Nedopustivo loših 20 minuta, pa rutinska i ubjedljiva pobjeda u Bugarskoj

Tim Bojane Popović gubio 8:6, a onda zaigrao znatno bolje, serijom 9:0 poveo 21:11 i slavio 34:20

16079 pregleda 64 reakcija 6 komentar(a)
Ivana Godeč na današnjoj utakmici, Foto: MSV Photographers/Bulgarian Handball Federation
Ivana Godeč na današnjoj utakmici, Foto: MSV Photographers/Bulgarian Handball Federation

Da je neko ko prvi put gleda rukomet pratio prvih 20 minuta u „Areni Šumen”, nikada ne bi mogao da pomisli da je domaćin tim iz donjeg evropskog ešalona, a da je gost aktuelni osvajač kontinentalne bronze.

Rukometašice Crne Gore su pravile mnogo grešaka, prečesto gubile loptu, promašivale zicere i učinile da Ekaterina Džukeva na momente izgleda kao da je golmanka ranga Katrine Lunde.

A onda, kao da je na 8:6 za Bugarsku neko upalio sva zvona za uzbunu - „lavice” su se konačno prenule iz sna, pokazale kolika je razlika u klasi i u 39. minutu zaključile seriju 9:0 za dvocifrenu prednost (21:11), čime je pitanje pobjednika riješeno. Na kraju je bilo 34:20.

Bojana Popović je u startnu postavu uvrstila Martu Batinović, Dijanu Mugošu, Ninu Bulatović, Jelenu Despotović, Itanu Grbić, Đurđinu Malović i Ivanu Godeč, koje su vjerovatno po kvalitetu i formi trenutno i najbolja sedmorka od 16 igračica u protokolu.

Čini se, ipak, da je tim olako shvatio gostovanje apsolutnom autsajderu grupe i da nije bio spreman za odličan start nekadašnjeg golmanke MKS Lublina, Kišvarde i Krajove, koja sada brani za rumunski Targu Điju. Džukeva je u prvom dijelu 1. poluvremena odbranila nekoliko zicera i dva sedmerca, čime je uticala na nesigurnost u šutu protivnica.

Čestim izmjenama je Popovićeva tražila pravu postavu, što je i „upalilo” u finišu prvog dijela meča. U nastavku je sve došlo na svoje mjesto, mada je jasno da do Svjetskog prvenstva u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj igračice na nekim pozicijama moraju da podignu formu. Ako ne bude tako, „lavice” će čekati muke protiv Mađarske u grupnoj, odnosno Švedske i Hrvatske u glavnoj fazi...

Matea Pletikosić je bila najefikasnija sa sedam golova, šest je dala Bulatovićeva, po tri su dale Ivona Pavićević, Nikolina Vukčević, Godeč i Grbićeva. U finišu je šansu dobila i debitantkinja, 19-godišnja Nikolina Marković, koja je realizovala sedmerac u 58. minutu.

Marina Rajčić i Batinovićeva su upisale po osam odbrana.

BUGARSKA - CRNA GORA 20:34 (11:13)

Šumen - „Arena Šumen”. Gledalaca: 1.000. Sudije: Metodija Ilijevski i Mihajlo Ilijevski (Sjeverna Makedonija). Sedmerci: Bugarska 2 (1), Crna Gora 9 (7). Isključenja: Bugarska 10, Crna Gora 6 minuta.

Bugarska: Džukeva, Nikolova, Djulgerova, Kirilova, Pavlova, Ivanova 3, Spirdonova 4, E. Stefanova, Georgijeva 2, Grozdanova 6 (1), Milanova 3, G. Stefanova, Panajotova 2, Petrova.

Crna Gora: Rajčić (sedam odbrana i sedmerac), Batinović (osam odbrana), Marsenić, Pletikosić 7 (5), Godeč 3, Mugoša 1, Marković 1 (1), Ćorović 2, Popović 1, Ivanović 2, Malović, Bulatović 6, Despotović 2, Pavićević 3, Grbić 3 (1), N. Vukčević 3.

Bonus video: