danska - Rusija i meča za bronzu, u kojem je Hrvatska iznenadila domaću Dansku (25:19).

Na Svjetskom prvenstvu u decembru će nastupiti i rukometašice Crne Gore, a protivnici u grupi B u švedskom Helsingborgu biće im Kamerun, Paragvaj i Mađarska.

U glavnu fazu prolaze tri selekcije, a ukrstiće se sa reprezentacijama iz grupe A, u kojoj su Švedska, Hrvatska, Kina i Senegal.

Dvije najbolje reprezentacije iz te grupe 1 ući će u četvrtfinale.

Bonus video: