Ovo se ne radi legendama

Odluka Budućnost Bemaxa da Milenu Raičević pošalje u filijalu, Rudar, imaće posljedice i na rezultate kluba, ali i na ambicije reprezentacije

46111 pregleda 497 reakcija 77 komentar(a)
Milena Raičević sa Igorom Markovićem na sinoćnjem treningu Rudara, Foto: BORIS PEJOVIC
Milena Raičević sa Igorom Markovićem na sinoćnjem treningu Rudara, Foto: BORIS PEJOVIC

Tokom decenija u kojima je u vrhu evropskog rukometa u Budućnosti je bilo mnogo afera - igračice su često smjenjivale trenere, kao i selektore u reprezentaciji, svađale se između sebe, napuštale ekipu pred velike mečeve, ali će 6. novembar 2023. godine biti upisan u istoriji najvećeg crnogorskog kluba kao jedan od najvećih skandala zbog otpisivanja kapitenke, i jedne od šest legendi kluba, Milene Raičević.

Upravni odbor je, zbog činjenice da je 33-godišnja Podgoričanka tužila klub za neisplaćene zarade iz sezone 2020/2021. kada je bila trudna, odlučio da je pošalje u filijalu Rudar, a sinoć je odradila prvi trening sa timom Igora Markovića. Još se ne zna da li će djevojka koja je osvojila dva pehara u Ligi šampiona sa “plavima” samo trenirati, ili će biti registrovana za nastupe u SBbet Prvoj ligi i EHF Evropskom kupu.

Ovakva odluka ne šteti samo imidžu kluba, već i dovodi u pitanje šansu da ekipa stigne do osmine finala Lige šampiona. I sa Raičevićevom, koja je u dosadašnjem dijelu sezone bila motor ekipe, Podgoričanke bi imale jako težak zadatak da se domognu 6. mjesta u grupi A, a bez nje to postaje gotovo nemoguća misija.

Još veći problem, međutim, imaće reprezentacija Crne Gore. Raičevićeva je kapitenka i “lavica” i teško je vjerovati da će je Bojana Popović, šefica stručnog štaba Budućnosti i selektorka nacionalnog tima, otpisati za Svjetsko prvenstvo u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, koje počinje 30. novembra. Sreća je što je Crna Gora bronzom na Evropskom prvenstvu već izborila mjesto na jednom od tri kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre, ali je pitanje u kakvom će sastavu dočekati te duele, zakazane od 11. do 14. aprila.

Sve i da kapitenka bude pozvana, sigurno neće biti u adekvatnoj formi, jer će četiri mjeseca biti bez utakmica. Možda još veći problem imaće još jedan bek, Jelena Despotović, koja je u posljednje tri godine odigrala jako malo mečeva zbog povrede ramena, trudnoće i velike konkurencije u Đeru i Ferencvarošu. Nedavno se vratila u Budućnost, ali nema pravo nastupa do osmine finala Lige šampiona, ako je se “plave” nekako dočepaju.

S obzirom na to da je Đurđina Jauković drugi put pokidala prednji ukršteni ligament koljena lijeve noge, moguće je da “lavice” dočekaju kvalifikacije za Pariz sa svega dva-tri beka u adekvatnoj formi. Ako budu imale dva evropska rivala, teško je vjerovati da mogu da ugledaju Grad svjetlosti.

Najveća ironija je da su ljudi iz kompanije “Bemax”, kada su odlučili da ulože više novca u klub, imali ideju da okupe najbolje crnogorske igračice u Budućnosti, kako bi se uigravale za Olimpijske igre. Ali, ljetos su otišle nasljednica Jovanke Radičević na mjestu prvog desnog krila nacionalnog tima, Nina Bulatović, jedna od prvih rezervi Matea Pletikosić, kao i osvajačice bronze Nataša Ćorović i Ilda Kepić, a sada je otpisana i Raičevićeva.

Došle su samo Tanja Ivanović i Anastasija Marsenić, nedavno i Despotovićeva, a pozive odbile Jaukovićeva, Itana Grbić, Tatjana Brnović i Đurđina Malović. Od ideje da gotovo sve reprezentativke budu na okupu, kao u slavnim danima Budućnosti i nacionalnog tima, došlo se do toga da je u klubu manje crnogorskih igračica nego ikad...

Bonus video: