Prvi fajnl-for bez Budućnosti, četiri „lavice” i Per za titulu

ĆSM Bukurešt Majde Mehmedović i Pera Johansona otvara fajnl-for protivĐera od 15.15 časova, od 18 igraju Rostov Katarine Bulatović i Vardar Jovanke Radičević i Andree Klikovac
86 pregleda 0 komentar(a)
Majda Mehmedović, Foto: Marius Ionescu
Majda Mehmedović, Foto: Marius Ionescu
Ažurirano: 12.05.2018. 09:17h

Budimpešta će danas i sjutra biti domaćin petog fajnl-fora u istoriji Lige šampiona za rukometašice. I prvi put neće biti tima koji je u četiri prethodne godine uz Vardar bio jedina konstanta u „Laslo Pap areni” - Budućnosti.

Ako već nema najvećeg crnogorskog kluba, za titulu će se makar boriti četiri Crnogorke - Katarina Bulatović u dresu Rostova, Jovanka Radičević i Andrea Klikovac sa Vardarom, te Majda Mehmedović sa ĆSM Bukureštom, koji opet vodi crnogorski selektor Per Johanson.

Šveđanin je lani stigao da „gasi vatru” u rumunskom klubu, bio u glavnom gradu Mađarske, ali nije uspio da odbrani titulu prvaka Evrope. Sada je opet stigao pred sam kraj sezone, umjesto Dankinje Hele Tomsen, i pokušaće da sa Majdom, ali i Kristinom Neagu i brojnim drugim zvijezdama, donese drugi pehar u Bukurešt.

„Imale smo sreću što nas je preuzeo Per, a ne neki drugi trener. Poznaje većinu igračica, zbog čega nam je bilo lakše da se uklopimo. Polako smo posložile kockice. sve što nije bilo u početku dobro smo popravile i sada sve izgleda mnogo bolje”, rekla je Mehmedovićeva za „Vijesti”.

Tim iz glavnog grada Rumunije će u prvom polufinalu, od 15.15 časova, igrati sa domaćinom, aktuelnim prvakom i prvim favoritom za titulu - Đerom. Tim Ambrosa Martina će u odnosu na dvomeč protiv Budućnosti u četvrtfinalu biti jači za dva sjajna srednja beka, Stine Oftedal i Nike Grot. Biće to repriza nezaboravnog finala iz 2016. godine, kada je tim tadašnjeg trenera Kima Rasmusena slavio nakon penala.

„Đer igra standardan sistem godinama i uvijek je na zavidnom novu. Ove sezone igra stvarno dobro, bez obzira na to što ima veliki broj povrijeđenih igračica. Sve nove djevojke koje dođu ulaze u sistem, koji je jako težak za odbraniti, pogotovo pred njihovim navijačima. Čeka nas jako teška utakmica, 60 paklenih minuta, u kojima neće preovladati kvalitet ili taktika, već glava”, napominje 27-godišnja Baranka.

Taktika je odavno spremna...

„Ključ je zaustaviti Oftedal i Grot, koje su najveći pokretači Đera u napadu i zadaju mnogo problema svima. Ekipa je još bolje izgledala kad je imala Noru Merk, ali se vratila Eduarda Amorim, koja je stub odbrane. Biće teško, ali ne i nemoguće. Vidim veliku šansu i nadam se da ćemo napraviti korak bliže titulu nego prošle godine”.

ĆSM Bukurešt je lani ubjedljivo poražen od Vardara u polufinalu (33:38), ali je sada jači za najbolju igračicu svijeta Neagu, Norvežanke Marit Malm Frafjord i Amandu Kurtović, te Šveđanke Natali Hagman i Sabinu Jakobsen. Sa njima je stiglo i iskustvo osvajanja velikih trofeja, koje je uz Mehmedovićevu imalo malo igračica rumunskog kluba.

„Igrački smo mnogo jače nego prošle. Mislim da to iskustvo može puno da nam pomogne, jer sada praktično sve znamo kako se igra fajnl-for. Mi koje smo osvajale Ligu šampiona smo tu da pomognemo djevojkama koje do sada nisu i ključno je da budemo bez stresa, jer se jako teško izboriti sa tim. Ovo su posljednje dvije utakmice u sezoni, pritisak postoji, ali se nadam da će nam iskustvo pomoći”.

Mehmedovićeva, kao i svi u crnogorskom rukometu, ne može „očima da vidi” Šarlot i Žili Bonaventuru, koje su u finalu Olimpijskih igara spriječile „lavice” da uzmu zlato Norveškoj.

„Nadam se da ćemo se sada vidjeti, to bi značilo da sam u finalu”, uz osmijeh je zaključila Majda, aludirajući na činjenicu da francuske blizankinje sude meč za titulu.

Osim četiri reprezentativke i selektora, Crnu Goru će u Budimpešti predstavljati i Jelena Mitrović i Anđelina Kažanegra, koje će dijeliti pravdu na utakmici za 3. mjesto.

Danas

ĆSM Bukurešt - Đer (15.15)

Rostov - Vardar (18)

Sjutra

Finale (18)

Meč za 3. mjesto (15.15)

Bonus video: