Povratak na međunarodnu scenu - rukometaši Budućnosti poslije 14 godina u Evropi

Tim Draška Mrvaljevića danas i sjutra (oba meča počinju u 15 časova) u Unverzitetskoj dvorani igraju 2. kolo EHF Evropskog kupa protiv turskog Spor Totoa

8461 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović
Foto: Stefan Ivanović

Prije 14 godina, evropski kupovi u muškom rukometu su se posljednji put igrali u Podgorici. Tada je Budućnost na oproštaju od drugog po kvalitetu evropskog takmičenja, EHF kupa, u revanšu 3. kola remizirala sa Lemgom (28:28), nakon ubjedljivog poraza u Njemačkoj (46:23).

U ekipi su bili Žarko Marković, Žarko Pejović, Igor Bakić, Igor Marković, tada mladi Nemanja Grbović i Marko Lasica..., a sada će klub istog imena opet nastupiti u Evropi. Izuzetno mladu ekipu predvodi Draško Mrvaljević, a rival i danas i sjutra u Univerzitetskoj dvorani (oba duela počinju u 15 časova) u 2. kolu EHF Evropskog kupa biće Spor Toto iz Ankare.

Pobjednik dvomeča naći će se među 32 najbolje ekipe u EHF Evropskom kupu, trećem po rangu kontinentalnom takmičenju.

„Budućnost je poslije dugo godina u Evropi, to je izuzetno značajno za muški rukomet u Crnoj Gori, jer mladi igrači mogu da dobiju veliko iskustvo. Do sada to nije bio slučaj i mislim da smo na pravom putu godinu otkada smo preuzeli klub. Napravili smo ogroman iskorak igranjem u EHF Evropskom kupu, a crnogorski rukomet je u nama dobio mjesto gdje mladi igrači mogu da se razvijaju i unapređuju”, rekao je Mrvaljević.

Turski tim je od početka sezone upisao šest pobjeda i dva poraza i kao favorit ulazi u obračune sa „plavima”.

„To je ekipa koja dugo igra u nacionalnom šampionatu i Evropi, dugo je na okupu, sa velikim brojem turskih reprezentativaca. Ima iskustvo, zna da igra takmičarski rukomet, na rezultat, zna i da igra ovakve mečeve. Sistem igranja dvije utakmice za 24 časa je nešto nesvakidašnje za nas, vidjećemo kako će naš mladi tim odgovoriti na izazove”, istakao je Mrvaljević.

Nekadašnji kapiten „lavova” poziva navijače da pomognu njegovom timu.

„Nadam se da će ljubitelji rukometa iz Podgorice i Crne Gore doći da podrže ove mlade momke. Imamo 10-ak juniorskih i kadetskih reprezentativaca, oni zaslužuju da budu bodreni. Siguran sam da će dati maksimum i za podršku vratiti odnosom i adekvatnim ponašanjem na terenu. Očekuje nas izuzetno težak dvomeč, ali smo trenirali cijele sedmice za utakmice Spor Totoom i mislim da smo spremni za sve izazove. Nadam se da će momci izdržati pritisak i da ćemo nakon prve utakmice imati čemu da se radujemo”, zaključio je 43-godišnji Cetinjanin.

Bonus video: