Nekad derbi, sad šansa za učenje

Rukometašice Budućnost Bemaxa danas (16 h) gostuju Đeru

6383 pregleda 6 komentar(a)
Djevojke da se opuste i igraju: Bojana Popović, Foto: Dejan Starčević/žrk budućnost
Djevojke da se opuste i igraju: Bojana Popović, Foto: Dejan Starčević/žrk budućnost

Nekada su dueli Đera i Budućnost Bemaxa bili veliki evropski derbiji, poslastica koja se čekala mjesecima, ali toga odavno nema. Najveći crnogorski klub nekoliko sezona je daleko od vrha, a mađarski gigant je opet uložio ogromna sredstva kako bi šesti put osvojio titulu prvaka Evrope, koja mu izmiče od 2019. godine.

Zbog toga se pred današnji meč u “Audi areni” (16 časova) pitanje pobjednika ne postavlja.

- Čeka nas ozbiljan posao, protiv tima koji ima praktično dvije postave. Važno je da u meč uđemo rasterećeno, da djevojke protiv sjajnih igračica unaprijede svoju igru, da se podižu i vide koliko još i šta moraju da rade - rekla je Bojana Popović.

Podgoričanke su nakon dva poraza na startu savladale Savehof i rasterećenije mogu da čekaju ključne duele za plasman u osminu finala. Ovaj današnji to nije.

- Igraćemo onoliko koliko nam dozvoli rival. To je jasno, jer ima ogroman broj sjajnih igračica. Đer može da igra dva meča zaredom. Mogu djevojke da “ginu” 60 minuta, ali one će izmjenama da nas umaraju, da drže visok ritam, koji je teško pratiti. Jednostavno je - potrebno je da budu hrabre, da se opuste i igraju, jer nemamo šta da izgubimo - poručila je šefica stručnog štaba Budućnosti.

Ovo će biti čak 28. duel crnogorskog i mađarskog prvaka u evropskim takmičenjima. Đer je dobio 20 mečeva, četiri su završena neriješeno, a tri pobjedama “plavih”, od čega su dva donijela pehare - 20. maja 2006, dan pred referendum, Podgoričanke su u revanšu Kupa pobjednika kupova u Mađarskoj slavile 26:23, nakon 25:25 u “Morači”, a 13. maja 2012. osvojile dugo čekanu titulu prvaka Evrope zahvaljujući većem broju postignutih golova u gostima, jer su pred svojim navijačima slavile 27:25 nakon 27:29 u Vespremu. N. N.

Bonus video: