„Lavicama” trebalo vremena da se razlete, Turska oduvana u 2. poluvremenu

Tim Bojane Popović igrao prvi takmičarski meč poslije skoro 11 mjeseci, na poluvremenu vodio svega 16:14, ali onda se razletio po terenu i slavio 39:23 na startu kvalifikacija za EHF Euro

22690 pregleda 128 reakcija 6 komentar(a)
Šest puta zatresla mrežu Turkinja: Nina Bulatović na večerašnjem meču, Foto: Boris Pejović
Šest puta zatresla mrežu Turkinja: Nina Bulatović na večerašnjem meču, Foto: Boris Pejović

Prvi takmičarski meč poslije skoro 11 mjeseci, sa svim problemima koje je Bojana Popović morala da riješi, izazivao je bojazan.

I nisu rukometašice Crne Gore blistale od početka duela sa Turskom, ali kako je vrijeme odmicalo bile su sve sigurnije u odbrani, maštovitije u napadu i efektnije u kontrama, zbog čega su upisale veoma ubjedljivu pobjedu na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo - 39:23.

Utisak je vrlo pozitivan, posebno kada se zna da se od bronze na Evropskom prvenstvu nacionalni tim tek drugi put okupio, te da sa pobjedničkog postolja iz Ljubljane nema tri veoma bitna šrafa - Đurđine Jauković, Jovanke Radičević i Eme Alivodić.

Blistala je Dijana Mugoša, koja se nakon teške povrede vratila rukometu na pravii način i pokazala da će biti veoma jak adut na lijevom krilu, jer je dala osam golova iz devet šuteva za 18 minuta na terenu!

Postava Jelena Despotović, Itana Grbić, Đurđina Malović na bekovima, Ivona Pavićević i Nina Bulatović na krilima, te pivotkinja Tatjana Brnović i golmanka Marina Rajčić malo sporije je počela meč, što je Asli Iskit-Čališkan iskoristila da dva puta donese prednost svom timu.

Djevojke u crvenim dresovima su, ipak, malo „zategle” odbranu, iz kontri dale nekoliko lakih golova i poslije tačno 10 minuta igre povele 5:2. Turska nije odustajala, iskoristila je dva vezana isključenja „lavica” i za svega tri minuta stigla do preokreta (7:6).

Ulaskom Milene Raičević, napad je postao tečniji, lopta se bolje kretala i rezultat je odmah stigao - sa pet vezanih pogodaka, od kojih je tri dala Bulatovićeva, Crna Gora je u 20. minutu prvi put došla do plus četiri (11:7).

Do poluvremena je razlika stalno bila od dva do četiri pogotka, da bi Malovićeva, Dijana Mugoša iz sedmerca i Despotovićeva iz solo prodora povisile na 22:16 nakon devet minuta igre u nastavku i natjerale Rumuna na klupi Turske, Kostiku Bućeskija, da pozove tajm-aut.

Nije pomoglo, jer njegov tim nije mogao da nađe rješenje za odbranu „lavica”, zbog čega je kažnjavan golovima iz kontri, najviše preko nezaustavljive Mugoše, koja je na isteku 43. minuta povisila na 26:17 i natjerala ga da potroši posljednjih 60 sekundi predaha. Zanimljivo, krilu Krajove je to bio šesti gol, iako je tek u 29. minutu zamijenila Ivonu Pavićević.

Za pohvalu je što je Crna Gora pokazala nešto što je nikada nije krasilo, a odlika je mahom selekcija sa zapada Evrope - da ne posusta kada je meč riješen, već da do kraja juri što ubjedljiviji trijumf.

Zato je već na startu 51. minutu, nakon prvog gola Nade Ćorović u dresu reprezentacije na takmičarskim mečevima, bilo ogromnih 16 razlike (34:18), tj. rezultat u 2. poluvremenu je bio 18:4! Tome je doprinijela i Marta Batinović, koja je stala između stativa u nastavku i već do tada imala osam odbrana, od kojih su pet bili ziceri.

Tih 16 razlike je bilo i na kraju, nakon nesebične asistencije Popovićeve za cepelin Bulatovićeve.

CRNA GORA - TURSKA 39:23 (16:14)

Podgorica - „Bemax arena”. Gledalaca: 800. Sudije: Cipov i Klus (Slovačka). Sedmerci: Crna Gora 2 (2), Turska 3 (2). Isključenja: Crna Gora 12, Turska 6 minuta.

Crna Gora: RAJČIĆ (pet odbrana), Batinović (devet odbrana), Marsenić, Pletikosić, Godeč 2, Mugoša 8 (1), J. Vukčević, Ćorović 2, Popović, MALOVIĆ 3, BRNOVIĆ 5, BULATOVIĆ 6, DESPOTOVIĆ 4, Raičević 2 (1), PAVIĆEVIĆ 2, GRBIĆ 5.

Turska: GOKER (pet odbrana), Bembejaz (četiri odbrane), KARAČAM 2 (1), ISKIT-ČALIŠKAN 6 (1), Tugel 2, BOZDOGAN, Akgun-Gektepe 2, TURKOGLU 2, Jilmaz 1, GOKDEMIR 2, Hosger 1, Ajdemir 1, Kara, DEMIRČELEN 2, Ulukoz 1, Kučukjildiz 1.

Bonus video: