"Lavice" na prekretnici - imperativ uigravanje i dodjela novih uloga

Rukometašice Crne Gore danas (18 časova) dočekuju Tursku u “Bemax areni” na staru kvalifikacija za EHF Euro, u nedjelju gostovanje Bugarskoj. Selektorka Bojana Popović mora da smisli ko će zamijeniti tri veoma važne igračice

12269 pregleda 42 reakcija 4 komentar(a)
Na Svjetskom prvenstvu i kvalifikacijama za Olimpijske igre biće bez Đurđine Jauković: Bojana Popović, Foto: STEFAN IVANOVIć / matchlens
Na Svjetskom prvenstvu i kvalifikacijama za Olimpijske igre biće bez Đurđine Jauković: Bojana Popović, Foto: STEFAN IVANOVIć / matchlens

Prvi put otkada su osvojile bronzu na posljednjem Evropskom prvenstvu, rukometašice Crne Gore će odigrati takmičarski meč. Na startu kvalifikacija za naredni šampionat Starog kontinenta, koje bi za njih trebalo da budu samo formalnost, “lavice” će danas (18 časova) u “Bemax areni” dočekati Tursku.

U odnosu na prvenstvo čiji su domaćini bili Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija, Bojana Popović ne može da računa na tri neizostavne članice ekipe - bivšu kapitenku Jovanku Radičević, Emu Alivodić i Đurđinu Jauković, koja je drugi put pokidala prednji ukršteni ligament lijeve noge. Večerašnja utakmica i duel sa Bugarskom u Šumenu, zakazan za nedjelju, biće zagrijavanje za Svjesko prvenstvo u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, na kojem je Crna Gora ciljala makar četvrtfinale. Sve do teške povrede 26-godišnje nikšićke bombarderke...

- Kada pričamo o ciljevima, uvijek naglasim da možemo da ih jurimo tek kad odemo na prvenstvo zdrave i kompletne. Sto puta sam govorila da Crna Gora nema bazu, da nam je svaka igračica veoma bitna, pa i ona najmlađa, a da ne pričam o važnosti Đine Jauković. Tužno je. Dajemo punu podršku Đini, znamo da će se oporaviti, jer je veliki profesionalac i radnik i ne sumnjam da će se vratiti još bolja i jača - poručila je Popovićeva.

Milena Raičević i drugaricama će ova dva meča koristiti za tempiranje forme.

- Ekipa će kroz kvalifikacije sigurno da se podiže za ono što slijedi, ali molimo boga da sve ostanu zdrave. Najbitnije nam je da svaka karika bude spremna kad krene Svjetsko prvenstvo - jasna je selektorka.

Od Evropskog prvenstva, “lavice” su odigrale samo dva prijateljska meča sa Norveškom u aprilu, a moraju da jure formu za Svjetsko prvenstvo, koje počinje 30. novembra.

- Kroz utakmice vidimo u kakvom su stanju igračice i na čemu bi trebalo da rade. I njima su ova dva meča lijepa provjera, iskoristićemo maksimalno utakmice sa Turskom i Bugarskom da vidimo na čemu bi trebalo da radimo kada se okupimo za Svjetsko prvenstvo. Prošlo je pola godine od onih utakmica sa Norveškom, koje nisu bile takmičarskog karaktera. Ne potcjenjujem ni Tursku ni Bugarsku, moramo maksimalno da pristupimo tim mečevima, prije svega da bi sve ostale zdrave.

Moraće da se raspodijele nove uloge u timu u odsustvu nekoliko bitnih karika.

- Toga smo bile svjesne i nakon Evropskog prvenstva. Ema je najavila završetak karijere, za Jovanku smo znale, tako da smo se spremale. I Budućnost je vukla poteze, vratila mlade igračice da kroz Ligu šampiona stasavaju, kao Anastasija Marsenić. Dobiće šansu na ovim utakmicama sve mlade igračice. Na poziciji lijevog beka, u Đininom odsustvu, neke će dobiti priliku, trebalo bi da je iskoriste - istakla je Popovićeva.

Jaukovićeva je bila velika prijetnja protivnicama u napadu, ali selektorka ističe da će još više faliti u odbrani.

- U mojim očima ona je najbitnija na odbrambenoj poziciji, na “četvorci”, zajedno sa Tanjom Brnović. Imamo u rotaciji mladu Andrijanu Popović i još nekoliko igračica koje će tu ulogu da preuzmu. I Ema je vrhunski igrala na “dvojci” i “petici”, a sada moramo da tražimo zamjenu za nju, i ko će moći da igra u sredini kao Đina. U tom dijelu ćemo imati više problema, jer je sada Jelena Despotović zdrava i preuzeće, zajedno s ostalima, ulogu u napadu - naglasila je selektorka.

Jelena Despotović nije bilo na prethodnom EP, jer je tri mjeseca ranije rodila kćerku Helenu. U reprezentaciju se vratila u aprilu, protiv Norveške odigrala jednu od najboljih utakmica u dresu “crvenih”, a sada će biti od glavnih aduta, jer može da odgovori zadacima i u odbrani i u napadu.

- Uvijek je čast i privilegija biti dio reprezentacije, drago mi je što sam tu. Nažalost, fali nam Đina, ali ćemo zbog nje igrati i pokušati da ostvarimo sve planove koje imamo u ovoj sezoni. Ovo je predolimpijska godina, mnogo toga se sprema. Nemamo mnogo vremena, moramo da iskoristimo i utakmice i treninge da se što bolje uigramo. Okupljamo se već za malo više od mjesec, brzo kreće prvenstvo, ali tada neće biti puno vremena.

Jelena Despotović
Jelena Despotovićfoto: Anze Malovrh / kolektiff

Najmlađa članica zlatne generacije iz Beograda 2012. je u 2021. kuburila sa povredom ramena, a onda je otišla na pauzu zbog trudnoće. Nije se puno naigrala u Đeru, situacija nije mnogo bolja ni sada u Ferencvarošu.

- Značiće mi ove utakmice. U Ferencvarošu se mijenja situacija iz dana u dan, vidjećemo kako će biti i šta ću vam reći sljedeći put kad se vidimo. Nije baš dobro, zato će mi biti bitan svaki minut u dresu reprezentacije.

Djevojka rođena 1994. godine mora da “uskoči u patike” Đurđine Jauković.

- Đinu sada niko ne može da zamijeni. Svaka od nas je posebna, ima svoju ulogu, ali ću se potruditi da odigram najbolje što mogu - poručila je Despotovićeva.

Niko u Crnoj Gori nije slavio

Crna Gora nikada nije izgubila na svom terenu u kvalifikacijama za evropska prvenstva, a tri poraza doživjela je u gostima davno - u Hrvatskoj 2008. (31:23) i 2016. godine (23:22), te 2012. u Rusiji (24:23). Jasno je da je pred duele sa Turskom i Bugarskom sve na strani “lavica”, ali opuštanja nema.

- Svaka reprezentacija igra, trči i svi mogu da iznenade. Ne bih nikog potcjenjivala i na taj način pričala o Bugarskoj i Turskoj, moramo da dokažemo na terenu da je neko slabiji od nas. Ne bih da pobjeđujemo unaprijed - jasna je Bojana Popović.

Selektorka, koja je i šefica stručnog štaba Budućnost Bemaxa, otkrila je da Neslihan Čališkan, koja igra za “plave”, neće nastupiti večeras. Bejza Karačam, koja je nedavno raskinula ugovor sa Budućnosti i otišla u zagrebačku Lokomotivu, pod znakom je pitanja.

- Gledale smo posljednje utakmice Turske sa Srbijom, ali je bilo promjena u sastavu. Znam sigurno da Neslihan neće biti u timu, jer ne želi da igra za Tursku i odustala je od ove akcije. a Bejzu nemam informaciju. U Lokomotivi je, ali još nije počela da igra. Spremamo se na osnovu podataka koje imaju, kao da će sve biti tu.

Bonus video: