Bodovi već upisani: Crna Gora apsolutni favorit u Bugarskoj

Rukometašice Crne Gore danas (16 časova po našem vremenu) gostuju autsajderu grupe 6 kvalifikacija za EHF Euro

8481 pregleda 1 komentar(a)
Ivona Pavićević na utakmici sa Turskom, Foto: Boris Pejović
Ivona Pavićević na utakmici sa Turskom, Foto: Boris Pejović

Prije četiri dana praktično sve dileme oko osmog uzastopnog učešća na evropskim prvenstvima, ako ih je i bilo, otklonjene su ubjedljivom pobjedom nad Turskom (39:23). Rukometašice Crne Gore su u 2. poluvremenu meča u “Bemax areni” igrale odlično u odbrani, dale mnogo lakih golova, a u bugarskom gradu Šumenu danas (17 časova po lokalnom, 16 po našem vremenu) imaće priliku da se rastrče i protiv autsajdera grupe 6.

Bugarska je u donjem ešalonu evropskog rukometa, do prošle godine se dugo čak nije ni prijavljivala za kvalifikacije, a posljednje pobjede je upisala još 2015. u pretkvalifikacijama za EP protiv Farskih Ostrva i Azerbejdžana. U srijedu je u “Kristalnoj dvorani” u Zrenjaninu poražena od Srbije 40:16, što je jasan znak da “lavice” čeka tek rutinsko odrađivanje posla.

Selektorka Bojana Popović je odlučila da odmori kapitenku Milenu Raičević i jednu od najvažnijih igračica i odbrane i napada, Tatjanu Brnović, ali i bez njih Crna Gora ima sasvim dovoljno kvaliteta da se lagano prošeta kroz “Šumen arenu”.

- Odigrale smo dobar meč sa Turskom, raduje što je svaka djevojka igrala na dobrom nivou i iskoristila šansu. Vidjeli su se želja i borba, a posebno ohrabruje i razlika kojom smo slavile. Sve smo se dobro osjećale, što je odlično zbog Svjetskog prvenstva koje nas očekuje - istakla je Ivona Pavićević.

Ova utakmica je posljednja provjera za šampionat svijeta u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, a prvi meč u švedskom Helsingborgu igraće 30. novembra protiv Kameruna. Dva dana kasnije igra sa još jednim autsajderom, Paragvajem, a onda kreće ono pravo - utakmica sa Mađarskom za 1. mjesto u grupi B i potom dueli sa Švedskom, Hrvatskom i još jednim timom (Kinom ili Senegalom) u glavnoj fazi, na kojima će tražiti viza za četvrtfinale.

- Na šampionatu svijeta imaćemo dosta utakmica i to teških, zbog toga će nam rotacija mnogo značiti. Samim tim, bitno je da svaka djevojka koja bude na terenu pruži maksimum.

Krilo Budućnost Bemaxa više iz kurtoazije, nego zbog realnog stava, poručuje da je Bugarska dobra selekcija.

- Pripremale smo se za Bugarke, sigurna sam da ćemo pružiti maksimum kao protiv Turske. Naravno, vjerujem u pobjedu.

Pavićevićeva protiv Turske nije dala gol u 1. poluvremenu, u čijem finišu je zamijenila Dijana Mugoša i zatresla mrežu osam puta za 18 minuta. Konkurencija je, ipak, zdrava.

- Raduje što je u odličnoj formi i što u svom klubu igra odlično. Bićemo odličan tandem za Svjetsko prvenstvo i, nadam se, za Olimpijske igre. Srećna sam zbog Dijane.

Naravno, veliki udarac za ambicije na Svjetskom prvenstvu i olimpijskim kvalifikacijama je teška povreda Đurđine Jauković, koja je drugi put u karijeri pokidala prednji ukršteni ligament koljena lijeve noge.

- Pogodila nas je Đinina povreda. Vjerujem da će se oporaviti i vratiti još bolja, a mnogo će nam faliti - poručila je 27-godišnja Podgoričanka, koja je sa Jaukovićevom igrala u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj reprezentaciji, kao i u Danilovgradu i Budućnosti.

Bonus video: